Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ribafish nam se javio ispred Petrove bolnice: 'U zraku se osjeća dobrota'

Autor N.R.

Pomoć nastradalima u potresu u Petrinji, Sisku i okolici pristiže sa svih strana

 Izvor: RTL

'Dođi i ti u Petrovu tri', riječi su Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu koji moli sve građane koji su u mogućnosti da daruju krv. Zbog potresa koji je jučer zahvatio Petrinju oko 12.20, magnitude 6,3 prema Richteru, kako je naveo Euromediteranski seizmološki centar, nastradali pristižu u Zagreb, a krvi ponestaje. Kako ističu iz zavoda, krv je trenutno najplemenitiji poklon, zbog čega su se i mnoga poznata lica uključila u akciju širenja ove molbe. Jedan od njih je Domagoj Jakopović Ribafish, koji se za Story.hr javio ispred Petrove bolnice. Uz to što je pozvao ljude na darivanje krvi, i sam je otišao učiniti isto. 

ribafish Izvor: Instagram

'Ispred Zavoda za transfuziju je trenutno preko 300 ljudi, a red ide do ceste! Kiša je prestala, ali zaposlenici i dalje dijele kavu i čajeve i u zraku se osjeća dobrota i želja da se barem nekako pomogne nastradalima. Puno je smijeha i komentara u stilu 'nadam se da ne provjeravaju kolesterol'. Krv darujem godinama, i to toplo preporučujem svima koji su zdravi, u snazi i imaju barem malo empatije', rekao nam je Ribafish koji godinama sudjeluje u ovoj akciji. Iako je lijepo u tome biti redovan, danas je ovo posebice bitno.

 Izvor: Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

KAKO IZGLEDA DARIVANJE KRVI?

Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena - piše Zavod. U Zagrebu darivatelji krvi mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka od 7:30 - 19:00, a subotom od 7:30 - 15:00 sati.

Povezane vijesti

Podsjetimo, potres koji se dogodio jučer u Petrinji napravio je veliku štetu - što materijalnu, što emotivnu. Nažalost, izgubljeno je sedam života, prema dosadašnjim informacijama, a broj stradalih raste. Za Story.hr je o cijeloj situaciji govorio i RTL-ov reporter Ilija Radić. 'Teško je ostati pribran, ali moraš. Najteže mi je bilo izvještavanje o poginulima. U nekoliko navrata sam od slučajnih prolaznika čuo da je preminula djevojčica, ali mi to nitko tada nije mogao potvrditi. Kasnije je, nažalost, potvrda stigla. Veliki problem je bio taj što je tlo cijelo vrijeme treslo. Uvijek smo morali biti oprezni jer su sa skršenih zgrada stalno padale cigle. Uz to što morate paziti da govorite suvislo, morate misliti i na svoju sigurnost', rekao je Ilija.

Magazin

Royals