Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Damira Gregoret: 'Političari postaju showbiz zvijezde'

Autori Milena Dražić T.O.
Autori Milena Dražić T.O.

Raspričala se za Story.hr

Izvor: Facebook

Jedno od zaštitnih lica RTL-ova infor­mativnog programa, 33-godišnja Damira Gregoret, politička je novinarka od čijih pitanja zaziru gotovo svi političari u zemlji. Kod nje nema podilaženja ni ustručavanja u traženju odgovora na važne stvari te je nepokolebljiva i uporna. Damira je na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu u Rovinju moderatorica panela 'Gube li mediji poziciju čuvara demokracije?', na kojem se raspravlja o tome zašto pada povjerenje građana u medije i koje su posljedice za društvo. Tim povodom samo za Story.hr otkrila je što misli o potrebi za popularnošću današnjih političara te koliku ulogu u tome imaju društvene mreža.

'Vidljivo je da su se političari previše uživili u ulogu zvijezda te preskaču medije i direktno se preko društvenih mreža obraćaju svojim glasačima. Tu je prvenstveno Donald Trump koji se glasačima obraća i raspravlja s njima preko Twittera. Kod nas je to također postao trend, što je vidljivo i kod Miroslava Škore koji je svoju kandidaturu objavio upravo preko Facebooka', započela je Damira i otkrila što misli o takvom pristupu.

'S jedne strane to nije jednostavno zbog mogućnosti komentiranja i direktne komunikacije s biračima. Isto tako, tako se novinarima posao svede na to da prenose Facebook statuse političara i nemaju im mogućnost postaviti nijedno pitanje. Ipak, u ovom slučaju kako se politička kampanja za predsjedničke izbore zahuktava, tako se i Škoro sve češće odlučuje za direktan kontakt s novinarima iako je tako dvostruko više izložen', kaže simpatična Splićanka i dodaje kako svaki od načina ima svoje pozitivne, ali i negativne strane.

'Drugačija je situacija na društvenim mrežama jer komentari, koji osobi ne odgovaraju, mogu jednostavno biti izbrisani, a istovremeno se dobiva uvid u mišljenje birača i saznaje što ih može privući određenom kandidatu. No, čini mi se da se sada političari vraćaju klasičnim medijima zbog manjka društvenih mreža', smatra te dodaje kako u Hrvatskoj mediji gube na popularnosti, o čemu će se govoriti i na panelu čija je moderatorica.

Damira se dotaknula i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je najpopularnija političarka u Hrvata. 'Na svim panelima priča se o populizmu i postavlja se pitanje 'je li predsjednica ili nije trivijalizirala svoju ulogu'. Njezina kampanja u zadnjih nekoliko mjeseci ipak je drugačija. Kao da se osjeća pritisak jer ima još jednog kandidata desnice koji je ujedno i zabavljač. Dosad je jedina imala primat na estradizaciju politike i on sada na neki način ulazi na njezin teritorij', smatra Damira i dodaje kako u zadnje vrijeme politika postaje neozbiljna.

'Politika postaje showbiz jer se političari postavljaju kao zvijezde, a to u Hrvatskoj nije primjereno', zaključila je.

loader