Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Nama je bila drama, ali djeca to doživljavaju puno prirodnije'

Kako su se snašli roditelji i njihovi prvašići na početku važnog razdoblja života, otkrili su nam Jacques Houdek, Leonora Surian, Slaven Knezović, Neda Parmać i Ida Prester

  Izvor: Privatni album

Ponedjeljak je bio poseban dan brojnim roditeljima čija su djeca krenula u prvi razred. Odlazak u školske klupe izazvao je uzbuđenje kako njima tako i njihovim roditeljima, iako je ova školska godina po mnogočemu drukčija. Naime, prvašići su počeli školsku godinu u specifičnim uvjetima, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Prvi dan škole oduvijek je roditeljima i njihovim mališanima bio stresan, a trenutačna situacija predstavljala je potpuno novi izazov. Ipak, kada su roditelji barem na trenutak zaboravili sve ono ružno što se događa u svijetu i oko njih, nakratko se opustili, shvatili su da je to bio poseban dan i početak jednog lijepog, novog razdoblja.
I među javnosti poznatim licima bilo je roditelja koji su svoje mališane ovaj tjedan otpratili u prvi razred u škole diljem Hrvatske, a svi se slažu u jednom - bilo je to uistinu emotivno iskustvo i dokaz da, uz male preinake, sve može biti dobro.

Školsku torbu na svoja je leđa prvi put stavila malena Elena, kćerkica glumice Leonore Surian i njezina supruga Borisa Popova.

Elena cijelo ljeto ponosno svima govori da je školarka

 - Elena cijelo ljeto ponosno svima govori da je školarka. Uzbuđeno je birala školsku torbu, pernicu i bilježnice te se s velikim oduševljenjem iznenadila kada je ugledala svoj novi radni stol. Jedva je čekala da krene u školu! Prije prvog dana škole polako je birala njoj najljepšu haljinu i htjela posebnu frizuru. S velikim se oduševljenjem pripremala za ovaj posebno važan dan, iako je prije ulaska u školu bila dosta uzbuđena i nervozna - kaže glumica koja priznaje da nije samo Elena bila nervozna, ali ona je ponajprije bila ponosna.
- Suprug i ja smo jako ponosni iako ne možemo vjerovati da naša ‘mala bebica’ već ide u školu. Osobno sam jedna od onih koji se malo boje cijele situacije s koronom i nije mi svejedno. Ali vidim da su u Eleninoj školi jako dobro organizirani i vjerujem da će maksimalno osigurati sve uvjete kako bi se djeca osjećala sigurno, a opet slobodno. Elena je, naravno, upoznata sa situacijom ‘novo normalno’ pa je sama pitala i maskicu i maramice te ih stavila u poseban pretinac u torbi – rekla je Leonora.

  Izvor: Privatni album

Prvi dan škole u posebnom će sjećanju ostati obitelji Houdek koja je u ponedjeljak u prvi razred poslala dvoje djece - David je krenuo u prvi razred osnovne škole, a Sofija u prvi razred srednje škole. Ovu simpatičnu slučajnost brat i sestra obilježili su sličnim frizurama jer su vrhove kose obojili u plavo.

Čini mi se kao da je Sofi jučer išla u prvi razred osnovne, a ona već ide u srednju školu. Već je velika cura i prekrasna je u svakom pogledu

 - David se jako veselio odlasku u školu. Nije postavljao puno pitanja i vrlo je kulerski sve prihvatio. S osmijehom na licu ušao je u školu, gdje je upoznao svoju učiteljicu i nove prijatelje. Đaci prvaci dobili su balone, prošli su neke osnovne stvari i dobili upute. U utorak je zapravo prvi dan kada će staviti ruksak na leđa koji je, naravno, morao biti na pauke - kaže Jacques.
Iako su emotivni, Jacques kaže da su se on i supruga Brigita veselili njihovu prvom danu škole.
- Gledali smo se i pitali: “Gdje su godine proletjele?“ Djeca prebrzo odrastaju. Čini mi se kao da je Sofi jučer išla u prvi razred osnovne, a ona već ide u srednju školu. Već je velika cura i prekrasna je u svakom pogledu. Bila je jako uzbuđena, bojala se hoće li sve stići prije odlaska u školu. Bilo joj je važno ostaviti dobar prvi dojam. Odabrala je kozmetičku školu u Samoboru i već nam je najavila da planira nastaviti školovanje nakon srednje. Umjetnički je tip i mislim da će se jednog dana dobro snaći u tom poslu - kaže Jacques.
Osvrnuo se i na nove promjene te istaknuo da, uz mjere opreza, nema mjesta strahu.
- Nije nas bilo strah poslati djecu u školu iako će školska godina biti drukčija nego što smo si mogli predočiti. Sve smo ove mjesece djecu educirali kako da se ponašaju i kako da paze na sebe. Mislim da to bolje prihvaćaju od nas odraslih. Lakše prihvaćaju novitete i mislim da njima to nije ništa traumatično. Moramo se naviknuti na ovu ‘novu normalu’ i biti svi na oprezu. Djeca će se u školi pridržavati svih potrebnih mjera i ne bojimo se - rekao je Jacques.

 Jacques Houdek i Brigita Houdek su u braku i imaju dvoje djece Izvor: Privatni album

Ovo je novo poglavlje života kojemu se i mi moramo prilagoditi i organizirati si život

 Gotovo dvadeset godina nakon prvog prvašića, danas 26-godišnjeg sina Filipa, glumac Slaven Knezović dopratio je do školskih vrata još jednog prvašića - kćerkicu Katju. Kako nam je prije rekao, Slaven s kćerkicom uživa u svakoj zajedničkoj minuti pa je bilo potpuno očekivano da neće propustiti ni njezin prvi dan škole. Glumac i njegova životna partnerica Dubravka Puž kažu da su se osjećali kao da je i njima bio prvi dan škole pa su suosjećali s kćerkicom.
- Od silnog uzbuđenja Katja je noć prije škole kasno zaspala pa je, osim uzbuđena, bila i malo pospana. Prvi je dojam bio da učiteljica glasno govori. Osim stresa zbog prvog dana, kao i naše emotivne nespremnosti da je ona ‘malena bebica’ već školarka, i nama je to kao prvi dan škole pa pola roditeljskog sastanka nismo ni čuli. Ovo je novo poglavlje života kojemu se i mi moramo prilagoditi i organizirati si život. Vrijeme baš leti, prebrzo. Što se tiče korone, nije nam svejedno, ali život mora ići dalje. Treba se prilagoditi situaciji i poštovati propisane mjere. Ponekad smo bacili pogled na školu na TV-u i nadali se da će nastava ipak biti u učionici. Nadamo se da će biti sve dobro - rekao je ponosni otac.

  Izvor: Privatni album

U novu životnu pustolovinu uputio se i Roko, sin pjevačice i voditeljice Ide Prester i njezina supruga, poduzetnika Ivana Peševskog, koji je na prvi dan škole bio smireniji od svojih roditelja.

Nama je bila drama jer znamo da je to nova etapa, ali djeca to doživljavaju puno prirodnije

 - Nama je bila drama jer znamo da je to nova etapa, ali djeca to doživljavaju puno prirodnije. Nikakve drame nije bilo, izišao je iz škole nasmijan i pitao kad ponovno ide. Danas je nastava bila samo pola sata, možda misli da je svaki dan tako pa mu je zato super. U utorak ostaje cijeli dan, uključujući i boravak, pa ćemo vidjeti kako će to proći. Ali nema straha, čini mi se da ima jako slobodan i pozitivan stav prema školi. Nama je odlazak prvašića u školu simbolika i našeg sazrijevanja, da ne kažem starenja. Ne samo da je Roko do jučer bio bebica, i ja sama sam do jučer bila bebica, lepršava i bezbrižna, a odjednom imam sina školarca - objašnjava Ida.
Suosjećajući s ostalim roditeljima, Ida optimistično vjeruje da će prebroditi sve prepreke ove neobične školske godine pa kaže:
- Djeca idu u školu i u puno gorim okolnostima od ovoga. I ovo ćemo preživjeti nekako, samo hrabro. Sretno svima!

  Izvor: Privatni album

Iako se jako veselila, već je pri dolasku u školu učiteljicu pitala kada će kući

 Još je jedna curica bila jako znatiželjna i uzbuđena uoči polaska u prvi razred, Adriana, kćerkica pjevačice Nede Parmać i njezina supruga Damira Klačara. Dan je malenoj Adriani bio još uzbudljiviji jer su je do vrata Osnovne škole Dragutina Domjanića, uz roditelje, dopratili baka Jadranka i djed Zoran.
- Adriana se u ponedjeljak ustala već u šest ujutro i vikala: “Danas je prvi dan škole!“ Provela je cijelo jutro tražeći savršenu odjevnu kombinaciju, a odabrala je tenisice i haljinicu. Iako se jako veselila, već je pri dolasku u školu učiteljicu pitala kada će kući - ispričala nam je Neda.
Kao i mnogi roditelji, Neda ne može vjerovati da je njezina djevojčica krenula u prvi razred.
- Još nisam svjesna svega što se događa. Kako vrijeme leti, vidim tek u odrazu, ali ona će za mene uvijek biti moja mala beba iako to više nije - kaže Neda.
Iako zabrinuta zbog epidemiološke situacije, pjevačica nije dopustila da im to pokvari ovaj važan dan.
- Na novo normalno teško se navikavam i nadam se da ćemo se uskoro vratiti na staro. Utječe na previše toga, ali optimistična sam. Nije me bilo strah poslati Adrianu u školu. Nisam je ni opterećivala - istaknula je.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image