Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

slavi se diljem svijeta

Vesna Dragojević: 'Oliver bi mi na današnji dan uvijek nosio cvijeće'

Autor J.P.B.
Autor J.P.B.

Povodom Međunarodnog Dana žena razgovarali smo s Vesnom Dragojević, Danijelom Dvornik, Sementom Rajhard, Anamarijom Asanović i Lanom Jurčević

Izvor: Jadran Babić

Sve je započelo na današnji dan davne 1908 godine. Čak 15 tisuća tekstilnih radnica protestiralo je tada u New Yorku, tražeći bolje uvjete rada i veće plaće. Na isti datum iduće godine obilježen je prvi Dan žena, također u SAD-u, dok se godinu i pol kasnije, u kolovozu i rijnu 1910. u Kopenhagenu održava Međunarodni socijalistički kongres, a u sklopu njega je službeno ustanovljen 8. ožujak kao Međunarodni dan žena. I tako se više od stotinu godina današnji dan obilježava u čast - 'nježnijem' spolu - hrabrim, jakim i samosvjesnim ženama, suprugama, majkama, kćerima, sestrama... Tim smo povodom razgovarali s poznatim domaćim damama - Danijelom Dvornik, Vesnom Dragojević, Anamarijom Asanović, Sementom Rajhard i Lanom Jurčević, koje su nam otkrile kako će provesti ovaj dan, što za njih znači Dan žena te jesu li se čime počastile.

Izvor: Instagram

Dan žena, priznala nam je udovica legendarnog Olivdra Dragojevića, Vesna Dragojević, za nju je dan kao i svaki drugi. Ona se, otkrila nam je, danas prisjeća voljenog supruga.

'Jučer nam je bila godišnjica braka. Kad mi je suprug bio živ, on mi je na današnji dan uvijek donosio cvijeće. Eto, da mi niste rekli, ne bih se ni sjetila da je danas Dan žena', iskrena je Vesna. 'Ipak, jako mi je lijepo vidjeti muškarce koji gradom hodaju s ružama za svoje žene, mislim da je to jako lijepa gesta. Za mene je Dan žena puno važniji nego Dan zaljubljenih', dodala je.

'Iako mislim da žene treba poštivati svakog dana, lijepo je da se 8. ožujka obilježi, jer ipak je to dan kada su se žene izborile za svoja prava'', zaključuje Vesna, a važnosti obilježavanja ovog dana svjesna je i Danijela Dvornik. 

'Iskreno, danas imam puno posla pa nisam baš sigurna hoću li se ikako počastiti. Možda, ako stignem...', započela je blogerica Danijela Dvornik, koja, unatoč tome što ovaj dan neće osobno proslaviti, smatra da je vrlo bitno da se on obilježava diljem svijeta. 'Smatram da bi svaki dan trebao biti - Dan žena, pogotovo u ovom vremenu u kojem živimo. Smatram da bi se ženama trebalo dati više prostora svuda, od društvene sfere do politike. Žene se više od muškaraca moraju boriti za uspjeh. Na neki se način, s obzirom na broj muškaraca na visokim pozicijama, žene još uvijek 'bore s vjetrenjačama'', rekla nam je Danijela. 

'Osim toga, smatram da se na neki način vraćamo u prošlost. Žene su još uvijek diskriminirane te postoji percepcija da žene pripadaju - u kuhinju. Još ako je žena uspješna i zgodna - zasigurno će imati puno neprijatelja. Osim toga, još uvijek se dopušta da muškarci odlučuju, primjerice, o ženinom pravu na pobačaj, a tu je i razlika u visini plaće za iste pozicije. Još uvijek je tu puno problema i važno je da se o njima govori', smatra Danijela.

Današnji dan u prošlost je, baš kao i Vesnu Dragojević, vratio i glumicu Sementu Rajhard. 'U sjećanju mi je da je Nona jako taj dan voljela. To je bilo jako bitno, a prvo je netko muški iz obitelji morao doći čestitati itd. Volim što na neki način obilježimo naš dan, što se osvjestimo koliko smo snažne, hrabre i marljive, jer ipak smo mi krhke žene koje to i ne pokazuju. Lijepo je imati svoje curke uz sebe u životu, bila to jedna, dvije ili više žena. Želim čestitati mojoj najsnažnijoj mami kao prvo, tetama, svima mamama, bakama i ženama koje misle da su same. Mi smo tu s razlogom, najsnažnije i najponosnije', zaključuje Sementa.

Dan žena radno će provesti splitska dizajnerica Anamarija Asanović. Ipak, ona se, za razliku od svoje sugrađanke Danijele, odlučila - počastiti. 'Danas mi je radni ponedjeljak pa ga neću posebno obilježiti, ali zato sam se ranije počastila novim cipelama. Sitnica, ali nama ženama puno znači, pa makar ih nosile po kući', smije se Anamarija koja, poput Danijele, smatra kako je bitno da je makar jedan dan posvećen 'ljepšem spolu'. 

'Htjeli, ne htjeli, činjenica je da žene indirektno 'drže' i muški i ženski svijet. Smatram da je jako bitno prisjetiti se nas, posebno u ovim vremenima kada se govori o puno drugih tema, pa da je barem jedan dan naš', rekla nam je Anamarija. Sličnog je mišljenja i pjevačica Lana Jurčević.

'Itekako je važno obilježiti današnji dan. Za što su se sve žene izborile kroz povijest pa sve do danas - to je vrijedno slavlja i odavanja počasti. Ovo je prilika da se uzdižemo i podržavamo međusobno, a ne da smo jedna drugoj - vuk. Ja obožavam raditi sa ženama i želim da tako ostane. One imaju intuiciju, radišne su i kad su hrabre - hrabrije su od bilo kojeg muškarca', rekla nam je Lana koja današnji dan provodi - na poslu.

'Mi smo od sedam ujutro na cesti i radimo. Za mene je to slavlje - jednakost spolova, žene koje su sve uspješnije, samostalnije i manje ovisne od ičega i ikoga i biraju pored sebe one koji se s time mogu nositi. Za mene je to poklon jer mislim da ja jednog takvog imam', zaključuje Lana. 

Izbor Urednika

Royals