Pandemija koronavirusa koja je zahvatila našu zemlju, baš kao i cijeli svijet, u potpunosti je promijenila svakodnevicu svakog od nas. Svoja vrata zatvorile su škole, kina, kazališta, saloni, kafići i restorani, pa smo se gotovo 'preko noći' morali odreći svega što smo donedavno uzimali zdravo za gotovo, poput ispijanja kave s prijateljima. Međutim, srećom, situacija s virusom se 'smiruje', pa tako polako i 'popuštaju' mjere. To, između ostaloga, znači i da će svoja vrata za nekoliko dana ponovno otvoriti i kafići i restorani. No, javnost je podijeljena - dok jedni tvrde kako je za to prerano te da se još uvijek ne usude sjediti na terasama kafića, drugi su to s nestrpljenjem dočekali. Što o tome misle otkrili su nam 46-godišnja poduzetnica Borna Kotromanić, 27-godišnja glumica Katarina Strahinić, 27-godišnji plesač, vlasnik plesne škole 'Lijeva&Desna' i voditelj Nove TV Marko Mrkić te 27-godišnji frontmen grupe 'Pravila igre' Ivan Penezić.

Kakvo je Vaše mišljenje o otvaranju restorana i kafića? Mislite li da je vrijeme ili da je možda trebalo još malo pričekati?

Borna Kotromanić: Mislim da epidemiološka slika Hrvatske apsolutno opravdava, uz propisane mjere, otvaranje kafića i restorana. Osim toga, mislim i da su vlada i krizni stožer zaslužili povjerenje svojim dosadašnjim pristupom korona izaz

Katarina Strahinić: Moje osobno mišljenje je da je vrijeme da se kafići i restorani počnu otvarati, no isto tako mislim da se dobro moraju postaviti i uvjeti otvaranja jer kako sada stvari stoje polovica kafića i restorana (koji nemaju ili imaju male terase) neće se uspjeti 'pokriti' i ne isplati im se otvarati.

Moje je mišljenje da bismo se još uvijek trebali malo strpiti prije nego popijemo onu kavu s pjenicom koju toliko volimo. Ma koliko god nam ona falila

Marko Mrkić: Sigurno ne bih mogao komentirati je li ovo popuštanje mjera došlo prerano ili prekasno, jer zaista nisam ni blizu stručan za donositi ikakve zaključke, ali s obzirom da mi je kava na terasi kafića uvijek bila jedna od dražih rutina, sigurno ćete me vidjeti na terasama - naravno, ako za to budu, prema mom mišljenju, okej uvjeti. Bitno mi je, kao i ovih proteklih par tjedana, da se i ja i svi oko mene osjećamo sigurno.

Ivan Penezić:Moje je mišljenje da bismo se još uvijek trebali malo strpiti prije nego popijemo onu kavu s pjenicom koju toliko volimo. Ma koliko god nam ona falila. Iako broj zaraženih pada, ne smijemo se opustiti, a bojim se da bi se uz naš mentalitet i poslovnu strategiju ugostitelja to vrlo lako moglo dogoditi. Ipak su tu iste čaše, šalice i tanjuri koji bi se koristili po 50 puta u danu. Već sam nebrojeno puta na svoje oči vidio koliko se temeljito (ne)peru. Ja bih se ipak još malo strpio.

Hoćete li Vi ići na kavu/u restoran ili još uvijek nećete? Zašto?

Borna Kotromanić: Vjerojatno ću ići, ali mi se stvarno ne žuri. Uz efikasnu dostavu restorani mi baš ni nedostaju, a baš ni druženje, jer je, uz svu moju djecu i buduće snahe, moj 'društveni život' izuzetno aktivan. 

Ako se svi pridržavamo propisanih uvjeta mogućnost zaraze je minimalna

Katarina Strahinić: Ja osobno jedva čekam otići u centar na ručak u omiljeni restoran. Naime, vjerujem da ako se svi pridržavamo propisanih uvjeta mogućnost zaraze je minimalna, a pomoći ćemo privatnicima koji su u skupini u jednoj od skupin najugoženijih koronavirusom. 

Marko Mrkić: Restorani će vjerojatno još malo pričekati, ali svakako ih pokušavamo podržati naručivanjem dostave, jer i Antea je ispucala sva jela koja zna pripremiti bar sedam puta, a da živimo od mog kuhanja, vjerojatno nas više ne bi ni bilo (smijeh). Ove vijesti svakako ulijevaju nadu da se situacija pomalo normalizira i više nego išta, zadnjih dana me vesele izrazito male brojke novozaraženih.

Ivan Penezić: Mislim da neću još. Ako sam izdržao svo ovo vrijeme, izdržat ću i još toliko ako treba. A i moram vam priznati, ipak mi je draža turska kava iz džezve i moja kuhinja. Sreća da me kuhanje opušta haha. 

S kim ćete prvo popiti kavu/nešto drugo? 

Borna Kotromanić: Radije ću nekog tko mi je istinski nedostajao pozvati kući na kavu i tako mu dati više prostora i pažnje koju zaslužuje. 

Prvi odlazak u kafić će biti s nekim iz neke od grupa u mojoj plesnoj školi. Vjerojatno pivo ili pelin

  Važno je da ponovo pokrenemo ekonomiju jer se umire i od praznog proračuna, a ne samo od korone. Život mora ići dalje, svaka odluka povlači za sobom dozu rizika, ali važno je da je rizik umjeren. Bit će dobro!

Katarina Strahinić: Čim se otvori, prvo što ću napraviti jest otići s obitelji u Nokturno restoran i tome se neizmjerno veselim! Dapače, mislim da ću sada i češće ići u restorane i kafiće i tako barem jednim dijelom pomoći ekonomiji. 

Marko Mrkić: Prvi odlazak u kafić će biti s nekim iz neke od grupa u mojoj plesnoj školi. Vjerojatno pivo ili pelin nakon tečaja, jer se nadam da ćemo zajedno s otvaranjem kafića otvoriti i plesnu školu - već pripremamo male grupe koje mogu nastaviti plesati! 

Bio bi red da to sve i proslavimo, pa makar i retroaktivno

Ivan Penezić: Kad ovo sve stvarno prođe, to će vjerojatno biti s dečkima iz benda s obzirom na to da im je svima u svibnju rodenđan. Bio bi red da to sve i proslavimo, pa makar i retroaktivno.