Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUROSONG Promijenjeni su službeni rezultati glasovanja

Krivo su zbrojili bodove, Makedonka slavila

 Izvor: Instagram

Europskoj radiotelevizijskoj uniji (EBU) potkrala se velika greška prilikom zbrajanja bodova tijekom objave rezultata žirija u finalu Eurosonga 2019., koju su sada ispravili, a najveći dobitnik tog poteza je predstavnica Sjeverne Makedonije Tamara Todevska. Naime, portal Eurosong.hr pisao je još u subotu i nedjelju kako je problem stvorio bjeloruski žiri, koji je svojim brbljanjem prije finala natjerao EBU da ga raspusti. Zbog toga je EBU morao naći neki alternativni način kako stvoriti rezultate žirija, a to su izveli tako da su uzeli zemlje koje su u istom potu kao i Bjelorusija, dakle Armenija, Rusija, Gruzija i Azerbajdžan, vidjeli kako su finalisti prošli kod njih i izračunali prosječne rezultate. Međutim, umjesto da su nagradili prvih desetero, na tablici rezultata tijekom finala bodovi su podijeljeni zemljama koje su bile u zadnjih 10.

Prema novoj, ispravljenoj verziji, službeni rezultati bjeloruskog žirija su ovi: 12 Malta,10 Sjeverna Makedonija, 8 Cipar, 7 Italija, 6 Nizozemska, 5 Azerbajdžan, 4 Švicarska, 3 Grčka, 2 Švedska i 1 Rusija, što ujedno znači i promjenu konačnog rezultata u finalu natjecanja. Nizozemac Duncan Laurence i dalje je ostao pobjednikom no zato je Talijan Mahmood 'samo' 26 bodova iza njega. Ovo su ujedno najviši bodovi za obje zemlje ikad. Kao najveći gubitnik među prvih pet pokazao se norveški trio Keiino, koji se spustio na šesto mjesto, dok se Šveđanin John Lundvik popeo na peto.

 Izvor: Profimedia

Trenutak trijumfa nakon završetka glasovanja žirija zbog ove pogreške oduzet je makedonskoj predstavnici Tamari Todevskoj koja je po novim rezultatima trebala biti vodeća, no i dalje može biti sretna jer je sedmo mjesto najveći uspjeh Sjeverne Makedonije na Eurosongu ikad. Porast su zabilježile ciparska predstavnica Tamta(s 15. na 13. mjesto) i Maltežanka Michela (sa 16. na 14.), a pad slovenski predstavnici Zala Kralj i Gašper Šantl (s 13. na 15.) te Francuz Bilal Hassani (s 14. na 16.). Svoje pozicije zamijenili su parovi koje čine albanska predstavnica Jonida Maliqi i srpska predstavnica Nevena Božović (17./18. mjesto), predstavnik San Marina Serhat i estonski predstavnik Victor Crone (19./20.) te Bjeloruskinja Zena i Njemice S!sters (24./25. mjesto).

Povodom ovog događaja na Twitteru se oglasila Makedonka Tamara, koja je švedskom kolegi poručila kako su oboje pobjednici žirija.

 Izvor: Tweeter/screenshot

Srećom, ova je pogreška spasila od sramote predstavnika domaćina, Izraelca Kobija Marimija, koji bi inače završio bez ijednog boda.

Magazin

Royals