Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUNI PODRŠKE

PONOS I DIKA, NE PREDRASUDE Slavni roditelji i njihova transrodna djeca

Autor K.T
Autor K.T

Ovi su slavni roditelji primjer kako se nositi sa situacijom kada se dijete počinje osjećati rodno nesigurno. Bili oni dječaci koji žele biti djevojčice ili obrnuto, ponosno ih odgajaju da samo budu ono što jesu...

Izvor: Profimedia

Psiholozi vjeruju da su, iako je rodni identitet prilično složena stvar, djeca od negdje treće godine života sposobna identificirati se kao muško ili žensko. Ili da barem naginju prema jednom od tih rodova. Ili pak nijednom.

Taj prijelaz može biti vrlo zbunjujući i za dijete i za njegove roditelje, osobito u mladoj dobi. Iako bi od vanjskog svijeta trebali dobiti podršku što god odlučili postati, to se rijetko događa.

Za početak, najbitnije je da se osjećaju dobro u svojoj koži i u svojoj obitelji. Srećom, tu su i poznate mame i tate koji na vlastitom primjeru pokazuju kako je to odgajati transrodno dijete.

1. Charlize Theron

Jackson, posvojena kći Charlize Theron rođena je kao dječak, a sa 3 godine je odlučila da se ugodnije osjeća kao djevojčica. Glumica ju je podržala i vrlo je sretna što se može pohvaliti dvjema kćerima (Jackson ima mlađu sestru koja se zove August). Obje su posvojene.

- Priča moje kćeri zaista je njena priča i jednog dana, ako to tako odluči, ispričat će je javno. Kao njena majka, meni je samo bilo bitno da i javnost zna da je podupirem - kazala je jednom Charlize.

2. Cynthia Nixon

Nixon je obznanila svijetu da se njen sin Seph identificira kao muško 2018. godine, nakon njegove mature. Seph je izvorno rođen kao djevojčica i jedno je od dvoje djece koju je zvijezda 'Seksa i grada' imala sa svojim bivšim partnerom Dannyjem Mozesom.

- Jako sam ponosna na njega. To što je priznao sam sebi tko je veliko je olakšanje. Bilo mu je drago kada sam obznanila svijetu tu vijest. Ranije sam znala da se nešto s njim događa, ali samo sam nagađala - izjavila je Cynthia.

3. Dwyane Wade i Gabrielle Union

NBA zvijezda Dwyane Wade i glumica Gabrielle Union čine sve kako bi tranzicija njihove kćeri bila što ugodnija. Dwyane je prvi put progovorio o Zayu, koji je kao dječak živio 12 godina, 2020. u emisiji The Ellen Show. Tada je rekao da on i njegova supruga ozbiljno shvaćaju svoju ulogu roditelja i sretni su što saznaju više o tome kroz što prolazi njihova kći. Wade želi pokazati drugim roditeljima da nisu sami:

- Znamo da postoje i druge obitelji čija djeca se tek pronalaze i saznaje tko su zapravo. Neću sjediti ovdje i ponašati se kao da imamo sve odgovore. Neću sjediti ovdje i ponašati se kao da nismo bili neuki roditelji kad je svijet u pitanju. Kad kažem da učimo od svoje 12-godišnjakinje, doslovno učimo od svog djeteta - rekao je Wade ranije.

4. Angelina Jolie

Svijet već neko vrijeme motri promjenjivi stil Shiloh Jolie-Pitt. Dječački stil i kratka kosa zaštitni su znak Shiloh i iako Angelina Jolie nikada nije službeno otkrila kako se identificira njeno prvo biološko dijete, jednom je slučajno izjavila da Shiloh želi biti dječak. U intervjuu 2010. Angelina je otkrila:

- Voli se oblačiti poput dječaka. Želi biti dječak pa smo je morali ošišati. Voli nositi odjeću za dečke. Ona misli da je ona jedna od braće. Poštujemo privatnost naše obitelji i znamo da će Shiloh obznaniti javnosti tko je i što je, kad za to dođe vrijeme.

5. Sade

Jedino dijete pjevačice hita 'Smooth Operator' izašlo je kao transrodna osoba 2016. Izaak, prije poznat kao Mickailia (rođen 1996.), rekao je da mu je njegova poznata mama najveći sustav podrške i zahvalio je Sade što je bila uz njega tijekom tog putovanja.

- Hvala ti što si ostala uz mene u proteklih 6 mjeseci, mama. Hvala vam što ste se borili sa mnom da dovršite čovjeka kakav sam danas postao. Hvala ti na poticaju kad su stvari teške, na ljubavi koju mi pružaš. Najčišće srce. Jako te volim. Kraljica kraljica - napisao je Izaak.

6. Cher

Chaz Bono, jedino dijete legendarne Cher i pokojnog Sonnyja Bona, javno je podijelio svoju tranziciju u dokumentarcu iz 2011. Chaz, rođen kao Chastity, legalno je promijenio ime i spol 2010. godine u dobi od 40 godina, što ga je učinilo najstarijim slavnim djetetom na ovom popisu. Njegova majka Cher govorila je o Chazovoj tranziciji u intervjuu za Mirror 2013. godine, rekavši da ih je njegova tranzicija na kraju zbližila.

- Sad to nema nikakve razlike jer uopće ne osjećam gubitak - rekla je Cher za medije.

7. Cindy Barshop

Zvijezda 'The Real Housewives of New York' Cindy Barshop otkrila je 2019. da se jedan od njenih blizanaca identificira kao dječak. Bivša zvijezda reality showa rekla je u to vrijeme da je njezin 9-godišnji Jesse na putu da postane transrodan i ima njezinu punu podršku:

- Kad se dijete osjeća ugodno i otvoreno, o identitetu se može razgovarati i u obiteljskom okruženju. Vjerujem u stvaranje otvorenog i pozitivnog doma kako bi se svi mogli izraziti.

Najčitanije

Najnovije