Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Donosimo zanimljivosti iz života jednog od najvećih nogometaša u povijesti

Autor Nikolina Guja
Autor Nikolina Guja

Argentinskog nogometaša neki jako vole, drugi pak intenzivno mrze. Uzdigao se iz velikog siromaštva, ostvario zavidnu karijeru i postao legenda, ali i završio na dnu s kojeg se još pokušava iščupati

Izvor: Profimedia

Slabašnog i čudnog izgleda, Diego Maradona u djetinjstvu je bio vretenasti dječak koji nije bio brz i nije mogao skakati. Ali način na koji se kretao s loptom i kontrola koju je imao u lijevoj nozi, ostavljali su ljude bez daha. Iskusni nogometni profesionalci, ali i oni sumnjičavi prema njegovu talentu, bili su oduševljeni kad bi punom brzinom uletio u skupinu većih i stari­jih dječaka, spustio bradu, izbacio prsa i tako lako zabio loptu u mrežu. Već u dobi od devet godina nije bilo nikakve sumnje o kome je riječ. Maradona je jedan od najvećih igrača koji su ikada igrali nogomet, a neki kažu da je i najveći. Tako je bilo na terenu, ali izvan njega, u Maradoninu privatnom životu, bilo je mnogo toga. Bez dlake na jeziku, argentinski nogometni čarobnjak, koji će ove godine proslaviti 60. rođendan, otvoreno je govorio o životu, karijeri, zakonitoj i nezakonitoj djeci, kokainu i pogreškama u prošlosti. Upravo dio toga može se vidjeti u dokumentarnom filmu ‘Diego Maradona’ koji je u domaćim kinima od 23. siječnja, a sačinjen je od više od pet stotina sati nikad viđenih snimaka iz Maradonine osobne arhive.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


Diego Armando Maradona rođen je kao peto od osmero djece i odrastao je u jednoj od najsiromašnijih obitelji u četvrti Ville Fiorito u Buenos Airesu. Prema legendi, u trenutku kada se rađao njegova majka Dalma Salvadora viknula je: “Goool”, jer ju je toliko udarao nogama u trbuhu. Njegov otac Don Diego bio je zidar, a neko je vrijeme radio kao nosač te utovarivao sanduke i bale u tegljače kako bi mogao uzdržavati tri sina, pet kćeri i suprugu. Mara­donini su roditelji potjecali iz različitih sredina. Diego stariji bio je Guarani, a Dalma, koja je dobila nadimak Tota, bila je podrijetlom od nekog od milijuna talijanskih imigranata koji su se naselili u Argentini potkraj 19. i početkom 20. stoljeća. No oboje su pripadali ‘descamisadosima’, ljudima bez košulja, kako se ekstremno siromašne i danas naziva. No Maradonu siromaštvo nije odvraćalo od nogometa, a prvi kontakt s loptom imao je na treći rođendan, kada ju je dobio na dar. Smatra se kako je na njegovu karijeru najviše utjecao ujak Cirilo, nekadašnji vratar kluba Corrientes.
- Rođak mi je darovao loptu s kojom sam idućih šest mjeseci spavao kako mi je nitko ne bi ukrao. Ponekad bi mi je majka zaplijenila jer je željela da se fokusiram na druge stvari. Tada još nije shvaćala da je nogomet moj poziv. Dje­tinjstvo sam proveo po kanalima, igrao sam nogomet na okolnim pustopoljinama, uništavao obuću tako brzo da me otac istukao svaki put kad bi mi morao kupiti nove cipele - rekao je jednom prilikom Maradona, čiji su talent mnogi vrlo brzo uočili.
Maradonin ujak bio je zabrinut zbog njegova izgleda, odnosno što je bio tako sitan. Stoga ga je odveo liječniku sumnjive reputacije, Cachiju Paladinu, koji mu je injekcijama podignuo tonus mišića. Paladin je to 1995., nakon umirovljenja, priznao pred novinarima rekavši: “Kad sam okončao tretman, Diego je izgledao poput najboljeg trkaćeg konja”. Liječnik je tim činom Maradonu uveo u svijet dopinga još u najranijem djetinjstvu.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


Osim toga, Maradona je otkrio da je na početku nogometne karijere lagao o godinama.
- U ligama za mlađe uzraste klasična je prijevara bila progurati starije igrače. Uzmete tinejdžera, falsificirate njegov datum rođenja i pobijedite klince koji igraju protiv vaše momčadi. Sa mnom, koji sam bio manji i sporiji od većine djece svoje dobi, treneri su radili obrnuto. Kad mi je bilo 11 ili 12 godina, slali su me na turnire za 15-godišnjake pod lažnim imenima zato što se o meni već počelo pričati u nogometnim krugovima. “Gade, zar si poslao Maradonu da igra protiv mene?!” govorio bi suparnički trener čiju bi momčad razbio 12-godišnjak koji zapravo izgleda kao da mu je devet godina - otkrio je.
Neki treneri nisu bili ljutiti, nego zahvalni što su ga mogli vidjeti ga na djelu.
U to vrijeme Maradona je upoznao dječaka po imenu Jorge Cyterszpiler. Svi koji su bili gorljivi navijači Argentinos Juniorsa u četvrti La Paternal jako su dobro poznavali Jorgea koji je bio poput maskote. Imao je dječju paralizu pa bi svaku utakmicu stajao iza gola i bodrio klub u kojem je igrao njegov 10 godina stariji brat Juan Eduardo. No sa 12 godina prestao je dolaziti navijati jer je Juan Eduardo tijekom utakmice zadobio udarac u prepone od kojeg se razvilo krvarenje zbog čega je i umro. Upravo je zbog toga gledanje nogometa Jorgeu postalo nepodnošljivo. Zatvorio se u stan i nije želio komunicirati s ljudima, sve dok mu prijatelji nisu dojavili da je u juniorsku momčad Argentinosa došao novi igrač koji s loptom može izvesti ono što još nitko nije vidio. I tako je Jorge ponovno počeo dolaziti na stadion kako bi vidio to čudo od djeteta. Naravno, riječ je bila o Maradoni s kojim se vrlo brzo sprijateljio.
Jorgeovi roditelji bili su židovske izbjeglice iz Poljske. Obitelj je bila dobrostojeća pa je otvorila Diegu vrata svog doma. A on kao da je popunio prostor koji je iza sebe ostavilo njihovo premi­nulo dijete. Postoje dirljive i nježne priče o tome kako su Cyterszpilerovi vodili Diega u pizzeriju i kupovali mu Coca-Colu nakon treninga. Diego bi dolazio u njihov dom pa bi dječaci do dugo u noć igrali Monopoly prije nego što bi zajedno zaspali.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


- U to vrijeme napustio sam školu kako bih se usredotočio na nogomet. Ravnatelj škole često se žalio na moje izostanke, pa bi ga moj trener zvao na utakmice da vidi kako su ti izostanci opravdani. Nakon toga više nije bilo nikakvih problema s izostancima. Jorge je tada počeo studirati ekonomiju, a ja sam sa samo 15 godina debitirao za Argentinos Juniorse i postao najmlađi član u povijesti lige - rekao je Maradona, koji je tada od prijatelja Jorgea tražio da ga zastupa jer su se svi veći klubovi počeli zanimati za njega.
Obojica su bila mlađa od 20 godina. Kao njegov prvi menadžer, Jorge se pobrinuo za to da Diego kontrolira prava na svoj imidž. Is­koristio je sponzorstva prepoznajući enormnu vrijednost Maradoninih reklama u vrijeme dok su globalne kompanije na nogometaše još gledale kao na jeftinu radnu snagu. Osigurao mu je ugovore s Pumom, Coca-Colom, proizvođačima pasta za zube i sapuna. Sredio mu je vlastitu liniju lutaka. Jedino na što Diego nije želio staviti svoje ime bile su cigarete i vino.
No ubrzo su se počeli nastajati problemi u odnosu dvojice prijatelja i suradnika. Jorge je godinama dogovarao posao s Barcelonom, u medije je plasirao lažne priče kako bi manipulirao pregovorima, a i počeo je pretjerivati u poslovnom smislu. Potrošio je milijun dolara kako bi ekipa snimatelja stalno pratila Maradonu, a onda nije znao što će učiniti sa snimkom. Imao je i loše investicije, uložio je novac u neke “paragvajske klubove za bingo”, kako je netko napisao. Diego ga je otpustio 1985. godine. Učinio je to dok je Cyterszpiler bio izvan zemlje i dogovarao televizijska prava za Diega u Mek­siku. Cyterszpiler se našao usred katastrofalnog potresa u Mexico Cityju 1985., u kojem je poginulo 5000 ljudi. On nije bio ozlijeđen, ali grad je bio u plamenu, nije bilo struje, a ni vode. Kad je telefonska veza ponovno uspostavljena, Jorgea je nazvao prijatelj i rekao mu da je čuo kako ga Diego više ne treba. I tako je desetogodišnje prijateljstvo nestalo u trenu. Iako su zajedno promijenili svjetski nogomet, Diego je otpustio prijatelja a da mu to nije osobno rekao.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


Dana 5. srpnja 1984. Diego Maradona stigao je u Napulj za tada rekordan iznos i u sljedećih sedam godina postigao ono što nitko nikada prije nije. Najslavniji nogometni genij svih vremena i najdisfunkcionalniji grad u Europi bili su savršen spoj. Karizmatični Argentinac vrlo je brzo odveo Napoli do prvog naslova prvaka. Nitko nikada nije imao takvu moć na nogometnom terenu da jednu momčad pretvori iz gubitnika u pobjednika sposobnog da zasjedne na krov svijeta. Snovi u klupskoj karijeri bili su ispunjeni. Baš kao i ono o reprezentaciji, kada je 1986. s Argentinom uspio osvojiti naslov svjetskog prvaka. Na utakmici protiv Engleske Maradona je zabio dva ključna pogotka, a baš u to vrijeme postao je ovisan o kokainu. Zloglasna napuljska mafija Camorra iskoristila je Ma­radonu, navukla ga na drogu i iz te se zamke više nije mogao izvući. Maradonina ovisnost o drogama bila je tolika da su čak u klubu žmirili na jedno oko. Diegu je bilo dopušteno da radi sve dok god je na terenu izvodio čuda. Na dopinškim testovima često je uzimao tuđi urin i podvaljivao ga pod svoj.
Iako je cijeli svijet znao za njegovu ovisnost, svi su ga obožavali. No karijera mu se nakon Svjetskog prvenstva u Italiji 1990. raspala. U njegovu Napulju polufinale su igrali Argentina i Italija. Argentina je prošla u finale nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, a Diego, koji je postigao gol s bijele točke, od idola je postao najomraženija osoba u Italiji. Status superzvijezde nestao je preko noći i vlasti su se okrenule protiv njega. Počeli su mu prisluškivati telefon, a policija je samo čekala trenutak kad će ga uhvatiti s drogom, ali i prostitutkama. Upravo se to i dogodilo. Diego je dobio uvjetnu kaznu, a kad su mu u urinu pronašli tragove kokaina, dobio je 15 mjeseci zabrane igranja nogometa.
- Kad sam došao u Napulj, dočekalo me 80 tisuća ljudi. Kad sam odlazio, bio sam sâm - rekao je.
Četiri godine nakon toga na Svjetskom prvenstvu u Americi pokušavao je vratiti staru slavu i spasiti karijeru, ali nakon dvije utakmice poslan je kući zbog dopinga. Bio je to kraj.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


- U SAD sam došao čišći nego ikad. To je bila samo jedna pogreška mog privatnog trenera Daniela Cerrinija. Uzimao sam efedrin jer sam imao problema s prehladom, obični, prokleti efedrin, ali svima je valjda već bilo dosta Maradone. Mislio sam da će mi srce puknuti 1978. jer nisam bio izabran u reprezentaciju, ali moje je srce krvarilo sada. Vratio sam se u Argentinu odsječenih nogu, krvavog srca - ispričao je, a nakon što je 2001. zaključio igračku karijeru i odlučio biti trener, rekao je:
- Napravio sam puno pogrešaka i platio. Lopta mi neće nedostajati.
Međutim, problem s drogom nastavio se i nakon karijere pa je Diego bio pogubljen veći dio života.
No nisu nogomet i droga bili jedine teme Maradonina života o kojem se pisalo. Osim po sjajnim izvedbama na nogometnom terenu, poznat je i po burnom privatnom životu te po tome što nije priznao mnogo djece za koju su njihove majke tvrdile da su njegova.
- Imao sam 13 godina kad sam izgubio nevinost. Bilo je to u podrumu, s jednom starijom damom. Poza: ja gore, a dama... Čita novine. Toliko joj je bilo dobro sa mnom - nasmijao se na svoj račun neponovljivi nogometni čarobnjak.
U dvadesetim godinama zaljubio se u Claudiju Villafañe s kojom se vjenčao 1989. godine. Na njihovu vjenčanju bilo je 1200 uzvanika, a goste je zabavljalo 80 glazbenika. U svadbenoj torti bilo je sakriveno čak 99 zlatnih prstenova. Iako ju je, kako je rekao, beskrajno volio, nije joj mogao biti vjeran.
- Nisam bio svetac - rekao je Maradona komentirajući svoju nevjeru.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


Njegovu je igru na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. zasjenila ljubavnica Cristiana Sinagra, trudna s njegovim sinom Diegom Armandom Maradonom Sinagrom. Godinama je Maradona odbijao priznati očinstvo, a sina je upoznao tek 2003. godine. Supruga mu je ipak oprostila nevjeru, a zajedno su dobili dvije kćeri - Dalmu i Gianninu koje su dugo bile jedina djeca koju je priznao.
- Moja jedina djeca su Dalma i Giannina. Ostalo je produkt mog novca i pogrešaka - govorio je Maradona, a tijekom braka dobio je i izvanbračnu kćer Janu, koju je priznao pod prisilom talijanskog suda.
Skandali su rezultirali bračnim krahom nakon 20 godina života s Claudijom, a broj Mara­donine djece ostao je fascinacija svih medija. Zna se da je 2013. njegova bivša partnerica Veronica Ojeda, koju je ostavio u četvrtom mjesecu trudnoće, rodila sina Diega Fernanda. No poslije se doznalo da to nije konačna brojka. Diego je proveo četiri godine na Kubi. Od 2000. do 2004. ondje se liječio od ovisnosti o drogama, družio se s tadašnjim kubanskim vođom Fidelom Castrom s kojim je raspravljao o politici i sportu te se zabavljao s kubanskim djevojkama. U četiri godine na otoku uspio je napraviti čak troje djece.
- Uživao je ondje u noćnom životu, a poslije razvoda braka često ga se moglo vidjeti s tamošnjim tinejdžericama. Katkad i s više njih odjednom - rekao je neimenovani izvor o nogometašu koji, kako je zasad poznato, ima osmero djece.
Zamjerila mu se naposljetku i bivša supruga koju je optužio da ga je opljačkala. Navodno mu je s računa nestalo osam milijuna eura pa je tada već umirovljeni nogometaš angažirao istražitelje, a trag je vodio prema Claudiji. Istraga je pokazala sumnjivo povećanje broja nekretnina u vlasništvu Claudije Villafañe, uključujući tri stana u Miamiju, kao i više od dva milijuna eura na računu u Urugvaju.
- Ne mogu vjerovati da mi je to napravila žena koju toliko dugo poznajem - izjavio je tada u potpunom šoku.
Njegove su kćeri, međutim, stale na majčinu stranu.
- Moja je majka najpoštenija osoba na svijetu. Kunem se u to. Znam da je medijima ovo zabavno, ali nama je bolno - rekla je Dalma.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


Nakon što su mu dosadile jednonoćne avanture, skrasio se uz 30 godina mlađu Rociju Olivu koju je nakon pet godina veze odlučio zaprositi. Pred nju je kleknuo na proslavi njezina 28. rođendana pred 45 uzvanika, na kojoj je bila i njegovu kći Jana koja je zaplakala. Ni Maradona nije mogao suzdržati emocije pa je i on pustio suze radosnice, misleći kako će nakon 15 godina ponovno ući u brak.
- Sretna sam što mi je ovo posljednji rođendan kao slobodnoj djevojci te što sam ga proslavila s vama. Moje želje za ovaj rođendan jesu da budem sretna s Diegom, da moja majka i baka žive dugo i da sve koje volim budu zdravi - rekla je Rocio koja je prosidbu opisala kao romantičnu.
Otkrila je i kako ju je Maradona morao čak dvaput zaprositi. Naime, kada je prvi put izvadio dijamantni prsten i upitao hoće li se udati za njega, na pozornici je istog trenutka počeo pjevati španjolski pjevač El Polaco i Maradona nije čuo što mu je djevojka rekla. Kada je pjevač otpjevao svoje, Maradona joj je, uz smiješak, ponovno postavio isto pitanje pa je na kraju pristala nakon čega su dobili veliki aplauz gostiju koji su se ondje nalazili. Plan je bio da se vjenčanje održi u Argentini, nakon čega se novi bračni par trebao preseliti u Bjelorusiju i živjeti u vili vrijednoj 20 milijuna dolara. No ni taj put sreća nije bila dugog vijeka. Problemi su nastali kada ga je Rocio tužila zbog navodnog duga od 5,7 milijuna eura, čak ga je i izbacila iz kuće koju joj je on kupio na dar.
Nakon toga mu se zdravstveno stanje, koje je ionako bilo loše, dodatno pogoršalo, a mediji su počeli nagađati da se ponovno počeo drogirati. Te su spekulacije potaknule i njegove apsurdne izjave. Prošle je godine u jednom intervjuu rekao da su ga oteli ni manje ni više nego - izvanzemaljci. Na gostovanju u argentinskom sportskom kanalu TyC Sports, na pitanje voditelja vjeruje li u NLO, odgovorio je:
- Zašto bih to izmišljao? Jednom sam, nakon što sam popio previše, izbivao iz kuće nekoliko dana. Vratio sam se i rekao da su me oteli izvanzemaljci. Uhvatili su me i oteli, ne mogu vam govoriti o tome.
Osvrnuo se i na to kako se već godinama ne drogira.

Diego Maradona Izvor: Profimedia


- Prošlo je 15 godina otkako sam posljednji put uzeo drogu. Više od droge volim igrati nogomet s obitelji i sinovima. Pronašao sam svoj put zahvaljujući mojoj kćeri Dalmi - rekao je.
- Često sanjam da se drogiram i u tim se noćnim morama osjećam zarobljeno. Nemate pojma kako odahnem kad se probudim - rekao je te priznao da ga je ovisnost u dva navrata dovela na rub smrti. Sredinom 2000. preživio je predoziranje, a potom je 2004. imao srčani udar. Srećom, oporavio se, ali 2007. dobio je hepatitis, a nedopuštene supstancije i danas ga dovode na kušnju.
- Svakog jutra zagrlim prvu osobu koju vidim i kažem joj “Hvala Bogu da je to ipak bio samo san” - govori ističući kako mu je upravo Bog pomogao, zbog čega ga se često može vidjeti s krunicom u ruci.
O Maradoni bi se mogle napisati brojne knjige i snimiti brojni filmovi. To je čovjek koji se upisao u povijest nogometa za sva vremena. Gdje god dođe, bude u centru događanja, a njegovi incidenti često pune medijske stupce. Ostaje vječno pitanje, koliko je Diego samo mogao biti dobar da nije toliko volio drogu. No sigurno je da će zauvijek ostati upamćen kao čarobnjak s loptom i potpuni luđak bez nje. I baš kao što najnoviji film o njemu kaže - on je buntovnik, junak, prevarant i bog u jednom.
- U životu sam uživao u svemu što mi se pružalo. Prostitutki i kokaina imao sam u neograničenim količinama. Nisam ponosan na sve u životu, ali ja sam samo čovjek. Jedan sam od onih koji su prolili najviše suza u životu. Nekima će zvučati nevjerojatno, ali je istina. Imao sam više tužnih i nesretnih dana od onih ispunjenih srećom, a za neke sam si sam kriv - zaključio je.

loader