Hollywoodska glumica, 52-godišnja Ashley Judd bila je jedna od prvih koja je progovorila o seksualnom zlostavljanju od strane moćnog producenta Harveya Weinsteina, nakon koje je niz njezinih kolegica podiglo tužbe protiv Weinsteina zbog seksualnog uznemiravanja. Ashley se zatim razočarala kad je u siječnju prošle godine sud u Kaliforniji odbacio njezin zahtjev za tužbu za seksualno uznemiravanje, no sad se sve preokrenulo te se može reći da je već ostvarila veliku pobjedu na najvećim hollywoodskim seksualnim predatorom. Naime, Savezni žalbeni sud presudio je da glumica može tužiti osramoćenog 68-godišnjeg producenta prema kalifornijskom zakonu, što joj je ranije bilo osporeno, prenosi Independent.

Ostvarila veliku pobjedu nad najvećim hollywoodski seksualnim predatorom
Profimedia 

Time je omogućeno da Weinstein dobije strožu zatvorsku kaznu jer kalifornijski zakon  zabranjuje seksualno uznemiravanje u 'poslovnom, uslužnom ili profesionalnom odnosu' s drugom osobom. Deveti žalbeni sud u San Franciscu utvrdio je da je Weinstein imao značajnu moć nad glumičinom karijerom 1997. godine, kada su održali poslovni sastanak u njegovom hotelu te je došlo do navodnog seksualnog uznemiravanja.

'Weinstein je zahvaljujući svom profesionalnom položaju i utjecaju vrhunskog producenta u Hollywoodu bio u jedinstvenom položaju kako bi provodio prisilnu moć ili utjecao na Ashley Judd, koja je tada, u vrijeme navedenog uznemiravanja, bila mlada glumica na početku karijere, stoji u odluci suda. 'Ovo je važna pobjeda ne samo za gospođu Judd, već i za sve žrtve seksualnog uznemiravanja u profesionalnim odnosima', rekao je glumičin odvjetnik Theodore Boutrous.

Ashley Judd.jpeg
Profimedia 

Ashley je bila je jedna od prvih žena koje su se u listopadu 2017. godine oglasile protiv Weinsteina u intervjuu za The New York Times, privukavši time pažnju na pokret #MeToo. Glumica je u travnju 2018. podnijela žalbu protiv Weinsteina kojeg je optužila da je ugrozio njenu poslovnu reputaciju obeshrabrujući redatelja Petera Jacksona da je uključi u svoju franšizu 'Lord of the Rings'.

Harvey Weinstein dobio dodatnih 16 godina zatvora
Profimedia 

Podsjetimo, Weinstein je u ožujku ove godine osuđen na 23 godine zatvora, nakon što je u New Yorku proglašen krivim za kazneno djelo seksualnog odnosa i silovanje trećeg stupnja. Njegovi odvjetnici rekli su da se namjerava žaliti.