Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gay skandal oko Eurosonga

Autor A.S.

Učinili su što?

 Izvor: Instagram

Mađarska neće sudjelovati na Eurosongu 2020., objavila je tamošnja nacionalna televizija. Britanski The Guardian pak, piše, da su Mađari odustali od natjecanja jer se Eurovizija sve više i češće dovodi u vezu s LGBTQ zajednicom.

Mađari demantiraju ove navode i kažu kako će novac namijenjen odlasku na natjecanje u Roterdam direktno biti usmjeren na podržavanje vrijedne glazbene produkcije mađarskih pop talenata. Mađarska se od 1993. godine natjecala na Eurosongu 17 puta, a 14 puta su bili u finalu.

'Želimo jasno dati do znanja da ne razmatramo seksualnu orijentaciju bilo koga tko se natječe na nekom događaju ili manifestaciji', navodi MTVA u svom priopćenju. Inače, nitko ne krije prisutnost LGBTQ kulture na Eurosongu. Dobar dio muških fanova ovog natjecanja čine gay osobe, a neki od natjecatelja su pobijedili predrasude upravo natječući se na Eurosongu. Mnogi kažu da je Eurosong zapravo 'Svjetsko prvenstvo za gayeve'.

European Broadcasting Union, savez zaslužan za organizaciju Eurosonga, komentirala je izlazak Mađarske. 'Nije neobično da država izađe iz natjecanja', poručili su i naglasili kako je Mađarska nekoliko puta nije prisustvovala. Međutim, ova država sudjeluje u natjecanju već osam godina - od 2019. godine. 'Nadamo se da će se vratiti u natjecateljsku obitelj', poručili su iz EBU-a. 

Tagovi

Magazin

Royals