Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Celebrity

IMENA IZA GENIJALNIH PRIČA Ovo su autori koji pišu pod pseudonimima

Autor Maja Šitum
Autor Maja Šitum

Znate li koji sve autori stvaraju čudesna djela, a svoja prava imena ostavljaju u pozadini?

Izvor: Profimedia

Nakon romana Zov kukavice, Dudov svilac, Karijera zla, Smrtonosno bijelo, u Hrvatskoj je objavljen i peta knjiga, Nemirna krv iz serije romana s detektivom Strikeom. Napete kriminalističke knjige potpisuje Robert Galbraith, ime koje je kao svoj književni pseudonim odabrala JK Rowling. Nakon što je završila serijal knjiga u kojima je glavni lik čarobnjak Harry Potter, odlučila se okušati u kriminalističkom žanru koji obožava. Za to je prvo smislila pseudonim u kojem je spojila ime političara Roberta F. Kennedyja i Elle Galbraith.

j.k. rowling Izvor: Profimedia

- Kada sam bila dijete htjela sam da se zovem Ella Galbraith. Ne znam zašto sam to htjela. Uvijek me fasciniralo to ime i razmišljala sam da serijal o detektivu Strikeu potpišem s LA Galbraith, ali iz očitih razloga sam odlučila ipak se kloniti inicijala – rekla je Britanka koja ne krije žal što se njezin pseudonim brzo razotkrio.

-Nadala sam se da će to duže biti tajna jer pisati pod tim imenom bilo je oslobađajuće iskustvo. Bilo je divno objaviti knjigu bez ogromnih očekivanja publike i dobiti iskrene reakcije i kritike – rekla je JK kojoj je i to djelomično pseudonim. Njezino ime je Joanne Rowling i nema srednjeg imena, ali prilikom objave prve knjige Harry Potter i Kamen mudraca izdavač se zabrinuo da dječaci neće htjet čitati knjigu ako ju je napisala žena. Zato je odlučeno da je potpisana s JK Rowling, a K je posudila od imena bake Kathleen.

A ona nije jedina slavna spisateljica koja se rijekom karijere poslužila i nekim drugim potpisima. Slavni autora horor žanra je Stephen King prema čijim knjigama su snimljene bojne serije i filmovi poput Ono Isijavanje, Carrie Misery, Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku, Groblje kućnih ljubimaca, no nije knjige objavljivao samo pod svojim imenom već i pseudonimom Richard Bachman.

Izvor: Profimedia

Na početku karijere, kada se već proslavio kao izvrstan pisac s velikom sljedbom obožavatelja, izdavač mu je zabranio da objavljuje više od jedne knjige godišnje kako se tržište ne bi zatrpalo njegovim djelima. Ta limitiranost mu se nije svidjela i počeo je objavljivati pod drugim imenom, a time je djelomično htio vidjeti je li za njegov uspjeh zaslužan talent ili ipak puka sreća.

Isprva je odabrao pseudonim Gus Pillbury, no za njega je javnost brzo saznala, te ga je promijenio u Richard Bachman. Richard je posveta književniku Donaldu E. Westlakeu i njegovom pseudonimu Richard Stark, dok je inspiracija za prezime Bachman došla od rock benda Bachman-Turner Overdrive kojeg je u to vrijeme slušao. Neki od naslova koje je Richard napisao su Trkač, Kletva, Stegovnici, a na koricama knjige bio je i Bachmanov portret za koji je poslužila fotografija Kingovog književnog agenta Richarda Emanuela.

Jedan od najpoznatijih pisaca znanstvene fantastike Isaac Asimov koji je napisao romane poput Ja, robot, Fondacija, Čelične pećine .Početkom 1953. godine susreo se sa svojim agentom koji mu je predložio da napiše znanstveno- fantastični roman namijenjen tinejdžerima prema kojem bi se kasnije snimila i televizijska serija. Književnik je pristao, ali u strahu da će televizijska adaptacija biti grozna, poput drugih serija koje je gledao na televiziji, odlučio se potpisati pseudonimom. Odabrao je ime Paul French i objavio knjigu David Starr: Space Ranger Serija se nije snimila, ali nastavio je pisati pod pseudonimom kojim je potpisano šest knjiga. Nakon što je potvrđeno da se ne treba bojati nikakve potencijalne serije koje se treba sramiti, otkrio je da je upravo on Paul French. 

Izvor: Profimedia

I kraljica krimića Agatha Christie pisala je i pod pseudonimom Mary Westmacott koji joj je dao mogućnost da još bolje istraži ljudsku psihologiju koja ju je oduvijek intrigirala. Kao Mary je napisala šest knjiga, a njezina kćer Rosalind opisala ih je kao „gorko -slatke priče o ljubavi”. Autorica koja je stvorila detektiva Poirota i napisala knjige poput Ubojstva u Orijent Experssu, Smrt na Nilu, Šifra Nemesis, svoj pseudonim je pomno odabrala i Mary je bilo njezino drugo ime, a Westmacott prezime njenih daljnjih rođaka. Tko je zapravo Mary uspjela je kriti gotovo 20 godina, što ju je jako usrećilo, baš kako i činjenica da su te knjige bile dobro prihvaćene.

Legendu o Sanjivoj dolini prema kojoj je redatelj Tim Burton snimio nagrađivani film, napisao je 1820. godine američki književnik Washington Irving. No svoj spisateljski put 1802. godine nije započeo pod svojim imenom, već pseudonimom Jonathan Oldstyl, a to nije bio jedini kojim se koristio. Kada je 1809. godine završio knjigu A History of New-York from the Beginning of the World to the End of the Dutch Dynasty potpisao ju je kao Diedrich Knickerbocker. Znao je da mora raditi na promociji svoga djela te je diljem New Yorka podijelio letke na kojima se traže bilo kakve informacije o Knickerbocker, nizozemskom povjesničaru koji je netragom nestao iz svoga hotela.
Tu nije stao njegov gerila marketing i u novinama je objavio navodno pismo vlasnika hotela koji prijeti da ako se Nizozemac ne vrati i podmiri hotelski račun, neće imati drugog izbora nego objaviti rukopis koji je ostavio u sobi. Ljudi su istinski bili zabrinuti za dobrobit Knickerbockera, neki su čak ponudili novčanu nagradu za njegov siguran povratak, a čim je knjiga objavljena postala jen hit kod publika i kritike.

Jurski park, Izlazeće sunce, Congo neki su od naslova koje je napisao književnik i filmaš MichaelCrichton, no na samom početku karijere nije se htio potpisivati svojim imenom. Na Harvardu je studirao medicinu i tijekom studija napisao je prvu knjigu Odds on koju je potpisao kao John Lange. Naime, nije htio da se njegovi budući pacijenti brinu hoće li dijelove njihove anamneze ili problema iskoristiti u nekom od svojih rukopisa. Imena se sjetio tako da je prezimenu književnika Andrewa Langa dodao slove e, i upotrijebio svoje prvo ime John (koje nije koristio).

jurassic park Izvor: Profimedia

Knjiga je bila uspješna zbog čega je nastavio pisati pod pseudonimom, a za četvrtu knjigu, medicinski triler A

Case of Need odabrao je novo ime Jeffrey Hudson. Bila je to posveta Sir Jeffrey Hudsonu, muškarcu patuljasta rasta koja je u 17. stoljeću živio na engleskom dvoru. Taj pseudonim je namjeravao koristiti i za ostale romane s medicinskom tematikom, no na kraju Hudson u svojoj bibliografiji ima samo tu jednu knjigu. No, tu nije bio kraj i autor knjige Dealing: or the Berkeley- to-Boston Forty-Brick Lost-Bag Blues; je Michael Douglas. Ne glumac, već Crichton koji ju je napisao sa svojim bratom Douglasom, a pseudonim su dobili spajanjem svojih imena.

Najčitanije

Najnovije