Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saznali smo kako je prošao prvi dan online škole u domovima poznatih Hrvata

Autori N.R Autori M.A.

Velike promjene

 Izvor: Instagram

Mjere zaštite zbog koronavirusa u Hrvatskoj su u punom jeku te je zbog istih dinamika svakodnevice nešto drugačija od uobičajene za većinu građana. Jedna od demografija koja je posebno pogođena su školarci, koji su naime, danas imali prvi dan online nastave. Školske su učionice zbog te iznimne situacije bili primorani zamijeniti dnevnim sobama. Kako je to pak izgledalo u njihovim kućama, u razgovoru za Story.hr otkrile su dvije poznate dame, 48-godišnja glumica Bojana Gregorić Vejzović te omiljena domaća voditeljica, Iris Cekuš. Inače, Bojana je u dugogodišnjem braku sa suprugom Enesom Vejzovićem s kojim ima 13-godišnjeg sina Raula i devetogodišnju kći Zoe, dok je Iris ponosna majka osmogodišnje mezimice Lare koju je dobila sa suprugom Pedrom Soltzom. 

S obzirom na to da je većini djece danas prvi dan online nastave, možete li nam reći kako je to prošlo i opisati kako to izgleda?

Bojana: Zoe nastavu prati preko televizije obzirom da je treći razred, a Raul i njegovi prijatelji iz razreda već su vrlo spretni s internetom. Nadam se da neće biti problema, oni kreću od srijede s nastavom. 

Iris: Moja kćer Lara je učenica drugog razreda i kao vjerujem većina djece i roditelja njezine generacije i mi smo bili ispred televizora jutros u 10 sati uzbuđeni i radoznali kako će proći taj prvi dan škole na televiziji ovoj novonastaloj i ozbiljnoj situaciji. Svaka čast zaista svima koji sudjeluju u aktivnostima kojima se pokušava olakšati i prebroditi situacija, pa i u segmentu školstva, koje se jako brzo organiziralo i ponudilo alternativu i zahvalna sam na tome. Budući da je danas bio tek prvi dan ovakvog načina nastave svima treba vremena da se priviknu na novonastalu situaciju, posebno djeca. Sigurna sam da ima još puno metoda i načina kako poboljšati i približiti sadržaj djeci i učiniti ga zanimljivijim, a budući da se sustav ovako brzo organizirao i 'preko noći' ponudio rješenje ne sumnjam u to.

Kako su se mališani snašli? Nedostaje li im škola - prijatelji, učiteljica?

Bojana: Naravno da im nedostaju prijatelji i druženja. Tinejdžerima mislim da najteže pada karantena jer šetnje u prirodi sa starcima, sto im je jedina opcija, beskrajno su dosadne. No, nemaju izbora!

Iris: Jasno da joj nedostaju prijatelji iz razreda, druženja, učiteljice i njihova dnevna rutina. Veliki izazovi su pred nama roditeljima da im sve to olakšamo i da se svi skupa prilagodimo. 

Mislite li da je ovo dobra alternativa i da će pomoći djeci?

Bojana:  Svakako je dobra! Najgore bi bilo gubiti vrijeme pa suludim tempom nadoknađivati kada se situacija smiri. Ovako kvalitetno ispune barem jedan dio dana!

Iris: Smatram da dugoročno ovakav način edukacije neće biti dovoljno adekvatan ali mislim da je ovo dobra prilika da moderniziramo nas školski sustav koristeći tehnologiju koju imamo danas i kojom se naša djeca služe.

Kako ste im objasnile nastalu situaciju te kako provodite ove dane kod kuće?

Bojana: Čitamo, gledamo serije, pospremamo stan, što im posebno ide na živce i eventualno prošetamo do Tuškanca. Nadamo se da će čim prije sve biti u normali...

Iris: Djeci, kao i nama, je ovakva situacija nepoznata, nedostaju im prijatelji iz razreda, druženja, učitelji i njihova dnevna rutina tako da je veliki izazov pred nama roditeljima da im sve to olakšamo, da razumiju važnost ovih promjena i da se svi skupa prilagodimo.  Kao roditelj treba dati podršku svom djetetu i učiteljicama i pokušati olakšati sto bolje nasu međusobnu komunikaciju. Vrijeme provodimo u krugu obitelji, igrajući društvene igre, gledajući televiziju, čitajući... U ovom užurbanom načinu života nije lako stati na loptu i odjednom smanjiti druženja, izlaske, odreći se putovanja i ostalog ali mislim da je izrazito važno ne podcijeniti i ozbiljno shvatiti situaciju za dobrobit svih. Tako smo to objasnili i Lari i koristimo ovo vrijeme provedeno kući jedni s drugima, bez većih obaveza i striktnog rasporeda.

Magazin

Royals