U obitelji kazališne, televizijske i filmske glumice Marijane Mikulić nije nimalo dosadno. A kako bi i bilo pokraj njezine trojice preslatkih sinova - 12-godišnjeg Ivana, osmogodišnjeg Andrije i dvoipolgodišnjeg Jakova. Pogotovo u predblagdansko vrijeme kada ponosna mama ‘zaposli’ svoje male genijalce potičući ih na kreativno izražavanje. Tako je i ovih uskrsnih blagdana zagrebački stan zgodne glumice u znaku proljetnih pupoljaka, maštovitih pisanica i primamljivih mirisa iz kuhinje. Tim povodom snimili smo ekskluzivni uskrsni editorijal s poznatom mamom i njezinim mališanima koje je dobila u braku s Josipom Mikulićem, doktorom znanosti i profesorom na Ekonomskom fakultetu.
- Za mene Uskrs simbolizira novi život, priliku da iznova rastem i postanem barem malo bolja osoba. U tom smislu korizma mi je priprema i proslava onog što jesam ili nisam napravila za Uskrs. Što sam starija, manje se toga odričem u korizmi, a više se trudim uspostaviti bolji odnos s Bogom i ljudima ili napraviti neko dobro djelo. To je bit našega najvećeg blagdana - rekla je Marijana na početku razgovora, a prisjetila se i blagdanskih okusa i mirisa iz djetinjstva.

'Za mene Uskrs simbolizira novi život, priliku da postanem bolja osoba'
Mario Kučera 

 - Uz Uskrs me od malih nogu vežu kuhanje i oslikavanje jaja, cijeli šušur oko naših velikih blagdana. Branje cvijeća za Cvjetnicu, bojenje jaja, pospremanje i čišćenje kuće... I tu postoji simbolika - čišćenje duše. Zato sam to i spomenula - proljetno čišćenje duše i posvećivanje obitelji najveći su simboli Uskrsa. Kad se vratim u prošlost, na našem blagdanskom stolu neizostavno su bili francuska salata, mladi luk i pisanice. To sam zadržala do danas. Uz to, obično pripremim mladu janjetinu, ali se trudim ne pretjerivati u tome, eventualno pripremim više hrane ako nam dolaze gosti - otkriva Marijana koja kaže kako je odmalena voljela ukrašavati jaja koja bi kuhala u vodi s korom luka, a potom mazala voskom i oslikavala.

Prije dvije godine kupila sam jaja od stiropora pa su ih djeca ukrašavala salvetama, i to im je bilo jako fora

- Danas se u sve to trudim uključiti i djecu. Ipak, koliko god mi je to lijepo, katkad me i nervira jer bih sama završila tri puta brže. No želim ih ‘zaposliti’ i prenijeti im taj važniji dio, probuditi blagdanski duh, da osvijeste pomalo i svoja srca i glavice. Sve to radimo kroz igru, ipak su samo djeca, a vjerujem da će im ostati pozitivna i lijepa sjećanja. Naposljetku, od pritiska nema ništa, imam osjećaj da to uvijek završi odbijanjem, ode u suprotnom smjeru - tvrdi poznata mama koja nam je ispričala kako njezini dečki pokazuju blagdansku kreativnost.
- Za Božić pripremaju čestitke, a za Uskrs ne izrađujemo mnogo dekoracija jer kad ih jednom napravite, imate ih dugo. Prije dvije godine kupila sam jaja od stiropora pa su ih djeca ukrašavala salvetama, i to im je bilo jako fora. Igraju se i bojanjem jaja te njihovim vješanjem na proljetnu granu. Već sada jako vole biti u kuhinji, a najstariji obavlja i malo kompliciranije poslove, primjerice, čisti povrće - smije se ponosna mama i dodaje da Andrija, Ivan i Jakov vole jesti sve - slano, slatko i variva, a pogotovo uskrsne delicije.

'Za mene Uskrs simbolizira novi život, priliku da postanem bolja osoba'
Mario Kučera 

 - I dok neki kao slatki zalogaj prave pince, ja pripremam kuglof - otkriva.
U obitelji Mikulić uskrsno jutro i doručak slađi su uz kuhana jaja, mladi luk i rotkvice, a stol je ukrašen šarenim pisanicama u košarici, proljetnim cvijećem u vazi i bogato okićenom granom na kojoj su zeleni izdanci. Mnogo je toga zvijezda serija ‘Ponos Ratkajevih’, ‘Obični ljudi’, ‘Stipe u gostima’ i drugih naučila od svoje mame, profesionalne kuharice.

- Bilo nas je četvero djece pa je moja mama stalno kuhala i nije previše stizala praviti kolače. Kako sam odrastala, tako su mi kolači postali omiljena zanimacija. Obožavala sam ih i pripremati i jesti. Danas su to ipak, kako sam već rekla, neke zdravije varijante. Mama me ‘dresirala’ da kad kuham, sve mora biti brzo pospremljeno i uredno, da ne bude kaos u kuhinji. Danas češće ona od mene traži recepte nego ja od nje. Poznata joj je tradicionalna kuhinja, a kako čuva bratova sina i priprema mu obroke, zove me da joj predložim zdrave recepte. Čudi se kad pozovemo desetak gostiju i poslužim im, primjerice, pečenje i bistru, povrtnu juhu. Pita me kada sve to stižem - rekla je glumica prošle godine za StoryGourmet u kojem je otkrila i što je promijenila u prehrani kako bi poboljšala zdravlje.

Često mi je partner u kuhanju najmlađi sin Jakov

- Izbacila sam bijelo brašno i šećer. Iako i danas ‘odvalim’ čokoladu, pojedem sladoled. Slatkiši su mi najveći porok. Shvatila sam da mi cigarete jako smetaju i njih sam se uspjela riješiti, tu i tamo na nekim druženjima znam zapaliti, ali to mi nije palo teško kao odricanje od slatkog. Tako da se trudim istraživati namirnice, djecu odmalena učim na zdrave slatkiše, da im nije uvijek neophodna čokolada. Kad im napravim kolače, često su puni jabuka, chia sjemenki, pirova brašna, domaćih jaja i sličnog. Odemo i na pizzu, kupim im slatkiše jer treba održavati ravnotežu, da ne dožive šok kad probaju neko ‘smeće’ - ispričala je.

'Za mene Uskrs simbolizira novi život, priliku da postanem bolja osoba'
Mario Kučera 

 Kako često na Instagramu objavljuje recepte, podijelila je i to iskustvo.
- Rado objavljujem recepte i postupak pripreme jer i mene inspiriraju nečije zanimljive ideje za jelo. Često mi je partner u kuhanju najmlađi sin Jakov. Uglavnom je sa mnom i voli ta prelijevanja i miješanja, već je postao atrakcija. Kad me zovu da snimim neki prilog za televiziju, nerijetko pitaju i za njega pa objave kako uživa u kuhinji - smije se Marijana, sretna što ima zdravu adresu za nabavu povrća.
- Imam svoju Dalmatinku Marinku kod koje kupujemo kvalitetno povrće, kao i svog mesara, a pazimo i na mliječne proizvode iz domaće proizvodnje. Osim toga, pečem domaći kruh sa svojim kvascem. Ne robujemo tome, ali se trudimo nabavljati kvalitetne i zdrave namirnice. Uz to, učimo djecu da mogu jesti pizzu i hamburger ako inače najviše jedu variva, povrće - objasnila je svoju gastro filozofiju.

'Za mene Uskrs simbolizira novi život, priliku da postanem bolja osoba'
Instagram 

 - Sve je to kod nas jednostavno, nema nikakvog pretjerivanja. Najvažnija je radost u srcu. Sjetimo se kako neki blagdani znaju izgledati; stresno, užurbano, sa sto pitanja hoćemo li sve stići kupiti, ukrasiti, skuhati... I sama sam sklona tome, ali trudim se to izbjeći. Usmjerim pažnju na ono što je važno, a ne na to sjaje se li savršeno prozori. Napeta atmosfera ničemu ne koristi - zaključuje našu uskrsnu priču Marijana koju je silno razveselilo što njezino matično kazalište Trešnja ponovno radi.
- Konačno su počele predstave, igramo ih svaki vikend. Glumim u ‘Pepeljugi’ i u ‘Trnoružici’ umjesto Ane Vučak Veljače, koja je na porodiljnom. Pripremamo i premijeru potkraj travnja. Sretna sam što se sve polako vraća u normalu i nadam se da neće biti novog zatvaranja. Možda ćemo ostati fizički zdravi, ali nećemo psihički ako se ovo nastavi - zaključila je Marijana Mikulić.

Frizura: Ana Kuštre / Do šminke i frizure za pol vure
MUA: Žana Kožul