Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

Ozren Grabarić: 'Rad nam pomaže sačuvati živce'

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Hvaljeni dramski glumac govori o svome prvom angažmanu u Teatru &TD, u drami ‘Avijatičari’ nastaloj prema tekstu Damira Karakaša, te otkriva detalje nastanka predstave u okviru pandemije i nedavnih potresa

Izvor: Story Press, Luka Dubroja

Ovaj tjedan održana je prva ovogodišnja premijera Teatra &TD. Riječ je o drami ‘Avijatičari’ autora Damira Karakaša i redateljice Tamare Damjanović čija se radnja odvija u suvremenom dobu zahvaćenom nedefiniranom vrstom apokalipse, koja se manifestira nizom dugotrajnih požara, zbog čega se svijet potpuno promijenio - dim i zagađene čestice zraka postali su svakodnevica. To je ostavilo teške posljedice na svim poljima: ekonomskom, materijalnom, psihičkom i mentalnom, a ljudski se život sveo na oskudicu i preživljavanje u skučenim prostorima. U jednom od njih nalaze se i protagonisti priče. Tumače ih Doris Šarić Kukuljica, Sven Jakir, Robert Španić i Ozren Grabarić, koji nam je otkrio nešto više o radu na predstavi, ali i svome prvom angažmanu u Teatar u&TD, predstavi čije se reprizne izvedbe mogu pogledati 10., 11. i 12. veljače.

Story: Autor Damir Karakaš ovu je dramu pisao šest godina, no redateljica Tamara Damjanović otkrila je da se dramski tekst udaljio od onog u predstavi. Zašto i u kojoj mjeri?

Koliko sam shvatio, Damir se tijekom tih šest godina često vraćao ovom tekstu i mijenjao ga te nadopisivao. Mislim da je u srži svakog umjetnika da neprestano traga za različitim verzijama svog djela kako bi u potpunosti razotkrio sve njegove skrivene dimenzije. Na prvim probama i sam je rekao da je tekst sada u našim rukama te da trebamo stvoriti svoju verziju i dati svoj umjetnički odgovor na njegovu dramu. Koristili smo njegov tekst kao odskočnu dasku, prepoznajući u njemu neke teme i pitanja koja su nam najviše pokrenula maštu i nekakav emotivni impuls s obzirom na naš doživljaj svijeta i vremena u kojem živimo.

Ozren Grabarić Izvor: Story Press, Luka Dubroja

Story: Svaki glumac iznosio je prijedloge vezane uz svoj lik i druga lica. Koga vi igrate, kakva je vaša interpretacija tog lika?

Igram oca, koji je u našoj verziji znanstvenik. On pokušava upozoriti ljude na katastrofu koja prijeti svijetu i na činjenicu da nas planet sve više prepoznaje kao neprijatelje koji uništavaju ekosustav. Nebriga o Zemlji, politikantstvo, korupcija, izostanak prave znanosti i struke doveli su do toga da diljem svijeta izbijaju nekontrolirani požari koji su počeli gušiti čovječanstvo. U predstavi pratimo kako takav katastrofični scenarij utječe na jednu obitelj te iz temelja mijenja njezine moralne vrijednosti, snove i nade.

Story: Pandemija koronavirusa i dalje ne jenjava, kako izgleda rad na predstavi u tim uvjetima?

Uvjeti su otežani, i to ne samo zbog pandemije nego i zbog posljednjeg potresa koji smo doživjeli upravo na probi. Strah se uvukao u sve nas, ali nam rad na predstavi, naši razgovori i susreti na sceni pomažu sačuvati živce. A nekako nam se čini da smo se tog straha i apokaliptičnog osjećaja dotaknuli i u ovoj našoj predstavi. Naravno, svi smo i dalje na velikom oprezu, ali lakše nam je jer nismo prevelika ekipa.

Ozren Grabarić Izvor: Story Press, Luka Dubroja

Story: Kako je došlo do ove suradnje? Ipak je ovo vaša prva uloga u Teatru &TD...

Čini mi se da Teatar &TD ima velik potencijal, pogotovo zato što se u njemu gaji stil koji nije imanentan institucionalnim ili privatnim kazalištima. U &TD-u se hrabrije daje mogućnost mladim redateljima da sa svojom probranom ekipom rade i istražuju teatar kakav ih zanima. Ne stvaraju pod imperativom uspjeha, nego zaista propituju i tragaju za svojim izričajem. Mislim da je takvo mjesto iznimno važno za budućnost hrvatske kulture. Poželio sam raditi s tim mladim autorima jer me zanimalo kako promišljaju kazalište, htio sam nešto naučiti od njih i zato sam bio jako sretan kad me Tamara pozvala da se pridružim ekipi i da prvi put zaigram u &TD-u!

Najčitanije

Najnovije