Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Makedonski pjevač o blagdanskoj tradiciji

Autor A.S.

U rodnom Skoplju

 Izvor: Instagram

David Temelkov, makedonski je pjevač koji je odabrao Hrvatsku za izgradnju pjevačke karijere. Ipak, za blagdane se uvijek vraća kući, a samo za Story.hr otkrio je koje posebne običaje poštuje njegova obitelj i kako to sve zajedno izgleda u rodnom mu Skoplju.

Kako izgledaju blagdani u vašoj kući?

Jako mi je drago da vam mogu nakratko prikazati ili približiti našu božićnu tradiciju. Iako su naši običaji malo drugačiji, cilj je isti - , doček Kristovog rođenja u obiteljskoj harmoniji i ljubavi. Kod nas se često zna reći :'Gdje god da jesi, za Božić i Uskrs doma da si!'. Božić kod nas izgleda čarobno, obitelj je na okupu, stol je prepun svega, osmijeh osvjetljuje dom više i od novogodišnjih lampica.

Što radite na Badnjak?

Badnjak je kod nas dan koji ima posebnu tradiciju, a najpoznatija tradicija je da se za večeru peče kruh u kojemu se nalazi kovanica. Česnica ili 'pogača' kako bi se kod nas reklo je posni kruh s kovanicom koji se dijeli na nekoliko komada: komad za Boga, komad za kuću i komad za svakog člana obitelji. Onaj kome pripadne ta kovanica, vjeruje se, pratit će ga sreća cijelu godinu.

S kim provodite Božić?

Nakon posta na Badnjak, sutradan se okuplja samo uža obitelj i slijedi božićni ručak. To je za mene praznik za oči i dušu jer je cijela moja obitelj oko mene. Vlada prekrasna energija, pjesma, veselje i zahvalan sam Bogu što ih imam i što su moj temelj svega.

Koje tradicije se uvijek pridržavate?

Gdje god da jesam, za Božić i Uskrs doma da sam!

 Izvor: Instagram

Koja vam je najdraža božićna uspomena iz djetinjstva?

Ne bih mogao odvojiti niti jednu, jer ih imam previše. Svaku godinu trudim se biti kući ta dva dana jer te uspomene za mene traju vječno.

Što se može naći na božićnom stolu?

Božićni stol u Makedoniji je jako sličan onome u Hrvatskoj. Međutim, mislim da je blagoslov u tome s kime slavimo, a ne što je na stolu. Zahvalan sam da imam svoje prijatelje u Hrvatskoj i svoju obitelj u Makedoniji, pa slavim Božić dva puta.

Magazin

Royals