Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Moramo se svako malo uštipnuti i provjeriti zalihe'

Oni su najposebniji i najsvestraniji par na sceni: glazbenica Ivanka Mazurkijević i frontmen Leta 3 Damir Martinović Mrle otkrivaju što im je donio život u izolaciji

 Izvor: Romano Grozdić

Jedan od najposebnijih i najproduktivnijih parova na našem estradnom nebu, složit će se mnogi, su Damir Martinović Mrle, frontmen grupe Let 3, i njegova nježnija polovica, svestrana glazbenica Ivanka Mazurkijević. Ispričali su nam kako provode dane u izolaciji te kako gledaju na ovu situaciju koja je pogodila cijeli svijet, a posebno nas je zanimala Mrletova receptura za očuvanje zdravlja i vitalnosti.
- I super je i ‘manje’ super - započeo je Mrle o svojim danima socijalne distance.
- Uvijek smo bili dosta u studiju ili u kući i ako nismo imali svirke, onda smo radili. No moramo se svako malo uštipnuti i provjeriti zalihe, escape plan za mogući ponovni scenarij potresa (nadamo se ne) pa je cijela priča nalik na neke serije koje smo prije samo mjesec dana smatrali znanstvenom fantastikom - iskren je Mrle. Ivanka, pak, tvrdi: - Mi smo glazbenici i moram priznati da na uspješnijoj i neuspješnijoj razini situacija za nas nije zgodna. Najviše u ovim trenucima trebamo i konzumiramo umjetnost jer sada vidimo da hrana i krevet nisu dovoljni za čovjekov život. Tu je razlika duhovnosti.

Mrle Izvor: Romano Grozdić

Riječki je roker na osebujan način komentirao prati li vijesti o pandemiji.
- Naravno. Pa moramo pratiti. Zatočeni smo u Velikoj Gorici. Srećom, imamo kuću s vrtom. Na grobljima su već počele nicati antene da i pokojnici prate HRT koji je, čast izuzecima, pretjerao s plašenjem ljudi. Pa dobro, ljudi su kod kuće, ne rade, sve je stalo... Hoćete li nas depresijama dokrajčiti? Gdje su filmovi, komedije? Crkva se uopće nije snašla, no to nas ne čudi. Uvijek su bili samo za sebe - konkretan je Mrle, dodavši i svoj pogled na našu ekonomiju.

Hrvatska nema industriju. To sad vidimo. Naše su tvornice prije propale. Sada propadaju i turizam te malo i srednje poduzetništvo

 - Živimo uz more i šume. Hrvatska nema industriju. To sad vidimo. Naše su tvornice prije propale. Sada propadaju i turizam te malo i srednje poduzetništvo. Ali uprave tisuća županija s dvije bolnice iz Jugoslavije, to ne dirajte. Ova država se još dobro i ponaša. Stožer sliči na nešto. Kultura izražavanja ministra Beroša je šokantno prekrasna. To znači da smo navikli na strašne stvari ako padamo u nesvijest kad čujemo ljude koji su intelektualci i stručni u svom poslu? Pa zar to ne bi trebalo biti u svemu tako i cijelo vrijeme? No, ljudi, glasajte - ističe Damir kojeg teško nešto može izbaciti iz ravnoteže jer svakodnevno vježba i pazi na zdravu prehranu.
- Vježbam ‘Čupača’ uz duhovite klipove na YouTubeu. Dva puta tjedno, ozbiljna priprema i ubijem se. Možda je to razlog moje mladolikosti - smije se Riječanin koji ima i savršen recept za vitalnost.

Mrle Izvor: Privatni album

- Krenem s dodatkom prehrani, kolostrum, spirulina, klamatska alga i Q10. Nakon toga dodam bananu, ciklu, borovnicu, brokulu, prokulicu, šparogu, mrkvu, cejlonski cimet, badem... U to ulijem čaj od đumbira i kurkume pa sve smiksam te dobijem božanstveni smoothie koji popijem i osjećam se kao gorski div - ekskluzivno nam je otkrio Mrle koji kaže da on najviše kuha kod kuće.

Znam skuhati sva opće poznata jela, ali odlučio sam pripremati više raznovrsnog povrća i ribe jer se zbog toga osjećam dobro

 - Uglavnom sam ja taj koji kuham. Znam skuhati sva opće poznata jela, ali odlučio sam pripremati više raznovrsnog povrća i ribe jer se zbog toga osjećam dobro. Otkad jedem takvu hranu, nemam problema s visokim tlakom i ne pijem tablete jer sam primijetio da od njih čovjek lagano otupljuje i gubi strast prema životu. Jedem puno povrća i ribe, ne pečem na ulju i ne koristim ga. Hranu naknadno začinim maslinovim ili bučinim uljem - otkriva ovaj punokrvni zaljubljenik u rock’n’roll koji zna i kako nahraniti dušu.
- Čitati kvalitetne knjige, slušati glazbu. Kada kažem da se sluša glazbu, onda mislim da se to ne čini onako usput, nego da se doslovno sjedne i uživa. Ima i predivnih filmova - savjetuje Mrle.
Popričali smo i o tome što je njega i Ivanku koronavirus naučio.
- Uočio sam da je jedan mali virus veći od svijeta kakav poznajemo. Ovo je kraj zapadnih civilizacija. Afrika u nekim dijelovima nikad nije živjela dostojno čovjeka i djeteta. Europa je starica koja svoj dug prema drugima nije vratila pa se u socijalnom smislu pokušavala spasiti udruživanjem, no čini se da je prekasno. Bit će nekako, ali neće biti kao prije. A što bi rekao jedan moj frend: ‘Nismo ni prije bili zadovoljni’ - komentirao je Mrle, a Ivanka je dodala: - U toj negativnoj rečenici ocrtava se Krležijanska “Nigdar ni bilo da ni nekak bilo...”

Ivanka Mazurkijević Izvor: Romano Grozdić

Mrle se osvrnuo i na problematiku klimatskih promjena: - Vrijeme u kojem živimo govori o moćnicima koji vladaju svijetom i svima nama, ne obaziru se na umjetnika i njegovo stvaralaštvo koje je melem za dušu čovječanstvu koje se izgubilo u nebitnom i glupom. Ne mislim da se mali čovjek treba osjećati krivim i snositi odgovornost za klimatske promjene, svi mi koristimo ono što nam je dostupno. Neka se moćni vladari pobrinu da električni automobili budu povoljni i dostupni pa ćemo ih svi voziti, neka papirnate vrećice u trgovinama ne budu dvostruko skuplje od plastičnih pa ćemo svi koristiti papirnate, neka LED rasvjeta ne bude deset puta skuplja od običnih žarulja.

To su performansi koji me tjeraju da stalno radim, a na tim platformama treba ustanoviti i neko mecenarstvo, pokroviteljstvo da možemo živjeti od toga

 Karizmatični Riječanin, unatoč svemu, ne gubi volju za stvaranjem, naprotiv.
- Mnogo radimo, radoholičar sam, a i Ivanka. Puno se projekata odvija online pa imamo koncerte ‘Kišnih razdraganaca’. Izišao nam je video­spot ‘Kap’, evo baš neki dan, potražite ga na YouTubeu! Srijedom u 19 sati idu i priče za laku noć za djecu, a i cijeli Let 3 opus za odrasle, online vježbe utorkom i četvrtkom s ‘Čupačem’ i ‘Kaluđericom bez nosa’. To su performansi koji me tjeraju da stalno radim, a na tim platformama treba ustanoviti i neko mecenarstvo, pokroviteljstvo da možemo živjeti od toga. Stva­ramo i glazbu za film ‘Po Tamburi’ Stanislava Tomića. To je velik posao - otkriva, a Ivanka dodaje: - Meni su se javili dečki iz Stampeda pa uskoro krećemo s novim pjesmama, što vjerojatno ne bih stigla da nije karantene.
Za kraj nas je Mrle počastio savjetom i pjesmom kako da ostanemo mentalno jaki i optimistični: - Isključimo mozak i postanimo ljudi. Evo jedne za spas čovječanstva!

Magazin

Royals