Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Mogu li ćevapi pokvariti prijateljstvo?

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Prošlog vikenda u Sarajevu je pala zadnja klapa na setu novog filma ‘Deset u pola’ redatelja Danisa Tanovića koji nam otkriva kako je dobio ideju za scenarij te zašto će njegovu temu svatko razumjeti

Izvor: Jovan MarjanoviĆ i Amra BakŠIĆ Čamo/SFF

Ako ste se ikada pitali koji su sarajevski ćevapi najbolji, odgovor ćete možda pronaći u novom filmu ‘Deset u pola’, čije je snimanje završeno prošlog vikenda u Sarajevu. Kompletna ekipa, koju čine neka od najpoznatijih imena regionalne filmske scene, uživala je u snimanje, i to velikim dijelom zato što su ćevapi tema o kojoj svi uvijek raspravljaju, ali o kojoj nikada ništa nije snimljeno.

- Ideja se rodila ljetos na moru. Nas nekoliko Sarajlija donijeli smo ćevape Dalmatincima, svi različite, i onda smo počeli raspravljati gdje su najbolji ćevapi. Tako smo shvatili da je to zanimljiva tema na koju nema odgovara. Svakom su neki najbolji - objasnio je jedan od najuspješnijih redatelja s ovih prostora, Zeničanin Danis Tanović, koji naglašava kako je to ipak prije svega priča o prijateljstvu.
- Film je o prijateljstvu dva čovjeka koji se nađu u teškom razdoblju, kao što se i puno ljudi koji se bave ugostiteljstvom u posljednje vrijeme našlo. Hoće li otići odavde, hoće li ostati? To je još jedno od čestih pitanja koja postavljamo - ističe Oscarom ovjenčani redatelj koji je radnju ove romantične komedije smjestio u pandemijom pogođeno Sarajevo.
Dvojica ćevabdžija, prijatelja i antipoda, sukobljavaju se zbog kvalitete ćevapa u njihovim ćevabdžinicama, no zapravo preispituju životne odluke i prihvaćaju neminovne promjene.
- Priču o dvojici prijatelja koji drže restorane u bilo kojem gradu svi na svijetu mogu razumjeti - ističe Izudin Bajrović koji igra jednu od glavnih uloga.

Izvor: Sarajevo Film Festival

Njegova konkurenta i prijatelja utjelovio je Branko Đurić Đuro kojem je ovo treći film koji snima s Tanovićem.
- Kad je riječ o odnosu lokalno i globalno, sve što je kvalitetno lokalno dobije svoje mjesto globalno. Znate da je Andrić uvijek pisao o lokalnim stvarima i napravio globalnu karijeru - zaključio je Đurić.
Ostale glavne uloge tumače mladi glumci Kerim Čutuna i Helena Vuković, a u filmu imamo priliku gledati i hrvatske glumačke zvijezde, Anju Matković i Gorana Navojca.
- Lik koji igram je Gordana Matić, a ona je food advisor ili blog advisor, ocjenjuje restorane u regiji. Dolazi u Sarajevo kako bi jednu ćevabdžinicu proglasila najboljom i zakuha radnju, kao što je to uvijek u Bosni, netko dođe i zakuha radnju. A dalje ćete gledati… - kaže Anja i ističe da joj je bila velika čast surađivati s Danisom.
U filmu u kojem je, kako uz smijeh kaže, glavni lik ćevap, Goran Navojec igra vlasnika kavanice u koju ćevabdžije rado dolaze.
- Znam sve ćevabdžijske tajne, što nije nebitno za radnju filma. Moj je lik vrlo slikovit čovjek, trebali su glumca s upečatljivom glumačkom težinom, vjerojatno sam zbog toga odabran za ulogu - našalio se te nešto ozbiljnijim tonom napomenuo kako je za glumce i glumice doista sretna okolnost što epidemiološke mjere popuštaju pa ponovno mogu raditi.

Izvor: Sarajevo Film Festival


Naime, prije samo mjesec i pol dana ekipa filma u produkciji Obala Art Centra, Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) u sklopu zajedničkog projekta ‘Sarajevo grad filma za globalne ekrane’ (SCF GS) nije ni znala hoće li ga snimati.
- Dvije su stvari presudne. Jedna je što se pandemija na neki način povukla kada smo odlučili snimati, i to je faktor sreće koji u svakoj produkciji filma ima velik utjecaj ma koliko se trudili pokazati da je profesionalan pristup ključan. Druga je stvar pitanje odluke i hrabrosti. Prije godinu dana se takva odluka činila suludom zato što smo vjerovali da ćemo se za nekoliko mjeseci vratiti normalnom životu, a nakon godinu i pol postali smo svjesni da ćemo, ne počnemo li raditi u pandemijskim uvjetima, prestati biti ono što jesmo, filmski profesionalci - ističe producentica Amra Bakšić Čamo.

Izvor: SFF

Nakon filmova ‘Dobar dan za posao’ u režiji Martina Turka i filma ‘Koncentriši se, baba’ Pjera Žalice ovo je treći dugometražni uradak snimljen u sklopu projekta ‘Sarajevo grad filma za globalne ekrane’. Riječ je o projektu koji se fokusira na redatelje iz jugoistočne Europe čiji su filmovi prikazani i nagrađeni na SFF-u.
- Nadamo se da je ovo i grand finale projekta. Plan je da postprodukciju ovog filma završimo do kraja godine i nadamo se da će neki od zimskih festivala biti premijerni - objašnjava producent Jovan Marjanović.
Premijera filma ‘Deset u pola’ planirana je za 2022. godinu, a svi se nadaju da će se održati bez pandemije.

Najčitanije

Najnovije