Prije šest godina domaća televizijska i kazališna glumica, 37-godišnja Lana Gojak Bajt, ispekla je svoju prvu tortu. Bila je to, kaže, obična čokoladna torta, ali itekako posebna. Naime, napravila ju je za Sinišu Bajta, koji se na čokoladnu slasticu 'upecao', pa joj je u međuvremenu postao i suprug - u kolovozu prošle godine proslavili su prvu godišnjicu braka. U intervju za Story.hr Lana se sada prisjetila svojih početaka sa suprugom, opisala nam je situaciju u kojoj je on kušao njezinu prvu tortu, a s nama je podijelila i recept za svoj ukusni bezglutenski cheesecake. 

Prošlo je šest godina otkako ste čokoladnom tortom 'upecali' supruga. Možete li se prisjetiti tih vremena? Kako ste Siniša i vi upoznali, kako se stvorila ta situacija da on dolazi k vama na tortu?

Kod nas je zaiskrilo još pri prvom upoznavanju. Vodili smo zanimljiv i vrlo opušten razgovor, nasmijavao me, a ja sam paralelno stalno mislila kako je zgodan i pametan. Nevjerojatne su te situacije kad s nekim klikneš tako da imaš osjećaj da ga poznaješ cijeli svoj život. Ipak, prošlo je još neko vrijeme do ponovnog susreta i prilike za romantičnu vezu. Kad sam mu ispekla prvu tortu bili smo još novopečeni par. Bila je to vrlo jednostavna čokoladna torta. On je, kao i ja, veliki ljubitelj čokolade i čokoladnih kolača.

Jeste li tad tu tortu prvi put radili? Tražili od nekoga savjet i pomoć? Je li vas bilo strah da torta neće biti ukusna Siniši?

To je bila prva torta koju sam ikad napravila. Tada sam redovito kuhala, ali su mi slastice bile potpuna nepoznanica. Nisam znala ispeći ništa slatko i živjela sam u uvjerenju da to nije za mene. Ako se dobro sjećam, mislim da je povod za tortu bio njegov rođendan. Činilo mi se puno romantičnije da se potrudim i napravim nešto u što ću uložiti svoj trud i vrijeme, i tako iskazati ljubav, nego kupiti gotov proizvod. Sjedila sam na kavi s prijateljicom, pridružila nam se njezina mama i ona je bila ta koja je podržala ideju, predložila recept i uputila me u osnove. Nije mi bilo svejedno, ali nadala sam se da će se, ako ispadne totalni fijasko, ipak cijeniti trud. Srećom recept je, iako jednostavan, bio fenomenalan i moj se dragi oduševio. Siniša često poželi tu tortu tako da je i dalje često radim, a totalni je hit i među prijateljima, jer uvijek posegnem za njom kada trebam nešto brzinsko za druženja.

Koje su bile njegove riječi nakon što je kušao tortu?

Mmmmmmmmm (smijeh). Bio je više nego zadovoljan. I dalje je prvi na udaru kad isprobavam recepte. Ako moj degustator nije zadovoljan, recept odmah pada u zaborav.

U slasticama koje radite nema glutena. Kad ste s time započeli i zašto?

Otkrila sam da sam alergična na gluten i jako loše podnosim rafinirani šećer. Nekada je ponuda gotovih kupovnih proizvoda bila iznimno rijetka i loša, tako da sam se sama upustila u otkrivanje svijeta slastica. Kad obožavaš čokoladu, ali ti ne odgovaraju kupovne, uz malo volje, truda i vremena, napraviš sam. Volim provoditi vrijeme u kuhinji, opuštaju me fini mirisi i okusi, igra s namirnicama. S vremenom sam naučila dosta o teksturama i kombinacijama bezglutenskog brašna, tako da sam kroz godine došla do faze da bez većih problema glutenske recepte pretvaram u zdravije bezglutenske. I dalje su jednako fini i slatki, ali sadrže lakše probavljive namirnice i ne padaju teško.

Kakav je suprug kuhar? Tko od vas ipak dominira u kuhinji?

Siniša je sjajan kuhar, pa se u kuhinji izmjenjujemo, ovisno o raspoloženju ili slobodnom vremenu. Ne bih rekla da itko 'dominira' u kuhinji, samo svatko od nas ima svoju nišu jela koju priprema.

Je li istina da je Siniša 'zadužen' za slana jela, a vi za kolače i deserte?

Ja sam većinom zadužena za zdrava, lagana, svakodnevna jela. Razna variva, ribu, povrće, pite od prosa, kvinoje, zeljanice i takve stvari. Siniša je majstor za 'težu hranu' kao što su pečenja i gulaši. Od kokice, purice, patke, zeca pa do krvavica... Deserti su ipak samo moja domena, iako Siniša radi fenomenalne palačinke.

Kojim jelom je on vas oduševio i osvojio?

Prvo jelo koje je on meni skuhao bio je odličan kremasti rižoto s plodovima mora. Moram priznati da mu seksi stoji i pregača i kuhača. Kad kuha grah ili indijsku hranu najradije bih polizala tanjur.

Pripremate li jela zajedno? 

Kod zajedničkog kuhanja to najčešće izgleda tako da kad on kuha ja sam 'mala od kužine'. Reckam, sjeckam, perem suđe i velikom chefu sam na raspolaganju. Kad ja kuham, on ne smije ni primirisati u kuhinju. To je jedna od tajni našeg braka.

Koliko se vaša veza produbila i ojačala kroz sve nevolje koje smo prolazili u 2020.? Je li to izazivalo trzavice i krizu u vašem odnosu ili je djelovalo poticajno i pozitivno?

Rekla bih da je naša veza kroz sve nedaće koje nam je donijela prošla godina još i ojačala. Pandemija pa zatim potres su nas na neki način još više zbližili. Valjda shvatiš da neke stvari koje si shvaćao zdravo za gotovo, mogu nestati u sekundi, pa se više brineš za svoje bližnje, za njihov osmijeh i dobro raspoloženje. Za vrijeme prvog lockdowna nije bilo loše biti doma, imati vremena za hrpu raznih stvari, i jedno za drugo. Naravno da je nekad bilo i sitnih trzavica, svakome postane naporno biti osuđen na jednu osobu, četiri zida, bez posla i obaveza. S vremenom krenu i egzistencijalne brige, stres, anksioznost. Mislim da se mi jako dobro držimo, ali ovo ludilo već jako dugo traje i kao i svi, s nestrpljenjem očekujem dolazak cjepiva i kraj pandemije.

Radite li trenutno na kojem glumačkom angažmanu ili sve stoji?

Nažalost, posljednju predstavu odigrala sam početkom studenoga prošle godine, a zatim je zbog epidemioloških mjera kazališna produkcija gotovo zamrla. Trenutno nemam nikakvih angažmana. Prošla godina je za većinu samostalnih umjetnika bila ravna katastrofi. Otkazan je veliki broj predstava, snimanja, gostovanja. Mogućnost rada je pala za gotovo 80 posto, a honorari za ono malo posla kojeg je i bilo spušteni su 30-50 posto. Samostalni umjetnici svih profila u iznimno su teškoj situaciji, ali naši problemi gurnuti su na margine interesa javnosti i institucija. Nadam se da će Ministarstvo kulture pokazati veću brigu i interes za problematiku samostalnih umjetnika ugroženih posljedicama pandemije.

Da ovaj intervju ipak ne završi u gorkom već slatkom tonu, dijelim s vama recept za čokoladni cheesecake, koji se može spraviti sa ili bez glutena, već prema vlastitim preferencijama:


SASTOJCI:


bezglutenski keksi po izboru 15 kom (170g)

*Za one kojima ne smeta gluten, a vole ekstra čokoladni okus predlažem Oreo kekse

maslac 60g

čokolada 200g

Philadelphia sir 450g

jaja 3 kom

kakao 1 žličica

šećer 1 šalica ( ja sam stavila 2 žlice kokosovog šećera )

vrhnje za kuhanje 240 ml

grčki jogurt 4 žlice

vanilija 1 žličica

PRIPREMA:


1. Dobro sjediniti otopljeni maslac i usitnjene kekse.

2. Staviti kekse u namašćeni, pobrašnjeni pleh promjera 20-22 cm, pritisnuti na dno.

3. Čokoladu usitniti te otopiti na pari, zatim ostaviti sa strane da se ohladi.

4. U velikoj zdjeli na srednjoj brzini izmiksati sirni namaz sa sećerom do glatkoće smjese.

5. Dodati jogurt, vrhnje za kuhanje i vaniliju. Izmiksati na srednjoj brzini dok se sastojci ne sjedine.

6. Dodati čokoladu i kakao. Kratko izmiksati na srednjoj brzini.

7. Dodati jedno jaje pa na laganoj brzini kratko miksati. Kada se jaje umuti dodati drugo jaje i ponoviti postupak (vrlo je važno dodavati ih postepeno!). Paziti da se ne premiksa i pretvori u šlag.

8. Smjesu preliti u kalup s keksom.

9. Dno kalupa treba zamotati u aluminijsku foliju da spriječi prodor vode. Kalup staviti u veću zdjelu ili pleh u koju nalijemo kipuću vodu. Paziti da voda za vrijeme pečenja skroz ne ispari.

10. Peći na 160 stupnjeva 60-70 min. (isprobati čačkalicom)

11. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

12. Preko noći staviti u hladnjak da se stisne

13. Uživajte u receptu #bajtmebyLana i javite dojmove.