Odnedavno na RTL-u možemo pratiti uzbudljivu političku dramu ‘Jedini preživjeli’ (Designated Survivor). U središtu radnje nalazi se ministar Tom Kirkman koji silom prilika postaje prvi čovjek SAD-a, a na njegovu ga putu prati supruga Alex Kirkman, koju je utjelovila glumica Natascha McElhone. Ova 50-godišnja Britanka proslavila se ulogama u filmovima ‘Ronin’, ‘Trumanov show’ i ‘Dvije sestre za kralja’, a medijsku pozornost plijenila je i ulogom u hit-serijalu ‘Kalifornikacija’. Unatoč uspjesima koje već godinama niže na poslovnom planu, u privatnom životu sreću joj je narušila prerana smrt supruga, jednog od vodećih estetskih kirurga Martina Kellyja. Samo dan prije njegove smrti supružnici su proslavili godišnjicu, a osim toga, bili su u slatkom iščekivanju trećega sina. Iako rane danas nisu toliko bolne, Natascha kaže kako ne prođe dan da ga se ne sjeti, a njihove sinove, 20-godišnjeg Theodorea, 16-godišnjeg Otisa i 11-godišnjeg Rexa, svakodnevno podsjeća koliko ih je otac volio.

Natascha McElhone
Profimedia 

Story: Kakva vas sjećanja vežu uz snimanje serije ‘Jedini preživjeli’?

Ovo je bez sumnje jedna od serija čije epizode od početka do kraja gledate napeto i bez treptanja. Moram priznati da su se autori serije i cijela glumačka ekipa potrudili da zaista bude tako iz epizode u epizodu. Svaka se epizoda u prosjeku snimala devet sati, a na setu smo provodili između 13 i 16 sati. Iako je riječ o fikciji, mislim da su je gledatelji zavoljeli jer su se scenaristi svakodnevno inspirirali aktualnim političkim i društvenim zbivanjima, što je seriji dalo dodatnu dimenziju.

Story: Ipak, seriju ste odlučili napustiti nakon dvije sezone snimanja. Zašto?

Mnogi su mislili da sam se posvađala s producentima zbog neke nesuglasice ili problema, ali zapravo sam odlučila otići zbog snimanja druge serije i prilike koju nisam htjela propustiti. Riječ je o znanstvenofantastičnoj drami od osam epizoda ‘The First’.

Story: Kada ste shvatili da je gluma vaš životni poziv?

Moji roditelji, Noreen i Michael, bili su novinari i često su pisali o glumcima te kod kuće gledali filmove i serije kako bi se pripremili za intervju ili napisali recenziju. Tada sam postala fascinirana glumom pa sam često u dnevnom boravku izvodila glumačke točke. Moji su se roditelji razveli kad sam imala dvije godine, ali mama se ponovno udala za novinara koji je također pratio kulturna zbivanja. Najprije sam upisala irski ples, koji sam pohađala od šeste do desete godine, a onda sam se prebacila u kazalište. Moj televizijski debi bio je 1991. godine, a prva velika uloga bila mi je u filmu ‘Život s Picassom’, na kojem sam radila s legendarnim Anthonyjem Hopkinsom, potom je uslijedio ‘Trumanov show’.

Story: Ostali ste sami s dvojicom malih sinova i trećim djetetom na putu nakon što je vaš suprug Martin Hirigoyen Kelly pronađen kako, zbog posljedica srčanog ureda, leži na pragu vašega londonskog doma dok ste vi snimali u Los Angelesu. Tko vam je dojavio tu strašnu vijest?

Bila sam usred snimanja jedne scene kada me nazvao obiteljski prijatelj. Učinila sam ono što sam mislila da ljudi čine samo u filmovima - ispustila sam telefon, a noge su mi se oduzele. Znala sam da su jedine osobe koje će to jednako pogoditi kao i mene moja djeca, naravno, i Martinova mama. Zato sam njima prvima javila. No smatram da nije u redu govoriti o njihovim reakcijama. To je isključivo njihovo iskustvo. Kada sam rađala treće dijete, svi su se nudili da budu uz mene u rađaonici, ali nisam htjela nikoga pored sebe. Budući da Martin nije mogao biti sa mnom, nisam željela nikoga drugoga. Bilo bi mi previše čudno. Htjela sam biti sama jer sam bila svjesna da sam ja jedini roditelj kojeg će upoznati i koji će biti s njim. Htjela sam se odmah naviknuti na tu spoznaju.

Natascha McElhone je izgubila supruga
Profimedia 

Story: Trećem sinu dali ste ime Rex Coltrane Kelly. Je li to bila želja vašega pokojnog supruga?

Martin je obožavao jazz glazbenika Johna Coltranea tako da je to bila njegova želja. Sva sreća da ga se Theo i Otis dobro sjećaju. Točno znam kako bi se Martin ponašao da vidi Rexa. Dečkima uvijek kažem: “Ovo je vaš tata radio s vama” i onda oni navale na Rexa te mu pokazuju zahvate. To me usrećuje. No bol ne može ništa umanjiti.

Story: Nakon prvotnog šoka zbog gubitka supruga i oca vaše djece, uslijedio je još jedan - mogućnost da s trojicom sinova ostanete bez prihoda, čak i bez krova nad glavom…

Završavala sam snimati seriju i imala sam gomilu dugova. Martin je imao životno osiguranje, ali nije ostavio oporuku pa su se tim novcem trebali naplatiti dugovi koji su nastali nakon što je sve uložio u svoju praksu. Njegove imovine zapravo nije bilo. Ja sam plaćala sve ostalo, a moj je novac uložen u našu kuću. S obzirom na sve što se događalo, čudesno je što je moja trudnoća prošla bez komplikacija.

Story: Otvoreno ste govorili i o depresiji s kojom ste se borili niz godina. Što vam je najviše pomoglo u borbi s tom bolešću?

Prije svega moja djeca zbog koje sam uvijek nastojala ne potonuti dublje. Pomoglo mi je i to što sam pokojnom suprugu svaki mjesec pisala pisma u kojima bih mu rekla sve što me tišti, pisala bih mu o našoj djeci i o tome kako sam dobila nove uloge... To mi je davalo neki osjećaj da je i dalje tu, da me čuje i da zna što mu želim poručiti.

Story: Prošlo je mnogo godina od smrti vašeg supruga. Jeste li otvoreni za novu ljubav?

Otkad sam izgubila Martina, u mom životu nije bilo muškarca. Ali, iskreno, i da imam nekoga, mislim da to ne bih javno rekla. Zasad smo samo moja tri sina i ja. No to se može promijeniti, naravno. Sreća mi uvijek dođe nakon razdoblja tuge pa sam sigurna kako me ni u tom smislu neće zaobići.

Story: Kako volite provoditi slobodno vrijeme?

Sa svojim dečkima ponekad igram društvene igre, odigramo koji put i nogomet, ali me brzo otjeraju s travnjaka jer nisam dobra s loptom. Volim biti na plaži i u moru pa obožavam ljeto i sve ljetne destinacije. Najviše me fasciniraju oceani i mora. Volim čitati o tome i gledati dokumentarce o neistraženim dubinama.