Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napustio nas je legendarni književnik i novinar Mladen Kušec

Oproštaj od velikana

 Izvor: Story

Dugogodišnji novinar i poznati književnik za djecu i mlade Mladen Kušec preminuo je u Zagrebu u 83. godini života, javlja magazin.hrt.hr. Rođen je u glavnom gradu Hrvatske  1938. godine, gdje je završio studij na Filozofskom fakultetu. Na Radio Zagrebu je počeo raditi 1963. a kao novinar i urednik istaknuo se rado gledanim i slušanim radijskim i TV emisijama za djecu i mlade (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Bijela vrana i dr.) koje su ubrzo postale standard za taj žanr.

 Izvor: Story

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa HR-a 1989.–94., a nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena. Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade (Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić, Lili i Vili, Slijedi me). Dobitnik je više nagrada, među ostalim nagrade HND-a Zlatno pero 1979 (za knjigu Donatela, nastalu prema radioemisiji Bijela vrana), nagrade Mato Lovrak za najbolji roman za mladež 1993 (za roman Mama, tata i ja), nagrada na Tjednu radija u Ohridu 1977. i 1983, nagrade RZ-a 1983. te nagrade HRT-a Ivan Šibl za životno djelo 1991. Za sobom je ostavio suprugu Zoricu Crnković-Kušec, s kojom je bio u braku od 1964., kći Mihaelu Kušec Schwerer i sina Gorana Kušana.

 Izvor: Story

Mladen je u jednom razgovoru otkrio tajnu svoje dobre komunikacije i razumijevanja s djecom. 'Jednostavno je, ja ne postavljam pitanja, kako ti je ime, tko si ti, odakle si, kakav si u školi…To su za mene strašna i bezvezna pitanja jer dijete gdje god dođe, svi ima postavljaju ta pitanja. Moja tajna je da ih ja slušam i onda kao da sam njihov vršnjak ja se uključim u njihov razgovor. Onda idu moja pitanja. Nisam pametniji od djece, ja sam samo malo iskusniji', kazao je.

Od legende se na Twitteru oprostio 45-godišnji redatelj Mario Kovač, koji je u objavi napisao: '2020. je stvarno zla godina! Napustio nas je Mladen Kušec, najveći prijatelj generacija i generacija djece!'. Posvetu mu je na svom Instagram profilu ostavila i 50-godišnja glumica Mila Elegović koja je napisala: 'Dragi Mladen, pjesniče mog djetinjstva... Hvala na svemu, podršci u mojim prvim glumačkim koracima... Voli te tvoja bijela vrana..Tonkica Palonkica frrrrrrrr....'.
Magazin

Royals