“Došao sam u ‘Kuhan i pečen’ kako bih se dobro zabavio, upoznao profesionalne chefove, naučio neke nove tehnike, a pobjeda mi nije bila ni na pameti. Zapravo, cilj mi je bio proći prvi krug... A nakon što sam pobijedio, osjećam se sjajno, samouvjerenije kuham”, otkriva Ivan Medić, pobjednik prve sezone showa ‘Kuhan i pečen’. U završnom krugu finalne emisije jedinog člana žirija, chefa Toma Gretića, Medo je osvojio jelom Guskica i kravica te slasnom štrudlom od hokaido tikve.

Iznenadio sam se koliko je bilo dobrih amaterskih kuhara. Ljudi rasturaju.

Ivan Medić

GUSKA I KRAVICA

rib-eye steak, guščja jetra sol, papar,
maline, med, nar, povrtni temeljac,
rižini rezanci, marakuja, konjak, maslac

Odležani rib-eye steak dobro popaprite grubo mljevenim paprom. Od malina (80 grama)napravite coulis s malo meda i povrtnim temeljcem, kroz sito izvucite sok i dodajte bobice nara u coulis. Rižine rezance potopite u vruću vodu. Guščju jetru stavite u zamrzivač na 20 minuta da se stisne. Rižine rezance nakon 10 minuta izvadite iz vode i dobro ocijedite u krpi. Marakuju očistite i izvadite pulpu. Steak pecite na vrućoj gril tavi (masli­novo ulje ne stavljajte u tavu nego njime pokapajte steak). Prilikom pečenja uzmite stručak ružmarina i majčine dušice te stavite na steak kako bi dobio aromu pa ga potom konjakom flambirajte. Kada je steak pečen dobro ga posolite, stavite kockicu maslaca na njega i neka odstoji 3 do 5 minuta kako bi se stabilizirali sokovi u njemu. Rižine rezance ispržite u dubokom ulju. Guščju jetru stavite na vruću tavu i zapecite po minutu sa svake strane. Poslije posolite i popaprite. Steak, guščju jetru (prelivenu marakujom), pržene rižine rezance i coulis poslužite na dasci.