Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

'Nije mi se sviđalo moje ime i rekla sam roditeljima da me zovu Štrumpfeta'

Autor Maja Šitum
Autor Maja Šitum

Slavna holivudska glumica talentom je osvajala već u ranom djetinjstvu i bilo je samo pitanje dana kada će ostvariti svjetsku karijeru. Ova uskoro 40-godišnja dama sitne građe i simpatična lica na prvi pogled ne odaje sve svoje unutarnje borbe

Izvor: Profimedia

Dok su se iz dana u dan na ulicama Sjedinjenih Američkih Država održavali prosvjedi protiv sustavnog rasizma, glumica Kristen Bell objavila je dječju knjigu ‘The World Needs More Purple People’ kojom je i sama dala doprinos borbi. U svojoj prvoj knjizi, koju je napisala u suradnji s Benjaminom Hartom, opisuje ‘ljubičastu osobu’ koja traži sličnosti s drugima, a ne različitosti.
- Svi vole debatirati, pa tako i ja, a pritom govorimo samo o različitostima. Stalno ističemo po čemu se razlikujemo, a sve to upijaju i djeca. Trebamo im pokazati kako je odlično kada se prvo govori o sličnostima. Nadam se da će to djeca sve više shvaćati i da će njihove poglede na svijet proširiti ljudi za koje su mislili da su drukčiji od njih - tako je opisala svoju motivaciju za pisanje.
Iako je imala dobre namjere, gotovo se odmah suočila s valom kritika. Mnogi su naslov i radnju knjige usporedili s uzrečicom “Nije me briga jesi li bijel, crn ili ljubičast...” koja se u SAD-u često koristi kako bi se prekinuo bilo kakav konstruktivni razgovor o problemima vezanih uz rasizam. Glumicu su optužili da promiče ‘neraspoznavanje boja’ umjesto da jasno prizna kako pripadnici bijele i crne rase nemaju jednaka životna iskustva. Na Twitteru je odgovorila da je knjiga napisana prije dvije godine i da ona ne niječe rase, nego želi potaknuti djecu na traženje sličnosti s drugima. Istog se tjedna našla na udaru kritika zbog sudjelovanja u spotu ‘Preuzimam odgovornost’ u kojem s kolegama bijelcima govori protiv rasizma. Iako je i u ovom slučaju namjera bila dobra, jer se potiče doniranje novca za obitelji afroameričkih žrtava policijskog nasilja i druge humanitarne organizacije uključene u prosvjede Black Lives Matter, optuženi su da podilaze i od ozbiljnog problema pokušavaju napraviti viralni hit. Nije pomoglo ni vrlo dramatično obraćanje uključenih glumaca, za koje su korisnici društvenih mreža zaključili da više izgleda kao online audicija za mjuzikl ‘Rasizam’, a ne kao ozbiljan pokušaj pomoći ili uspostave pravog dijaloga. Kristen nije odgovorila na kritike, ali nekoliko tjedana prije rekla je da želi promjene u društvu, a tome pridonosi odgojem svojih kćeri Lincoln i Delte.

Kristen Bell Izvor: Profimedia


- Pokazala sam im fotografije svega što se događa jer smatram da su djeca otpornija nego što mislimo. Htjela sam da vide što se događa u Michiganu, gdje naoružani bijelci prosvjeduju protiv mjera suzbijanja koronavirusa, viču na policajce i ništa se ne događa, a zatim, nasuprot tome, ljude koji mirno sjede na tlu i prosvjeduju protiv rasizma dok im policija šprica suzavac u lice. Pitala sam ih što vide na tim fotografijama i uslijedio je vrlo otvoren, iskren te neugodan razgovor, ali morao se dogoditi jer želim odgojiti djecu koja se bore protiv rasizma - rekla je početkom lipnja Kristen, koja sebe opisuje kao osobu koja uvijek ugađa drugima, a ove kritike neće olako shvatiti.
Ipak, ljetne mjesece neće pamtiti samo po negativnim događajima nego i po ulasku u novo desetljeće života. Glumica, čiji glas obožavaju sva djeca jer je posudila glas princezi Ani u animiranim filmovima ‘Snježno kraljevstvo’, rođena je 18. srpnja 1980. u Huntington Woodsu, predgrađu Detroita, gdje je i odrasla. S ocem, realizatorom TV vijesti Tomom Bellom imala je dobar odnos, ali odgojila ju je majka, medicinska sestra Lorelei. Njezini roditelji razveli su se kada je imala samo dvije godine, a poslije su oboje sklopili nove brakove iz kojih je Kristen dobila četiri polusestre i dva polubrata.
Djetinjstvo Kristen opisuje kao sretno i relativno bezbrižno, a uvijek ističe da joj je majka bila iznimna podrška u svemu što je radila. Čak joj je dopustila da mjesecima ne jede za stolom nego s jednim članom kućanstva.
- Bila sam dobrica i uvijek sam poštovala sva pravila, ali sam bila jako tvrdoglava. Jedno sam vrijeme htjela jesti samo uz psa. Morali su mi stavili tanjur do njegove posude i jela bih kao on. Roditelji su mi to dopustili zbog moje tvrdoglavosti - opisala je Kristen, a majka je potvrdila tu njezinu karakternu crtu.
- Kao mala, bila je poput dječaka, nije htjela nositi haljine. Bila je dobro dijete, ali je radila što je htjela. Jednom je nešto pogrešno napravila i poslala sam je u sobu za kaznu. Dok sam prala posuđe, krajičkom oka vidjela sam kako je projurila pored mene s ključevima u ruci te izišla, vjerojatno do oca koji je živio u susjedstvu. Još mi je pritom opsovala. Bila je jako živo dijete - prisjetila se Lorelei, čija je kći s tri i pol godine odlučila promijeniti ime.

Kristen Bell Izvor: Profimedia

Nije mi se sviđalo moje ime i rekla sam roditeljima neka me zovu Štrumpfeta

 - Nije mi se sviđalo moje ime i rekla sam roditeljima neka me zovu Štrumpfeta. Naravno da mi nisu dopustili promjenu imena, ali tjednima se nisam htjela odazvati kada bi me zvali pravim imenom, a to može biti jako opasno. Zamislite da ste na dječjem igralištu i zovete “Kristen”, a nitko vam ne dolazi, to je strašno. Posjeli su me i rekli da se moram prestati tako ponašati, na što sam odgovorila da je to u redu i da se odsad zovem Matthew. Moj se bratić tako zvao, a osim toga, svim svojim lutkama dala sam muška imena. Ni to mi nisu dopustili pa smo se nakon dugih pregovora usuglasili oko Annie, mojeg srednjeg imena. Tako me je zvala cijela moja obitelj do 16. godine. Kada sam došla u novu školu i učiteljica je prozvala “Kristen Bell”, nisam se ni okrenula jer nisam bila naviknula na to ime. Zbog prezimena sam shvatila da vjerojatno misli na mene. Moji roditelji, sestre i neki prijatelji i danas zovu me Annie - prisjetila se plavuša koja je odmalena voljela imitirati sve što je čula. Ponavljala bi reklame koje je vidjela na televiziji, replike u filmovima i serijama, a posebno su joj zadovoljstvo predstavljali razni naglasci. Njezin suprug, glumac Dax Shepard, tvrdi da to i danas radi. Ako nešto zajedno gledaju, ona tijekom cijelog filma ili serije tiho ponavlja sve što je izgovoreno.
Tada još nije mislila da su gluma ili pjevanje nešto čime bi se mogla baviti u životu, čak ni nakon što ju je majka upisala u lokalnu agenciju za talente. Bila je sitna i slatka i uskoro je počela snimati reklame za lokalne novine te promidžbene časopise trgovačkih lanaca.
- Često bi netko te novine donio u školu i onda bi me zezali. Najgore je bilo ako sam taj mjesec bila u reklami za donje rublje brenda lokalnog supermarketa - opisala je, a 400 dolara koje bih zaradila po snimanju majka bi pospremala za buduću fakultetsku školarinu.
Kod kuće je stalno pjevušila pa ju je majka upisala i na satove pjevanja. Čak se i natjecala u pjevanju. Na početku osnovnoškolskog obrazovanja htjela se pridružiti glumačkoj trupi u njihovu predgrađu, ali kada je došla u kazalište i vidjela sve što se događa na sceni i iza nje, rasplakala se i pobjegla van. Na parkiralištu, dok su sjedile u automobilu, Lorelei joj je rekla kako je ni na što neće siliti, ali da bi mogla dati barem jednu priliku kazalištu, a ako joj se ni nakon toga ne svidi, nikada se više neće ni provesti cestom uz tu zgradu. Odvažila se i dala priliku trupi te se ubrzo zaljubila u sve što ima veze s kazalištem u kojem je “pronašla svoje ljude”. Uslijedila je i prva audicija kada joj je bilo 11 godina i odmah je dobila dvostruku ulogu u predstavi ‘Raggedy Ann and Andy’. U prvom činu glumila je drvo, u drugom bananu. Redatelj je godinama poslije rekao kako mu se činilo da je razočarana tom podjelom, ali bez obzira na to, odlično je prikazala oba lika.

Kristen Bell Izvor: Profimedia


Bila je aktivna članica kazališne i glazbene grupe privatne katoličke srednje škole, u koju su je roditelji upisali nakon što su zaključili da javni sustav školovanja u Detroitu nije dovoljno dobar i siguran. Bila je dobra učenica, vrlo popularna i svima se htjela svidjeti. Štoviše, pomisao da nekome nije draga izjedala bi je zbog čega se najčešće prilagođavala drugima i preuzimala njihove interese.
- Mislim da mi je to najveća karakterna mana. Svima želim ugoditi. Zanemarit ću sve osobne granice jer ne mogu podnijeti pomisao da se nekome ne sviđam. To me boli. Radim na tome da mi samopouzdanje toliko ne ovisi o mišljenju drugih, odnosno o tome jesam li nekome draga ili ne. Jednom davno na nekom sam blogu pročitala da imam deblje listove i ne mogu opisati koliko sam zbog toga bila nesigurna. Imam deblje listove i danas mi to ne smeta. Pa dolazim iz kršne obitelji farmera iz Ohija! Ali iskreno, da mi netko kaže da sam kučka, otrčala bih u kupaonicu i danima plakala. To bi me ubilo - prije nekoliko godina otkrila je Kristen koja srednjoškolske dane pamti kao lijepe.

Moja je baka bila jedna od prvih osoba na kojoj su testirali terapiju elektrošokovima. Mislili su da je luda jer se zatvarala u sobu i danima bi pila, a hranu su joj gurali ispod vrata

 Ipak, doživjela je jednu tragediju koja joj je promijenila pogled na život. Kada je imala 16 godina, u prometnoj nesreći poginula joj je najbolja prijateljica i tada se prvi put susrela s vlastitom smrtnošću te se počela boriti s anksioznošću i depresijom.
- Kada sam imala 18 godina, majka me je posjela i objasnila mi da je u našoj obitelji zabilježena neravnoteža serotonina te da to može biti nasljedno. Moja je baka bila jedna od prvih osoba na kojoj su testirali terapiju elektrošokovima. Mislili su da je luda jer se zatvarala u sobu i danima bi pila, a hranu su joj gurali ispod vrata. Svima je bilo teško, pogotovo mojoj majci, mislim da ju je to slomilo. Rekla mi je da ako osjećam kako se iznutra lomim, da više oko mene nema svjetlosti, ako me paralizira strah, neka potražim pomoć psihologa ili psihijatra i vidim kako mi oni mogu pomoći, ali i kako sama sebi mogu pomoći. Rekla je kako moram biti svjesna da će me drugi možda osuđivati ako se odlučim za lijekove jer postoje dvostruki standardi; da sam dijabetičar, nitko me ne bi osuđivao zato što uzimam inzulin. Ostavljam dojam vesele, prpošne osoba, što i jesam. Ali takva sam jer radim na sebi. Kao mlada počela sam uzimati lijekove. Uzimam ih i danas i toga se ne sramim - rekla je Bell, koja je poslije ispravila tvrdnju o baki kojoj su preporučeni elektrošokovi, ali nije ih nikada primila. Kako se i je li se baka liječila, nije objasnila Kristen koja je nakon mature 1998. godine ostvarila prvu filmsku ulogu.
- Živjela sam u Michiganu i otkrila sam ljubav prema glumi, kazalištu te glazbi. Išla sam na sve audicije za koje sam znala. Dobila sam ulogu u filmu ‘Polish Wedding’ koji se snimao u Detroitu i ja sam bila “nezadovoljna tinejdžerica broj 1”. Bila sam jako nervozna i iznimno uzbuđena, ali sam pokušavala ostati cool i smirena. U sceni sam nosila aparatić za zube te negdje u pozadini pila i pušila na ulici - prisjetila se prvog filmskog iskustva, nakon kojeg se zaputila u New York, gdje je upisala Školu umjetnosti Tisch na Njujorškom sveučilištu.

Kristen Bell Izvor: Profimedia


O iskustvu na fakultetu ima samo riječi hvale, a ondje je shvatila da je mnogo toga što je učila u srednjoj katoličkoj školi pogrešno. I dalje je ostala pri uvjerenju da se pravila moraju poštovati, ali upustila se u nekoliko seksualnih avantura, uzela ecstasy (za koji misli da je bio samo Tic Tac), s prijateljima je pušila marihuanu i malo se opustila. No iskustvo koje je tih godina najviše na nju utjecalo bio je gotovo dva mjeseca dug posjet Brazilu.
- Imala sam 19 godina, bila sam dio volonterske misije i radila sam u sirotištu u Belo Horizonteu. To mi je iskustvo promijenilo život. Bila sam izložena načinu života koji je u potpunosti suprotan mome. Susrela sam se s djecom bez dom koja su bježala od policije, nisu se školovala i izgubila su svaku nadu. Neki od njih jednostavno nisu željeli prihvatiti pomoć, što mi je slomilo srce, ali i dalo novi pogled na život - opisala je Kristen koja je tijekom misije pomogla poroditi dvoje djece.
- Zamolili su me da pomognem u bolnici u kojoj ničega nije bilo. Nisu imali kirurške rukavice, igle bi bacali u staru bocu soka, u operacijskim salama nisu svi nosili maske jer ih nije bilo dovoljno. Pomagala sam pri manjim operacijama i ženama pri porođaju - ponosno se prisjetila Bell koju je samo nekoliko ispita dijelilo od završetka studija na smjeru glazbenog kazališta. Nije diplomirala jer joj se pružila prilika da na Broadwayu glumi u mjuziklu ‘Pustolovine Toma Sawyera’. Uslijedili su novi mjuzikli, dobivala je uloge u serijama i filmovima (najveća u trileru ‘Spartan’), a tada je otišla na audiciju koja joj je promijenila život. Dobila je ulogu u seriji ‘Veronica Mars’, koja danas ima kultni status među obožavateljima.
- Voljela sam Veronicu od prvog trenutka. Ona je toliko snažna, što je iznimno važno jer jako malo serija prikazuje žene, pogotovo one mlade, kao snažne osobe koje se znaju zauzeti za sebe - rekla je o ulozi tinejdžerice koja ju je proslavila.
U to je vrijeme započela vezu s četiri godine starijim učiteljem plivanja i producentom Kevinom Mannom, ali mnogi su mislili da je razlika u godinama među njima puno veća.

Kristen Bell Izvor: Profimedia


- Imam 24 godine, ali svi misle da imam 17, kao Veronica. Nedavno smo Kevin i ja hvatali avion u ponoć i ja sam nosila pidžamu, a on se nekoliko dana nije brijao. U čekaonici sam se naslonila na njegovo ramene, a neki čovjek nam je prišao i rekao: “Vaša kći izgleda jako slatko dok spava.” To je bilo toliko čudno… Gnjusno! - kaže.
Ona i Mann surađivali su na filmu ‘Fanboys’ i zaručili se, ali 2007. potvrdili su da je njihovoj ljubavi došao kraj. Ostali su u dobrim odnosima i godinama poslije zajedno režirali tri kratka filma za jednog proizvođača čaja. Iste godine kada su pukle zaruke TV kuća CW odlučila je prestati snimati seriju ‘Veronica Mars’, ali dobila je ulogu naratorice u seriji ‘Tračerica’ i glavnu ulogu u filmu ‘Preboljeti Saru Marshall’. Radila je punom parom i polako ponovno počela izlaziti na spojeve, iako time nije bila oduševljena.
- Povraća mi se od toga. Ne jer su spojevi odvratni… možda malo, nego zbog živaca. Monogamna sam i ako me netko može nasmijati, odmah ima priliku kod mene. Volim se smijati i to mi je najvažnije. Osim toga, mora biti pristojna prema konobarima - opisala je te nekoliko mjeseci poslije na jednoj večeri s prijateljima upoznala komičara, glumca i redatelja Daxa Sheparda, koji na nju nije ostavio dobar dojam.
- Nije prestajao govoriti - tako je opisala njihov prvi susret.
Drugi su se put sreli nekoliko tjedana poslije na hokejaškoj utakmici, a tada on nije bio impresioniran.
- Bili su mi čudni ta njezina neizmjerna sreća i veselje. Bio sam uvjeren kako nešto s njom nije u redu i da je možda u nekom kultu. Ali polako sam shvatio da je takva, da vrlo pozitivno gleda na svijet - rekao je Dax, koji je s Kristen nekoliko tjedana poslije izišao na pravi spoj.
I na prvom je spoju nastao nesporazum. Ona je primijetila da mu je pogled nekoliko puta pao na njezine grudi i u jednom je trenutku šaljivo pitala: “Hej, gledaš u moje umjetne sise?” On i danas tvrdi da nije gledao, ali od tada je bio uvjeren da se Kristen podvrgnula estetskoj operaciji. Mjesecima poslije, tijekom ljetovanja na Havajima, komentirala je izgled jedne djevojke s očito umjetnim grudima, na što je Dax rekao da ne zna kako reagirati. “Šališ se na račun njezinih, a i sama si bila na plastičnoj operaciji”, rekao joj je, a šokirana Kristen nije mogla vjerovati što čuje. Ne samo da nije imala nikakvih ožiljaka, nego je nosila košaricu A i nije joj bilo jasno kako ju je itko mogao shvatiti ozbiljno.

Kristen Bell Izvor: Profimedia

I danas ne mogu vjerovati da je pomislio kako su toliko male grudi umjetne. Da bih to platila

 - I danas ne mogu vjerovati da je pomislio kako su toliko male grudi umjetne. Da bih to platila! - opisala je Kristen, koja se vrlo brzo zaljubila u kolegu s kojim nema gotovo ništa zajedničko.
To je jedan od razloga zašto su se tijekom prvih mjeseci veze stalno svađali, a ona bi uvijek bijesna i na rubu suza istrčala iz stana. U jednom trenutku Dax joj je rekao kako nije spreman prestati se viđati s drugim ženama i prekinuli su. No nakon nekoliko tjedana shvatio je koliko je voli i pomirili su se.
- Volim ga više nego što to mogu objasniti. Odlučila sam da ću s njime biti sretna, da ću biti dobra prema njemu i da ću se ponašati jednako kada smo zajedno i kada on nije pored mene. On je donio jednaku odluku. Spoznaja i prihvaćanje da smo dio jednog tima postali su izvor naše sreće. Potpuna smo suprotnost i to nije preuveličavanje. Ne slažemo se oko 99,9 posto toga, ali onaj 0,01 posto koji dijelimo je odlučujući - rekla je dodavši da svojoj vezi pristupa jednako kao i karijeri.
Kristen i Dax od početka idu kod bračnog savjetnika i svakodnevno aktivno rade na svome odnosu te priznaju da to nije uvijek lako. Na početku Kristen nije znala da je Dax liječeni ovisnik o drogi i alkoholu koji iza sebe ima burnu i problematičnu prošlost.
- Bili samo nekoliko mjeseci zajedno kada je nonšalantno počeo spominjati neke stvari iz prošlosti. Kako je znao nestati, orgije, droge, spominjao je iskustva za koja sam mislila, iz svoje perspektive katoličke škole, da se događaju samo jako lošim ljudima. Nisam odobravala sve što je učinio, ali bila sam ludo zaljubljena - rekla je Kristen koja je uvidjela da se Dax promijenio, a uz njega se naučila bolje nositi sa svojom velikom ljubomorom.
Nakon dvije godine veze Dax ju je zaprosio tijekom snimanja zajedničkog filma ‘Ludi provod u Rimu’, ali su odlučili da se neće vjenčati dok to pravo ne budu imali svi građani SAD-a. Kada je u lipnju 2013. godine donesen zakon koji je dopustio sklapanje braka istospolnim partnerima, Kristen je putem Twittera pitala Daxa hoće li je oženiti. Naravno da je pristao i u listopadu te godine izmijenili su bračne zavjete u losanđeleskoj gradskoj vijećnici. Ona je nosila crne hlače i bluzu, on odijelo, a cijelo vjenčanje (uključujući gorivo za dolazak i odlazak iz vijećnice) stajalo ih je 142 dolara, zbog čega su im kumovi darovali tortu na kojoj je pisalo “Najgore vjenčanje ikada”.
Par je tada već imao dijete, kćer Lincoln koja je rođena u ožujku 2013., a Kristen je vrlo otvoreno rekla kako nije bila sigurna želi li postati majka.

Kristen Bell Izvor: Profimedia


- Stvarno sam obožavala svoj život. Dax i ja smo mogli putovati kad god smo htjeli. Imali smo pse o kojima sam se brinula i to mi je bilo dovoljno. Osjećala sam da bi trudnoća mogla biti nešto parazitsko jer jako volim svoju autonomiju. Dax je želio biti tata i predložio je da pitamo petero prijatelja, najvećih egocentrika, odgovara li im roditeljstvo. Svi, čak i oni najmrzovoljniji, rekli su da je to nevjerojatno iskustvo koje se s ničim drugim ne može usporediti. I bili su u pravu. Toliko je zabavno i predivno, ali trudnoća je grozna. Ne mogu o tome ni razmišljati jer je odvratno. Stalno sam imala osjećaj kao da sam progutala živu skušu - uz smijeh je opisala Kristen, koja je drugo dijete, kćer Deltu, rodila u prosincu 2014. godine.
- Sada se svako jutro budim uz vrištanje od kojeg mi se ledi krv u žilama. Skočim iz kreveta jer mislim da je netko ispao iz krevetića i ostao bez ruke ili se utapa u umivaoniku, ali onda dođem do njih i one mi umiljato kažu: “Dobro jutro, mama” - opisala je glumica prije nekoliko godina svoju novu rutinu i dodala da nakon toga mora popiti mnogo kave kako bi bila pristojna prema kćerima.
Nekoliko mjeseci prije rođenja druge kćeri postala je heroina djece diljem svijeta zahvaljujući crtiću ‘Snježno kraljevstvo’ u kojem je pjevala i posudila glas princezi Ani, ali njezine djevojčice nisu time bile impresionirane.
- Lincoln nije moja velika obožavateljica. Baš i ne zna što radim, a nije ju ni briga. To me spusti na zemlju. Kao i kada nisam u nekoj glamuroznoj haljini, nego su mi na majici mrlje od avokada i smrduckam na urin - rekla je i dodala da ne planira nove trudnoće jer, kako se našalila, ne želi da je u kući više djece nego odraslih.
Odmah nakon Deltina rođenja s Daxom je snimala film ‘Luđaci na motorima’ koji je on režirao, glumila je i u hit komediji ‘Zločeste mame’, a publiku diljem svijeta osvojila je ulogom u nagrađivanoj seriji ‘The Good Place’ koja se prikazivala od 2016. do 2020. godine. Njezin je zvjezdani status rastao, a ona tvrdi kako je svjesna svoga mjesta u Hollywoodu.
- Jako sam dobra glumica B kategorije. Mislim da je to točno i da nisam previše egoistična i tašta, ali se i ne omalovažavam. Nemam problem s time da sam u sredini. Moja djeca dala su mi nevjerojatnu dozu samopouzdanja i osjećaja svrhe i danas se više toliko ne zabrinjavam zato što nisam dobila neku ulogu ili koliko sam bila loša na nekoj audiciji. Ne trebam svaki tjedan ići s agentima na ručkove kako bismo razgovarali o strategijama. Samo mi recite koji su mi poslovi realno dostupni i o njima možemo dalje razgovarati. Hollywood je poput velike borbe u kavezu. Jako puno mladih glumaca pati za tim da budu važni. Ali nikada se nećete tako osjećati bez obzira na to koliko ste uloga imali i na kakvim ste projektima radili. Jednom kada sam shvatila i prihvatila da je to demon s kojim se svi borimo, osjetila sam slobodu - zaključila je.

Tagovi

loader