Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ana Begić Tahiri: 'Mojoj majci je pregled dojki dvaput spasio život'

Samo za Story

 Izvor: Senja Vild X Franjo Matković

Dugo nisam davala intervju jer nije bilo potrebe i već dugo nisam imala ovakav poslovni uspon, i to je u redu. Ono što ti treba doći, dođe ti s razlogom i činilo mi se da je ovo došlo u pravo vrijeme, pogotovo što ima ovakav dobar predznak. Nikada ne može odmoći stalno upozoravati i govoriti koliko je važno redovito se kontrolirati. Netko će mahnuti rukom i reći: “Ma dajte više prestanite o tome govoriti”, ali netko će možda pročitati ovaj intervju, otići liječniku i to će mu spasiti život. Barem jedan, svega je vrijedno - govori Ana Begić Tahiri koja krasi naslovnicu Story Pinka, koji je tradicionalno posvećen borbi protiv raka dojke. A koliko su važne prevencija i redovite kontrole dobro zna glumica čija se majka Marija dva puta borila s rakom dojke. Danas je jača nego ikada, a kakve su za cijelu obitelj bile te godine, otkriva nam članica zagrebačkog HNK koju gledamo u seriji Nove TV ‘Dar Mar’. Iako ove teme i sjećanja nisu laki, tijekom razgovora nije nedostajalo smijeha, veselja i pobjedničkog duha.

Story: Počeo je listopad, mjesec borbe protiv raka dojke, koliko se često pregledavate?

Nakon 40. moraš ići na redovite preglede, pogotovo ja koja sam kći žene koja je dva puta preboljela rak dojke samo zato što je na vrijeme otkrila i spriječila da je pokosi ta opaka bolest. Dosad sam redovito išla na ultrazvuk jednom godišnje, a kako sam ušla u 42. godinu, mislim da ću ići svakih šest mjeseci. Uskoro će doći na red i mamografija. Kao zaposlenica Hrvatskog narodnog kazališta jednom godišnje idem na sistematski pregled i još obavljam preglede kad stignem. Prošle sam godine nešto oboljela i malo mi je stradao jedan bubreg pa to moram dodatno kontrolirati. Svega pomalo, ali moram priznati da nisam baš uvijek ažurna. Znate kako kažu: ako ne odeš doktoru, nije ti ništa, a ako odeš, onda ti je sve. Pomalo sam paničarka i idem liječniku s malim strahom: “Samo da mi nešto ne kaže.”

Story: Kako je vaša majka otkrila da je bolesna?

Napipala je kvržicu i počela ju je jako boljeti ruka. Bilo je to nakon jednog pada pa je zaključila da je od toga boli ruka. No svejedno je otišla na pregled i otkrili su joj karcinom dojke. Na petu godišnjicu ozdravljenja od prvog raka dojke otkrila je da ga ponovno ima na drugoj dojci. Nisu joj obje dojke odstranjene kada su trebale biti, ali svaka žena to radi kako joj liječnik preporuči ili kako sama odluči. Ja bih se odlučila na obostranu operaciju. Nakon što joj je dijagnosticiran drugi rak, odstranjene su joj obje dojke i ona je danas super. Operirala je i oba koljena i stvarno je nevjerojatna! Drži se, proradio je nevjerojatan borac u njoj i još je jača. Prvo liječenje od karcinoma bilo je iznimno teško pa je drugi put odbila kemoterapiju i rekla da to više neće prolaziti, ali iz svega je izišla još, još, još jača. Ja sam se u sebi negdje i pozdravila jer ako si već jednom imao rak, kako ćeš i drugi put, ali evo - ako se redovito kontroliraš, moguće je da se oba puta izboriš. Ako je to mogla žena u godinama, onda stvarno svatko može paziti i redovito se pregledavati jer to itekako spašava. Ne jednom, nego dva puta.

Cijeli intervju s Anom Begić Tahiri pročitajte u novom broju magazina Story koji možete kupiti od srijede, 7. listopada 2020. godine

Uz novi Story na dar dobivate kupone uz koje ostvarujete popuste na odabrane jesenske modne novitete. A posebna pogodnost očekuje vas u subotu 10. listopada kada za plaćanje Visa Premium karticom imate ukupno 40% popusta na označene artikle. Uživajte u PBZ Card Premium Visa Happy Day suboti!

Magazin

Royals