U nedjelju je internet protresla vijest da je preminula kraljica Elizabeta II. Njezini uplakani obožavatelji preplavili su društvene mreže izrazima sućuti, no svi su odahnuli kad je nakon nekoliko minuta objavljeno da je kraljica dobro.

BILO JE DOSTA Kraljica za 95. rođendan predaje krunu
Profimedia 

- Vidim da smo ponovno došli u doba godine kad moram negirati glasine da je Njezino Viso­čanstvo preminulo. Kraljica nije umrla. Živa je, zdrava je i veseli se što će ugostiti predsjednika Trumpa i ostale svjetske vođe u Buckinghamskoj palači tijekom NATO-ova primanja. To su samo zlobne glasine - rekao je Charlie Proctor, glavni urednik portala Royal Central, koji svakodnevno donosi vijesti o britanskoj kraljevskoj obitelji.

Sama kraljica nije izišla u javnost i time potvrdila da je dobro, no kako su njezini članovi obitelji nastavili obavljati svoje predviđene dužnosti, bilo je jasno da je riječ o glasinama. One su se javile samo nekoliko dana nakon što je su britanske dnevne novine objavile da se kraljica povlači za 18 mjeseci kako bi upravljanje monarhijom preuzeo njezin sin Charles. Kraljica će tada proslaviti 95. rođendan. Prema nagađanjima, Charles će dobiti titulu princa Re­genta, odnosno vršitelja vladarske dužnosti, a njegova majka i dalje će biti suveren (vrhovni vladar). Elizabeta II. već je brojne dužnosti prenijela na 71-godišnjaka i tijekom 2018. godine obavila je 283 kraljevske obveze, dok se Charles pobrinuo za njih 507.

- Već se dugo planira da Charles postane kralj. Tranzicija se polako događa jer je visočanstvo u 90-ima i normalno je da ne može sve raditi - rekao je dobro pozicioniran izvor iz Buckinghamske plače.
A da je sposoban i spreman upravljati monarhijom i svojom obitelji, Charles je pokazao tijekom pedofilskog skandala koji je protresao palaču. Njegov mlađi brat Andrew godinama je prijateljevao s bogatim i utjecajnim Jeffreyjem Epsteinom, koji je zbog trgovine ljudima zbog pružanja seksualnih usluga ljetos završio u zatvoru. Ondje je počinio samoubojstvo (mnogi su uvjereni da je ubijen), ali to nije spriječilo da se nastavi istraživati tko se sve okoristio njegovim brojnim zločinima. Ponovno je u fokus iskočio vojvoda od Yorka za kojeg se godinama zna da je prijatelj s čovjekom koji je imao osuđujuću presudu zbog podvođenja maloljetnica. Među njima je bila i Virginia Roberts (udana Giuffre) koja je tužila financijaša i njegove pobočnike te Andrewa, za koga tvrdi da je s njom imao seksualne odnose iako je znao da nije punoljetna.

BILO JE DOSTA Kraljica za 95. rođendan predaje krunu
Profimedia 

Da nikad nije upoznao djevojku, princ nije mogao zanijekati jer postoje zajedničke fotografije, a nakon mjeseci šutnje na optužbe je pokušao odgovoriti početkom studenoga u intervjuu za BBC. Trebao je očistiti svoje ime, ali medijski istup za njega se pokazao kobnim. Novinarka ga je pitala o detaljima koje je Roberts opisala, među kojima je i podatak da se jako znojio tijekom susreta 2001., kada je nakon večere i izlaska uslijedio seks u londonskom domu Ghislaine Maxwell, Epsteinove desne ruke.

- Nisam se znojio jer sam tijekom Falklan­dskog rata, kada sam ranjen, doživio preveliku dozu adrenalina i više se nisam mogao znojiti - neuvjerljivo je objasnio Andrew, a nekoliko sati poslije britanski portali objavili su niz fotografija oznojenog Andrewa prije i nakon ranjavanja.

BILO JE DOSTA Kraljica za 95. rođendan predaje krunu
Profimedia 

Slično se dogodilo i za objašnjenje da je fotografija s Roberts krivotvorena jer u Londonu uvijek nosi odijelo i kravatu. Odmah su pronađene fotografije koje negiraju tu tvrdnju, kao i one da u javnosti nema nikakvih dodirivanja s nepoznatim ženama. Nisu objavljene samo fotografije, nego i nekoliko videa. No najveći je problem uslijedio kad je ustvrdio da nimalo ne žali što je s Epsteinom bio dugogodišnji prijatelj.

Na njega i kraljevsku obitelj sručio se val kritika, a u sanaciju nastale štete bacio se njegov stariji brat. Iako je javnosti rečeno da je Andrew zatražio od majke da ga neko vrijeme oslobodi službenih kraljevskih obveza, upućeni izvori tvrde da je Charles inzistirao na tome da mu se zabrani obavljanje bilo kakvih službenih dužnosti. Ideju je uspješno proveo u djelo i maknuo brata, prema mišljenjima mnogih - zauvijek.

- Skandal je dao Charlesu priliku da se istakne i pokaže da može voditi ‘firmu’. Nitko nije veći od institucije kraljevske obitelji. Čak ni Andrew, kraljičin mezimac. Charles je prepoznao priliku i djelovao je odlučno, kao kralj koji će uskoro postati. To je trenutak u kojem je Charles postao princ Regent, odnosno kralj iz sjene - rekao je izvor za The Sun, dok je drugi za Express dodao:

- Ta je situacija pokazala ono što mi znamo već dugo, a to je da od 2012. godine i dija­mantnog jubileja princ od Walesa upravlja obitelji. Donosi velike odluke, odlazi na dosta putovanja i njemu je kraljica delegirala brojne ceremonijalne dužnosti - rekao je.
Kao jedna od potvrda ove tvrdnje došla je i vijest da Charles planira dodatno smanjiti broj članova obitelji koji će biti uključeni u kraljevske dužnosti te će ih obavljati samo on, William, Harry, njihove supruge i djeca. Njegova braća Edward i Andrew, sestra Anne te njihova djeca u potpunosti će biti izostavljena iz bilo kakvih službenih obveza.

No da taj plan ostvari, prvo mora zasjesti na britanski tron kojim i dalje upravlja najdugovječniji britanski monarh, njegova majka koja svojom zemljom vlada od 1952. godine.