Britanska kraljica, 94-godišnja Elizabeta II, svakodnevno uživa u luksuzu koji je mnogima tek nedostižni san. Kako joj ništa ne bi nedostajalo, iz dana u dan brine 'vojska' kućnih pomoćnika, stilista, čuvara, pa i - najboljih svjetskih kuhara. Međutim, kraljica svoje osoblje tjera na neke poprilično bizarne zadatke, poput toga da - nose njezine cipele. Portal New Idea donosi popis bizarnih aktivnosti koje moraju izvršavati kraljičine sluge.

Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu
Profimedia 

1. Nosač cipela

Svi su svjesni da cipele, kada ih nosimo prvi puta, mogu biti poprilično neugodne i uzrokovati žuljeve, koji ne priliče jednoj kraljici. Zato se Elizabeta snašla, pa ima osobu koja umjesto nje nosi njezinu novu obuću, kako bi se ona malo 'rastegla' i kako bi time izbjegla nepotrebne neugodnosti.

2. Nadzornik umjetnina

Elizabeta je poznata kao velika ljubiteljica umjetnosti, zato nije čudno da Buckinghamsku palaču krasi 'bezbroj' vrijednih umjetničkih djela. Još 2005. godine kraljica je zato zaposlila osobu koja nadgleda njezinu kolekciju. Koliko je poznato, ona sadrži sedam tisuća slika te oko tri tisuće minijatura.

Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu
Profimedia 

3. Majstor glazbe

Ne bira kraljica glazbu samo tako. Zato je na tu poziciju imenovala kompozitoricu Judith Weir, a na toj će poziciji ostati deset godina. 'Velika je čast biti majstorica kraljičine glazbe. Nadam se da ću ohrabriti sve Britance koji pišu, pjevaju ili sviraju, i da ću ih čuti što više u ovih deset godina', rekla je Judith.

4. Čuvar pečata

U svojoj vladavini dugoj gotovo sedam desetljeća, kraljica se našla na brojnim pečatima, a posjeduje i rijetku kolekciju koju je naslijedila od svog oca, Georgea V. Kako bi ostali u besprijekornom stanju, brine se njezin osobni čuvar pečata.

Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu
Profimedia 

5. Ljudska budilica

Dok se većina 'smrtnika' budi uz zvukove alarma s mobitela, kraljica je za to unajmila privatnog gajdaša koji svako jutro, točno u 9.15, svira i time ju budi ispod njezinog prozora, bez obzira nalazi li se ona u Buckinghamskoj palači, Windsoru ili Balmoralu.

6. Navijač satova

U kraljičinim se rezidencijama nalazi više od - tisuću satova, od kojih su neki stariji od stotinu godina. Zato je Elizabeta zaposlila osobu koja svakodnevno obilazi i provjerava sve te satove, te ih po potrebi navija ili popravlja.

Bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu
arhiva Story.hr 

7. Kušač hrane

Kraljica i njezin suprug, princ Phillip, prije svakog obroka pričekaju da čuju što o hrani misli osoba koja ju kuša - prije njih. Posao je to koji postoji stoljećima. Chef Kevin Dundon, bivši kuhar kraljevske obitelji, izjavio je: 'Uvijek sam radio po dva tanjura, jedan za kušača i jedan za kraljicu, i kušač je uvijek probao prije nego što je kraljica pojela'.

8. Majstor za konja

Nije tajna da kraljica obožava jahanje, i unatoč svojim godinama, ne propušta priliku da sjedne na konja. Ipak, društvo joj u tome pravi njezin 'Master' za konja, Lord de Mauley, koji joj se svakog puta pridružuje u jahanju. Osim toga što je prisutan na važnim eventima na koje kraljica stiže na konju i u kočiji, on se brine i za štale.

9. Rezač mesa

Kao što samo ime sugerira, zadatak ove osobe je rezati kraljičino meso umjesto nje, pogotovo za posebne prilike poput Božića. Inače, ova je pozicija nasljedna.