Poznata psihologinja Mirjana Krizmanić ima novu knjigu - ‘Malu psihološku kuharicu’ koju je izdao V.B.Z. Autori recepata njezini su kolege psiholozi, a recepti su jednostavni i razumljivi. Za sjajne ilustracije zaslužna je autoričina nećakinja, slikarica Tatjana Krizmanić Meyerowitz. Knjiga je protkana tekstovima Mirjane Krizmanić koje je ona nazvala ‘psihološkim čavrljanjima’. “Kolege su poslali ‘normalne’ recepte koje svatko može pripremiti, bez puno kompliciranja”, rekla je psihologinja.

Tapenada od maslina
Robert Gašpert 

Sastojci

15 dag zelenih maslina bez koštica
1 žlica ocijeđenih kapara
dva češnja češnjaka
desetak grama sitno narezanog lista bosiljka
malo limunova soka
1 dcl ili manje ekstra djevičanskog maslinova ulja
mala šaka suhe slanine ili pancete narezane na kockice
mala šaka sitno narezanog pršuta
sol, svježe mljeveni šareni papar

Sve sastojke, osim ulja, izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom. Posoliti i popapriti ovisno o ukusu - ako je stavljen pršut, treba oprezno soliti. Sve dobro izmiješati postupno dodajući ulje, koliko se čini potrebnim. Ostaviti da malo odstoji zbog boljeg prožimanja sastojaka. U hladnjaku može stajati nekoliko tjedana, a na površini treba biti malo ulja. Namaz servirati s bijelim kruhom ili pecivom (ali ne mliječnim!) ili miješanim kukuruznim kruhom. Preporučuje se vrlo tanko namazati na kruh. Namaz može imati brojne inačice: s crnim maslinama ili miješanim zelenim i crnim, ili se pak mogu dodati tvrdo kuhano jaje, usoljeni inćuni ili pak srdelice iz konzerve.