Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Zločesti dečko Hollywooda: Traži oprost, ali malotko mu još uvijek vjeruje

Autor Nikolina Guja
Autor Nikolina Guja

Talentirani glumac i redatelj, a nekad i uzoran suprug i otac, sve je uništio svojom ovisnošću o alkoholu, rasističkim primjedbama, prijetnjama nasiljem... Sada se pokušava vratiti na staze stare slave, ali mu, nažalost, u Hollywoodu još malotko vjeruje

Izvor: Profimedia

Nekad omiljeni holivudski glumac, Mel Gibson, nizao je uspjehe i činio se nezaustavljivim. Javnost ga je voljela jer je godinama njegovao imidž brižnog obiteljskog čovjeka, a kritičari su ga svakim novim filmom iznova hvalili. Dvostruki je dobitnik nagrade Akademije i poznat je po portretiranju akcijskih junaka u filmovima poput serijala ‘Pobješnjeli Max’ i ‘Smrtonosno oružje’. Da želi biti glumac, shvatio je nakon srednje škole kada je upisao glumu, a upravo je taj potez bio prekretnica u njegovu životu. Filmom ‘Hrabro srce’ publici je pokazao da su njegove redateljske sposobnosti dobre jednako kao i glumačke, a uspješnom transformacijom od glumca do redatelja zaslužio je usporedbu s Clintom Eastwoodom. No izvan glumačkog svijeta njegov je život bio narušen kontroverzama - alkoholizam, vožnja u pijanom stanju, nasilje u obitelji, ovisnost o drogama, optužbe za homofobiju, antisemitizam i rasizam. Upravo ga zato kolege iz filmskog svijeta već više od 15 godina preziru i odbacuju, a on danas, na pragu 65., smatra kako je došlo vrijeme da mu oproste.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Iako se smatra najuspješnijim i najbogatijim Australcem u filmskoj industriji, glumac punog imena Mel Columcille Gerard Gibson rođen je i odrastao u malom američkom gradu Peekskillu u obitelji irskog podrijetla. Bio je srednje od jedanaestero djece Huttona i Ann Gibson, koji su ih odgajali tradicionalno i prenijeli im snažnu vjeru u Boga. Dok je Hutton radio u New Yorku, obitelj se povukla na farmu izvan grada pa su djeca odrastala viđajući oca samo vikendima. Mel je od rane dobi okusio neimaštinu, čak i bijedu. Obiteljska financijska situacija dodatno se pogoršala kada je njegov otac zbog teške ozljede na radu izgubio posao pa su starija djeca morala početi raditi. Huttonu je poslodavac isplatio odštetu u iznosu od 145.000 dolara, a u kvizu ‘Izazov’ osvojio je 25.000 dolara. Shvaćajući da to nije dugoročno rješenje, odlučio je s obitelji potražiti sreću u Australiji.
- U Sydneyju sam pohađao mušku katoličku školu. Moji su roditelji mislili da će to smiriti moj divlji karakter, ali to se nije dogodilo. Ulaskom u pubertet postao sam još problematičniji, a sa samo 13 godina počeo sam konzumirati marihuanu i alkohol - otvoreno je priznao godinama poslije.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Mnogi su isticali kako je glavni razlog odlaska obitelji iz SAD-a Huttonova želja da zaštiti najstarije sinove od odlaska u Vijetnam, što nije bila istina. Iako je otac mrzio ratove, nije na takav način htio zaštiti sinove. Naposljetku, američka ih je vlada i u Australiji mogla pozvati da služe domovini, što se i dogodilo kada je Melov najstariji brat unovačen, ali u Vijetnam nije otišao jer nije prošao liječnički pregled. Pravi razlog, osim ekonomske situacije, bio je Huttonov strah od širenja liberalizma i opscenosti koje su donijele šezdesete godine. Tako je Mel sa 12 godina postao Australac, a ga prvih su godina ondje svi zvali Jenkijem.
- Odmah sam vidio razlike između lokalnih dječaka i mene. Kako ne bih svaki dan upadao u tučnjavu, trudio sam se što više biti poput njih. Satima sam sjedio i gledao što rade kako bih ih poslije mogao oponašati. Bio je to odličan trening za glumu - prisjetio se Gibson.
Pokušavajući se uklopiti, Mel je postao stereotipni Australac - buntovnik koji voli alkohol, tučnjave i djevojke. Iako je upisao katoličku školu, nije mogao obuzdati divlju narav pa su ga ispisali iz katoličke škole, a njegov otpor prema autoritetima osjetili su i učitelji javne škole. Nakon mature nije znao što bi sa sobom pa je čak razmišljao o tome da postane svećenik. Iz znatiželje se okušao u novinarstvu, ali je odustao i počeo raditi u tvornici sokova u predgrađu Sydneyja.
- Neko sam vrijeme zaista bio ustrajan u naumu da postanem novinar, ali kada sam počeo raditi taj posao, shvatio sam da to nije za mene. Divim se novinarima jer su uvijek dostupni. Slobodnog vremena nemaju, a najteže je to što ni iz čega moraju stvoriti nešto - rekao je.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Brojni obožavatelji i filmska industrija mogu zahvaliti Melovoj sestri Sheili što je on danas glumac. Ona je uvidjela bratov talent za zabavljanje i samoinicijativno je u njegovo ime poslala molbu za upis na Nacionalni institut dramske umjetnosti. Ubrzo je stigla pozivnica za audiciju na koju je otišao duge neuredne kose i brade koja mu je potpuno skrivala lice. Unatoč neprimjerenom izgledu, prošao je audiciju i upisao fakultet. Studentski dani Mela Gibsona bili su prilično neobuzdani. Bio je omiljen u društvu, pozivali su ga na sve tulume, a djevojke su se već tada zanimale za njega. Nakon tulumarenja i zabave odlučio je odstupiti od imidža buntovnika i ozbiljno se usredotočiti na glumu, koja mu je uskoro postala opsesija, što mu se ubrzo isplatilo jer je postao jedan od najcjenjenijih glumaca na fakultetu. Potkraj 1976. dobio je i prvi glumački angažman - ulogu u niskobudžetnom filmu ‘Summer City’.
- Ne volim se toga prisjećati. Glumio sam 19-godišnjaka koji je imao jedan jedini zadatak: surfati i djelovati glupo. Posao sam obavio glatko i bez napora - rekao je o svome prvom filmu. Nakon toga prihvatio je ulogu u popularnoj TV seriji ‘The Sullivans’, ali ubrzo ju je napustio jer je televizijski posao smatrao plitkim.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


- Bilo je to ponižavajuće iskustvo: bezvezni dijalozi, snimanje bez ikakvih proba, mnogo improvizacija. Posao smo doslovno sprtljali u dva tjedna, a serijal se emitirao puna tri. To je nešto najgore što se glumcu može dogoditi - rekao je.
Nastojeći kompenzirati dva neuspjela pokušaja da se dokaže kao glumac pred kamerama, Gibson se posvetio učenju, diplomirao je i okrenuo se kazalištu. Kako bi si dokazao da nije protratio vrijeme studirajući prihvatio je ulogu u Beckettovoj drami ‘U očekivanju Godota’ i briljirao. Preselio se u Adelaide, sjedište kazališne kuće South Australian Theater Company, i počeo tražiti posao. Iako su mu prihodi porasli, nije imao dovoljno novca da bi sam unajmio stan pa se udružio s nekolicinom mladih ljudi i unajmio kuću sa zajedničkom kuhinjom. Među njegovim sustanarima bila je srednjoškolka Robyn Moore.
- Jednog sam je jutra sreo u kuhinji gdje je pripremala doručak. Sprijateljili smo se, išli zajedno u kupnju i zabavljali se, ali nije bilo ljubavi - opisao je Mel prvi susret.
Robyn je tada imala dečka i Gibsona uopće nije primjećivala. U početku bi Mel i Robyn ponekad izmijenili dug pogled, ali mjesecima se između njih ništa nije događalo. U međuvremenu su Melovi agenti po Australiji počeli širiti priču o glumačkom otkriću i sredili mu audiciju za jeftini akcijski film ‘Pobješnjeli Max’. Mel se noć prije napio i s nekoliko mladića potukao na cesti, a na audiciju je otišao bez velikih očekivanja.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


- Došao sam prekriven posjekotinama i modricama, imao sam šljivu na oku i razbijen nos. Kad me direktorica castinga pogledala, kimnula je glavom i promrmljala: “Dobro izgledaš.” I tako sam dobio ulogu u prvom ‘Pobješnjelom Maxu’ - ispričao je Mel koji je u filmu glumio Maxa Rockatanskog, pomahnitalog policajca osvetnika kojemu je motoristička banda ubila obitelj.
Ne nadajući se da će film utjecati na njegov život, Mel se vratio u Adelaide i nastavio glumiti u kazališnim predstavama. Međutim, ‘Pobješnjeli Max’ postao je najuspješniji australski film svih vremena s više od 100 milijuna dolara zarade i Mel je preko noći postao zvijezda. Samopouzdanje mu je naraslo i konačno je smogao hrabrosti prići Robyn, koja je u međuvremenu prekinula s dečkom. No o njihovoj vezi nije nikome govorio. Nitko nije znao ni da se planiraju vjenčati, osim prijatelja, redatelja Tima Burstalla, koji je mislio da ga Robyn želi smuljati.
Vjenčali su se 7. lipnja 1980. u Forestvilleu, u Novom Južnom Walesu, u krugu najbliže rodbine i prijatelja. Burstallov strah pokazao se neutemeljenim. Dapače, dok je tražio nove uloge, živjeli su od njezine skromne plaće medicinske sestre. Mel i Robyn slovili su za jedan od najstabilnijih parova Hollywooda, nije bilo prevara, afera ni turbulencija o kojima bi tabloidi pisali. No ubrzo su se morali razdvojiti jer je Mel dobio ulogu u filmu ‘Galipolje’ Petera Weira te se zbog snimanja morao preseliti u Egipat. Dok je ondje snimao, Robyn je rodila njihovo prvo dijete.
- Nazvao sam je baš u trenutku kad je počeo porođaj. Njezina sestra rekla mi je da će sve biti u redu i da nazovem za nekoliko sati. Sjećam se samo da sam povikao: “Jesi li normalna? Ne prekidaj vezu!” I nije prekinula. Ostao sam na telefonu sve dok nisam začuo Hannin plač - prepričao je.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Ipak, isplatila se udaljenost od obitelji i Melu su se, zahvaljujući toj ulozi, otvorila sva filmska vrata. Ubrzo je potpisao ugovor za snimanje nastavka ‘Pobješnjelog Maxa’ (‘Cestovni ratnik’), a zatim i ‘Godine opasnog življenja’ te dobio honorar od 100.000 dolara po filmu, o čemu je dotad mogao samo sanjati. Ponovno je počeo piti, više nego prije. No to nije utjecalo na njegovu popularnost, koja je rasla zajedno s ponudama za nove uloge. U to je vrijeme Robyn rodila blizance, Christiana i Edwarda, a Mel je bio uz suprugu u rodilištu. Iduća godina donijela mu je novu ulogu u remakeu Christiana Fletchera ‘Pobuna na brodu Bounty’. Ponovno nije mogao podnijeti udaljenost od obitelji i još je jednom utjehu potražio u alkoholu, zbog kojeg ˝se često našao u barskim tučnjavama. Anthony Hopkins, koji je s njim glumio u filmu, požalio se nekoliko puta na Melovo ponašanje koje je bilo rezultat alkoholizma.
Problemi s opijatima nastavili su se i tijekom idućih projekata, pogotovo dok je snimao film ‘Gospođa Soffel’. Na početku snimanja obitelj je bila uz njega, ali tada trudna Robyn zaključila je da je australsko ljeto ipak ugodnije od hladne kanadske zime pa je otputovala u domovinu, zbog čega je Mel pao u depresiju. Odbijao je potražiti stručnu pomoć i još se više okrenuo alkoholu. Tako je u alkoholiziranom stanju u travnju 1984. prošao kroz crveno svjetlo na semaforu u Torontu i zabio se u stražnji dio drugog auta. Policija ga je privela, a već idućeg dana svi su mediji prenijeli vijest da je u zatvoru. Mnogi su se tada pitali je li njegova karijera na zalazu.
- Kažu da sam imao antisemitski ispad prema policajcu, ali zapravo sam rekao samo nekoliko riječi. Više nisam ni mogao jer sam bio previše pijan. Cijela je stvar sama od sebe prerasla u napuhani skandal. Ispričao sam se zbog toga nekoliko puta pa ne vidim u čemu je problem. Zar se trebam ispričavati do kraja života? - pitao je tada novinare.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Kada je završilo snimanje, vratio se kući, gdje je nekoliko mjeseci bio uz obitelj i obavljao poslove poput mijenjanja pelena četvrtom djetetu, sinu Williamu. Treći nastavak ‘Pobješ­njelog Maxa’ ponovno je morao snimati daleko od Adelaidea, a tijekom snimanja puno je pio iako se činilo da se konačno riješio alkohola. Pričalo se da je svako jutro pio pet boca piva, a nakon završetka snimanja pivo su mu donosili u sanducima. Robyn je početkom 1990. uspjela, uz pomoć Melova agenta Eda Limata, nagovoriti muža na liječenje u Malibuu. Iako je bilo iscrpljujuće, puno uspona i padova, Gibson se privremeno othrvao alkoholu. Nakon liječenja snimio je tri nastavka filma ‘Smrtonosno oružje’, ali to ga nije zadovoljilo pa se okrenuo režiranju. Tako je 1993. režirao svoj prvi film ‘Čovjek bez lica’, a dvije godine poslije i povijesni spektakl ‘Hrabro srce’ u kojem je utjelovio Williama Wallacea, škotskog odmetnika, viteza i nacionalnog junaka. Taj mu je film osigurao dva Oscara i otvorio vrata hitovima poput ‘Hamleta’, ‘Teorije zavjere’ u kojemu mu je partnerica bila Julia Roberts te ‘Vraćanja duga’. Mel je u to vrijeme uživao u obiteljskoj idili i nije pio. Proširila mu se i obitelj: Louis je rođen 1987., 1989. došao je Milo, a 1999. Thomas, sedmo dijete. Javnost ga je obožavala te je nastavio nizati hitove kao što su ‘Što žene vole’ i ‘Znakovi’.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Iz dubokih vjerskih pobuda odlučio je 2004. snimiti film ‘Pasija’ u kojemu je prikazao posljednjih 12 sati Isusova života. Film je podijelio javnost: jedni su mu zamjerili previše okrutnih scena, a židovske su se organizacije pobunile tvrdeći da ih je prikazao krivima za Kristovo raspeće. Unatoč tome, film se pokazao Melovim redateljskim megahitom koji mu je omogućio da nastavi snimati ono što doista želi. Takav projekt bio je ‘Apocalypto’ iz 2006., povijesni spektakl o Mayama sniman na njihovu drevnom jeziku. Iste je godine, kada se vratio iz Meksika gdje je snimao film, ponovno počeo piti i policija ga je zaustavila zbog vožnje u pijanom stanju. Navodno mu je prva reakcija bila: “Robyn će me ubiti” jer mu je postavila ultimatum - ako on ne ostavi alkohol, ostavit će ona njega.
No Melov blizak prijatelj otkrio je da ga je ona tada već bila ostavila. Rekao joj je da će u Veracruzu snimati dva mjeseca, a ondje je ostao više od devet mjeseci, gdje je pri kraju snimanja vrijeme provodio uz bocu. Kada se vratio u Los Angeles, kaže prijatelj, kuća je bila prazna jer se Robyn odselila s njihovo sedmero djece. Isti je prijatelj otkrio i kako je mislio da će se Mel te noći ubiti jer je nekoliko puta rekao da razmišlja o samoubojstvu. Izgovorio je tada nekoliko antisemitističkih izjava policajcu koji ga je priveo, a ubrzo su ih prenijeli svi mediji. Idući dan ispričao se javnosti, posebice židovskoj zajednici te se pokajao zbog svog ponašanja. Taj skandal doduše nije utjecao na uspjeh filma ‘Apocalypto’, koji je već prvog vikenda prikazivanja postao hit u svim kinima. Mel se ubrzo prijavio u kliniku za odvikavanje, ali to nije bilo dovoljno da spasi brak. Iste se godine razišao sa suprugom Robyn s kojom je bio u braku 26 godina, što se doznalo tek poslije iz sudskih spisa. Robyn tada još nije poduzimala radikalne mjere jer se nadala da će se Mel urazumiti i promijeniti ponašanje. Međutim, prevarila se. U ožujku 2009. doznala je da je Mel vara s ruskom pijanisticom Oksanom Grigorievom, a procurile su i njihove fotografije s plaže. Mjesec dana poslije podnijela je zahtjev za razvod. Razvod je finaliziran u prosincu 2011., a sud u Los Angelesu naložio je da Mel s bivšom suprugom podijeli imovinu koja je procijenjena na 850 milijuna dolara. Robyn je tako u brakorazvodnoj parnici dobila 425 milijuna dolara, što je jedna od najvećih nagodbi u Hollywoodu.
Veza s Oksanom ispočetka je djelovala blagotvorno na Gibsona i par je u listopadu 2009. dobio kćer Luciju.
- Ponovno učim kako promijeniti pelene. Nema boljeg dara od mladog života. Imam fenomenalan odnos sa svojom kćerkicom, ali i s drugom, 30-godišnjom kćeri, kao i sa svojim unucima. No ne mislim da ću se u skorije vrijeme naviknuti na činjenicu da preda mnom stoji maleni život koji me često pogleda velikim očima punima anđeoske nevinosti - ispričao je pokušavajući opisati svoje iskustvo oca u poodmaklim godinama.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Dok je još trajala brakorazvodna parnica, Mel je upropastio vezu s Oksanom. Uzajamno su zatražili zabranu pristupa, natezali se oko skrbništva nad malenom Lucijom, a Oksana je tvrdila da ju je Mel udario i izbio joj dva zuba te da je ona u tom trenutku držala njihovu dvomjesečnu bebu. Na snimkama koje su dospjele u javnost čuje se Mel kako joj prijeti da će je ubiti dok Oksana plačljivo govori: “Udariti ženu koja drži dijete u naručju? Razbiti joj dva zuba? Pa kakav to muškarac radi?”, a Mel joj odgovara: “Aha, sad si ljuta. Znaš što? Zaslužila si što si dobila!” Hollywood i cijeli svijet zgražao se nad njegovim ispadima, a jedina osoba koja je stala u njegovu obranu bila je bivša supruga Robyn.
- Nikad nije podignuo ruku na mene ili našu djecu. Nije nas zlostavljao ni fizički ni psihički. Djeca ga obožavaju. Mel je najbolji otac na svijetu, pun strpljenja, ljubavi i dobrih savjeta - izjavila je tada.
Nakon brojnih optužbi i prepucavanja Mel je pristao Oksani isplatiti 750.000 dolara i ostaviti joj kuću u Sherman Oaksu u Los Angelesu. Uspjeli su dogovoriti i zajedničko skrbništvo nad Lucijom. Nakon nekoliko mjeseci medijskog linča Gibson je priznao da je doista izrekao sve te gadosti Oksani, ali je napomenuo i da su one izvučene iz konteksta. Nešto poslije pojavile su se i snimke mizoginih i rasističkih komentara koje je također snimila Oksana.
- Ako te siluje grupa crnaca, bit ćeš sama kriva - izjavio je tada, a poslije se pokušao iskupiti.
- Morate shvatiti da sam to rekao u trenutku bijesa dok sam pokušavao izići iz iznimno nesretne i nezdrave veze. To nije odraz mojih vrijednosti ni mog karaktera - objasnio je tada.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


Mela je godinama pratio loš glas, a avantura s Oksanom samo je pogoršala njegov imidž. Pokušao se iskupiti filmom ‘DaBar’, ali neuspješno. Poslije je glumio u filmovima ‘Machete ubija’ uz Dannyja Treja i Sofíju Vergaru te ‘Plaćenici 3’.
No onda je došla 2017., godina njegova iskupljenja, jer je film ‘Greben spašenih’ koji je režirao nominiran za Oscar u šest kategorija. Riječ je o Melovoj prvoj nominaciji za najboljeg redatelja nakon oskarovskog ‘Hrabrog srca’. Radnja filma smještena je pred kraj Drugoga svjetskog rata s glavnim likom Desmondom Dossom koji želi pomoći svojoj domovini, ali iz vjerskih razloga ne može uzeti pušku u ruke. ‘Greben spašenih’ bio je sjajno prihvaćen na filmskom festivalu u Veneciji, a Mel je izjavio da je sretan jer ponovno radi ono što voli: priča priče i snima filmove. Sreću mu je, rekao je, donijela i nova ljubav. Naime, u 62. godini dočekao je deveto dijete sa 30-godišnjom djevojkom Rosalind Ross. Malenom su dali ime Lars Gerard Gibson. Prije nego što se proslavila vezom sa slavnim glumcem Rosalind je bila poznata ljubiteljima sporta, poglavito jahanja, koje joj je donijelo i medalje. Nakon sportske karijere odlučila se baviti pisanjem pa je slavnoga glumca, navodno, upoznala kada je napisala scenarij koji je došao u njegove ruke. Zaljubili su se, a otad su u skladnoj i sretnoj vezi. Iako se činilo da Mel danas vodi miran život te da je posvećen svome redateljskom radu, ne može bez skandala. Iako ga se često može vidjeti i kako obavlja obične kućanske poslove, poput odlaska u nabavu sa svojom partnericom, te njeguje imidž obiteljskog čovjeka, tu i tamo iznenadi svojim izjavama i postupcima u javnosti. Tako se u lipnju ove godine munjevito proširila vijest da Gibson neće ponoviti svoju ulogu u Netflixovu dugo očekivanom nastavku ‘Chicken Runa’. Odluka je donesena nakon što ga je glumica Winona Ryder optužila za antisemitske primjedbe na jednoj zabavi 1995. godine.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


- Bili smo na zabavi s jednim od mojih dobrih prijatelja, a Mel Gibson je pušio cigaru - rekla je 48-godišnja glumica za Sunday Times. Dodala je kako je netko pokrenuo temu židovske vjere, a Gibson joj se obratio i pitao ju je li i ona izbjegla pećnicu, što je bila očita referencija na pogubljenje židovskih zarobljenika u nacističkim logorima smrti. Ryder tvrdi da je na istoj zabavi pitao njezinu prijateljicu homoseksualku hoće li on sada od nje dobiti AIDS.
- Bio je jako pijan. Došla sam sa svojom gay prijateljicom. Odmah je ispričao užasan vic o homoseksualcima, bilo nam je jako neugodno. Nisam mogla vjerovati svojim ušima slušajući ga. Nitko mi nije vjerovao da je homofob i antisemit - ispričala je te dodala kako se poslije pokušao ispričati zbog svojih uvredljivih izjava. Na sve te optužbe on je odlučio odgovoriti uz pomoć glasnogovornika, koji su objavili priopćenje.
- Te su izjave 100 posto netočne. Lagala je o tome prije deset godina, kad je razgovarala s novinarima, laže o tome i sada - poručio je.
Pritom su se referirali na intervju iz 2010. koji je Winona dala za GQ i u kojem je prvi put priznala da ju je Gibson vrijeđao te da joj se poslije toga pokušao ispričati.

Mel Gibson Izvor: Profimedia


No zbog gubitka uloge Gibson ne očajava. Barem tako kaže.
- Tko me ne želi, ne mora me imati. Oni su na gubitku - drsko je rekao jednom prilikom
Ove je godine javnost zaintrigirala informacija o nastavku ‘Pasije’ nakon što je početkom godine glumac Jim Caviezel, koji je u filmu utjelovio glavnu ulogu, izjavio kako je drugi dio snimljen u tajnosti.
- Bit će to najveći film svih vremena. Kažem vam, najveći - rekao je.
Vijest je munjevito odjeknula medijima, ali i sve ostavila u čudu jer je to jedino što se o filmu zna. I snimanje i postprodukcija prošli su ispod radara javnosti pa je film o najvećem misteriju i sam postao najveći misterij.
- Ne želim ništa komentirati. Kada dođe vrijeme, sve ćete znati. Uživam i danas radeći ono što volim jer gluma je moja prva ljubav, a uloga redatelja druga. No to ne znači da su to moje najveće ljubavi i najveća postignuća. Ipak bih kao takve izdvojio svoju djecu koja me čine sretnim čovjekom - zaključio je Gibson.

Tagovi

Najčitanije

Najnovije