Iako su dosad Novu godinu uglavnom čekali u krugu prijatelja u Hrvatskoj, rukometaš Mirko Alilović i njegova supruga Iva ovaj su se put odlučili na nešto egzotičniju varijantu - Ujedinjene Arapske Emirate. Silvestrovo su tako proveli u Dubaiju, gdje su sa sinovima, osmogodišnjim Ivanom, šestogodišnjim Matom i jednogodišnjim Antom, boravili desetak dana.
- Prvotni plan bio je New York, ali zbog dugog puta i tamošnjih vremenskih uvjeta odlučili smo se za Dubai. A i rekli su nam da Dubai nudi puno toga za djecu. Novu godinu dočekali smo u hotelu na dječjem partyju koji je završio nakon vatrometa. Umorni od razgledavanja brzo smo otišli spavati - kaže nam Iva kojoj je ovo bilo prvo veliko putovanje s troje malene djece.
- Mirko se smije i kaže “Prvo i zadnje”, no mislim da je sve prošlo i više nego odlično. Koje bi dijete mirno i strpljivo razgledavalo grad od 10 do 19 sati? Ivan i Mato to su odlično podnijeli, Ante je malen pa smo imali malo više problema s njim, ali i to je prošlo više nego dobro. Ante je bio atrakcija gdje god se pojavio. U Dubai Mallu Arapi molili su nas da ga fotografiraju. Kada sam ih začuđeno i zabrinuto upitala zašto, rekli su mi: “Jako je dobar dizajn”. Doslovce tim riječima, što me nasmijalo - priča nam Iva i otkriva da je njihov najmlađi sin upravo na putu za Dubai proslavio prvi rođendan, a ondje je napravio i prve prave korake.
- Rođendan smo proslavili u avionu zajedno s posadom Emiratesa. Stjuardesa Hrvatica iznenadila nas je kolačićima i uljepšala mu dug put. A prve korake zapravo je napravio u Zagrebu, no u Dubaiju se počeo osamostaljivati, svaki dan sve je bolji i bolji pa jedva čekam da prohoda da ga ne moramo više nositi. Stalno je u rukama, ili mojim ili Mirkovim - objašnjava magistra ekonomije i dodaje da to zna biti velik problem kada svakodnevno obilazite grad.

'Naš mezimac Ante u Dubaiju je prohodao'
Privatni album 


Malo s Antom u kolicima, malo u rukama i uspjeli su vidjeti gotovo sve znamenitosti jedne od najpopularnijih destinacija današnjice.
- Posjetili smo jednu od najvećih svjetskih tržnica zlata i začina u starom dijelu Dubaija. Svidio nam se više od novog jer ima dušu, veća je cirkulacija ljudi na ulicama, a u novom su samo poslovne zgrade i komercijalni centri. Došli smo s namjerom da istražimo Dubai, što smo i napravili zahvaljujući Indijcu koji radi u hotelu u kojem smo odsjeli. Našao nam je dva vodiča, Pakistanca i Indijca, s kojima smo se i sprijateljili. Vodili su nas Dubaijem i Abu Dhabijem, ispričali nam cijelu povijest i sadašnjost, pokazali kraljevske palače i objasnili kako funkcionira život domaćeg stanovništva kojeg u Dubaiju ima samo 17, a u Abu Dhabiju 25 posto. Stranci su tu radna snaga, i to uglavnom Pakistanci, Indijci, Filipinci i drugi Azijci. Prošle je godine Dubai posjetilo 16 milijuna turista, a ove ih očekuju više od 20 milijuna. Napravili su čudo u pustinji i sve podredili turistima. Hrvatska koja ima toliko prirodnih resursa mogla bi ih uzeti za primjer kada govorimo o tome kako se ulaganje u turizam isplati. Burj Khalifu posjetili smo taman u vrijeme proslave desetog rođendana pa je ispred zgrade bio priređen veliki show s fontanama. Bili smo i u najvećem šoping centru na svijetu sa 27 tisuća trgovina i 14 tisuća parkirališnih mjesta, u Abu Dhabiju posjetili smo katoličku crkvu i džamiju Grand Mosque. Djeci se jako svidjelo, vodili smo ih u Legoland, Motiongate, Warner Bros. Studio, Ferrari park, Global Village, muzej, Atlantis Waterpark... Jedino moram priznati da nam se nije svidjela arapska kuhinja, previše začina i mirisa koji mi ne odgovaraju. I cijene su astronomske, naročito u razdoblju oko Nove godine. Naplaćuje se sve osim zraka - priča nam Iva.
Unatoč tome što je sve skupo, u Dubaiju u ovo doba godine ima dosta Hrvata, a neke od njih sreli su i supružnici Alilović.

Marko Alilović vratio se u rukometnu reprezentaciju
Privatni album 


- Sreli smo prijatelja Josipa Pivarića koji je ondje bio sa suprugom Božicom i klincima. Bili smo s njima jednu večer na piću u marini. Simpatično mi je što se Pivarići i mi uvijek bez dogovora nađemo u isto vrijeme na istome mjestu, kao i prije nekoliko godina na skijanju - otkriva nam Iva i dodaje da su slučajno naletjeli i na britansku nasljednicu Tamaru Ecclestone, kćer Hrvatice Slavice Radić, te na glazbenika Petra Grašu.
Već početkom tjedna vratili su se u Ma­đarsku, točnije u grad Szeged, gdje bivši reprezentativac igra za istoimeni klub, a dečki pohađaju internacionalnu školu.
- U Dubaiju ne bismo mogli živjeti, u tome smo se složili. Drago nam je što smo otišli, lijepo je vidjeti sve, ali kod kuće je ipak najljepše. A nama je to u Hrvatskoj i Mađarskoj - zaključila je Iva.