I dok se većina muškaraca uglavnom drži podalje od kuhinje prepuštajući taj teritorij ženama, 54-godišnji Rene Bakalović pokazao nam je da nas muškarci i ondje mogu vrlo lako poraziti. Ljubav prema kuhanju osjetio je još u djetinjstvu, no za život je u početku ipak zarađivao perom, a ne kuhačom. Kao novinar pratio je razna područja, ali se naposljetku othrvao urednicima i odlučio pisati samo o grincajgu. Svoj talent pretočio je u uspješan posao pa je tako otvorio vlastiti restoran u središtu grada, a nakon kulinarske emisije ‘Kod Ane’, koju je vodio s kolegicom Anom Ugarković, gledamo ga u sklopu ‘IN magazina’ Nove TV.
Dvojac koji zna sve o hrani S cijenjenom gastroumjetnicom Anom Ugarković radio je na gledanoj emisiji ‘Kod Ane’ Story: Je li vas kuhanje oduvijek privlačilo? -Da. Kod nas u obitelji muški Bakalovići oduvijek kuhaju i vole to. Imam šarmantnog oca koji mi je u tome bio uzor. Njemu bi jako imponiralo kada bi nešto skuhao. Majka je kuhala svaki dan, a otac za parade, da šarmira. Takav je bio i djed. Mislim da je ključno bilo to što sam obožavao svoga oca. Volio je isprobavati nove stvari, a ja sam uvijek trčao za njim. Sjećam se kad smo iz rodnog Maglaja došli na more, a on se odmah zainteresirao za sirove školjke. Ta znatiželja je ključna. Kažu da se ljudi dijele na neofile i neofobe, dakle na one koji su znatiželjni i one koji zaziru od toga, a mi svakako pripadamo prvoj skupini. Story: Uz koga ste počeli kuhati? -Uz baku. Mama je puno radila, ali je bila dovoljno lukava da pohvali sve što ja zbrljam. Story: Koje je prvo jelo koje ste napravili? -Nije neka gastronomija, ali sam si kao mali često mućkao kakao. Kad bi tata došao iz Zagreba s Krašovim kakaom, to bi bio doživljaj. Uvijek sam nešto pomalo miksao.
Sretni, s vjetrom u lice Sa suprugom Jadrankom je 21 godinu u braku, a iz prvog braka ima kćer Vanju Story: Otkud tolika znatiželja prema gastronomiji? Koja vas područja još zanimaju? -Matematika mi je bila velika ljubav u školi, ali je nekako u isto vrijeme došao rock’n’roll, a to dvoje jednostavno nije išlo zajedno. Matematici se čovjek ili posveti ili ne posveti. Onda sam htio biti pilot, ali sam se razbolio - upalio mi se živac organa za ravnotežu. Potom sam htio biti otac i to mi je uspjelo. Story: Iz desetogodišnjeg braka s prvom suprugom Zrinkom imate kćer jedinicu Vanju. -Da. Ima 31 godinu i trenutačno je na poslijediplomskom studiju u Edinburghu. Story: Nadate li se već unucima? -Već sam mislio da ću postati djed, ali čini se da ipak neću. Za sada. Story: Je li Vanja naslijedila vaš talent za kuhanje? -Ona je, prije svega, naslijedila onaj naš gen za skitnju. U jednom se trenutku, kada smo se opet selili, samo rasplakala i rekla da joj je dosta toga. Izračunala je da je ovo već trinaesti put da se selimo i da ne može više tako. Ali ipak... bila je na školovanju u SAD-u, a sada je u Škotskoj.
Vanja je njegova kćer iz prvog braka "Ona je, prije svega, naslijedila onaj naš gen za skitnju", kaže tata Rene o svojoj Vanji
Cijeli intervju s poznatim stručnjakom za gastronomiju pročitajte u posljednjem broju magazina Story.
Razgovarala Nikolina Kunić Snimio Dražen Kokorić Šminka Sanja Agić Styling Petar Trbović Snimljeno u restoranu Rene Bakalović

