Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

poznati fotograf za story

Carsten Sander: 'U Hrvatskoj je sve puno romantičnije'

Autor Nikolina Guja
Autor Nikolina Guja

U zagrebu je otvorena izložba ‘Faces of Europe’ kojom je njemački fotograf pokazao što povezuje Europljane, ali i po čemu se razlikujemo

Izvor: John Pavlish

U zagrebački Francuski paviljon prošli je tjedan stigla putujuća izložba poznatog njemačkog fotografa Carstena Sandera. Za projekt ‘Faces of Europe’ diljem kontinenta portretirao je Europljane različite nacionalnosti, bogate i siromašne, poznate i slučajne prolaznike te time pokazao kako je Europa multikulturna. Netom prije otvaranja izložbe razgovarali smo sa Sanderom koji nam je otkrio da je upravo zahvaljujući ovom projektu prvi put u hrvatskoj metropoli.

Story: Je li ovo vaša prva izložba u Hrvatskoj? Jeste li uspjeli doživjeti Zagreb kao turist, što vam se svidjelo u našem gradu?

Da, ovo mi je prva izložba u Hrvatskoj. Nikada nisam turistički posjetio Zagreb, ali prije nekoliko godina obišao sam Hrvatsku automobilom. Imao sam osjećaj da vrijeme sporije teče u vašoj zemlji. Mislim da je to zbog svjetlosnog odraza s mora. Sve je puno romantičnije.

Carsten Sander Izvor: John Pavlish

Story: Tijekom tri mjeseca 2020. godine, krenuvši iz Düsseldorfa, posjetili sve države članice EU putujući svojom kamp-kućicom u kojoj ste fotografirali 1000 ljudi različitih nacionalnosti i socijalnog podrijetla. Kako ste došli na ideju za ovaj projekt?

Na neki način bio je to gotovo logičan nastavak njemačkog domaćeg projekta. Ostvario sam suradnju s inozemnim uredom vezanu uz njemačko predsjedanje EU. Želja mi je bila dublje istražiti razlike među ljudima na Starom kontinentu.

Story: Kako ste odabirali ljude koje ste fotografirali?

Neke od najzanimljivijih nacionalnih i internacionalnih osoba odabralo je njemačko veleposlanstvo, ali mnogi modeli dodatno su portretirani na različitim lokacijama.

Story: Kakvu poruku želite poslati ovim projektom, odnosno fotografijama koje ste snimili? I što je ovo ‘putovanje’ značilo za vas osobno?

Trebamo se otisnuti u svijet, otići u nepoznato da bismo iznenada doživjeli pozitivna iskustva. To nam ne smije predstavljati napor, nego poboljšanje kvalitete života. Samo komunikacija i otkrivanje novog mogu donijeti napredak.

Najčitanije

Najnovije