Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŽIVOTNA PRIČA

PROBLEMATIČAN IDOL Još se ne zna tko ga je ubio, ovih dana bi proslavio 50

Autor Nikolina Kunić
Autor Nikolina Kunić

Iako je prošlo 25 godina od ubojstva repera i glumca koji bi ovog tjedna proslavio okrugli 50. rođendan, zahvaljujući glazbenom opusu koji je ostavio iza sebe i dalje ima milijune obožavatelja koji napamet znaju sve njegove pjesme

Izvor: Profimedia

Kontroverzna, ali izrazito uspješna karijera jedne od najvećih zvijezda hip-hop scene, Tupaca Shakura, trajala je samo pet godina, ali i dalje se, više od dva desetljeća nakon prerane smrti, osjeća njegov utjecaj na svjetsku glazbenu industriju. Od prvog nastupa s rap skupinom Digital Underground do glavnih uloga u holivudskim filmovima i posljednjeg, planetarno uspješnog studijskog albuma ‘All Eyez on Me’ objavljenog 1996. i prodanog u 10 milijuna primjeraka, Tupac je ostavio trag u glazbenoj kulturi i stekao publiku diljem svijeta. Stoga ne čudi što su se i posmrtna izdanja albuma ovoga glazbenika, koji bi ovih dana slavio 50. rođendan, po prodaji redovito nalazila na vrhovima glazbenih ljestvica. Dokumentarni filmovi kao što je ‘Tupac: Uskrsnuće’ iz 2003. njegov su lik i djelo približili mlađoj publici koja ga nije imala priliku čuti i vidjeti dok je bio živ. Tupac je ubijen prije točno 25 godina, a krivac do danas nije pronađen.

Njegov je život otpočetka bio obilježen tragedijama. Rođen je 16. lipnja 1971. u New Yorku, a gotovo cijelu trudnoću njegova majka Afeni Shakur provela je u zatvoru. Naime, Afeni je bila pripadnica Crnih pantera, organizacije koja se borila za prava crnaca u SAD-u, a njezin prvi suprug Lumumba bio je vođa Crnih pantera u četvrti Harlem. U tom je braku dobila sina Mopremea, a kada je drugi put ostala trudna, završila je u zatvoru zbog optužbi da je sudjelovala u bombaškim napadima na policijske postaje i trgovine diljem New Yorka. Iza rešetaka provela je jedanaest mjeseci, a na slobodu je izišla samo mjesec dana prije nego što je rodila drugog sina Lesanea Parisha Crooksa kojem je kada je navršio godinu dana promijenila ime u Tupac Amaru II. Nazvala ga je po posljednjem vladaru Inka, Túpacu Amaruu, koji je 1781. pogubljen u Peruu jer je digao revoluciju protiv vladavine Španjolaca.

- Željela sam da nosi ime po revolucionarima, po ljudima koji su domoroci na nekom području. Željela sam da zna da je pripadnik svjetske kulture, da nije samo stanovnik svoje četvrti - objasnila je poslije Afeni kojoj se brak raspao kada je suprug doznao da on nije dječakov biološki otac.

Izvor: Profimedia


Ubrzo potom Lumumba je i ubijen. Tupacov biološki otac bio je William Jefferson Billy Garland, također aktivni član Crnih pantera. No Billy gotovo uopće nije bio u kontaktu sa sinom tijekom njegova odrastanja, a potražio ga je tek kada je postao poznat.

- Upoznao sam ga, ali umro je i bilo je užasno. Prebolio sam to. Zapravo me majka vodila kroz život. Kao dijete nisam puno vremena provodio s njom jer je bila članica pokreta, odlazila je na skupove, držala govore na fakultetima... Nakon što je to završilo, počela je više vremena provoditi sa mnom. Danas mogu s njom razgovarati o drogama, seksu, bilo čemu. Moji prijatelji moju majku zovu imenom. Mala stvar, ali njima velika jer su mogli jednostavno ući u kuću i reći: “Kako ide, Feniane?” Jer ona tinejdžerima pruža poštovanje koje zaslužuju, osim ako pokažu da nisu vrijedni tog poštovanja. Ali i dalje je moja majka. Sinoć sam došao kući u 2.30, rekla mi je da više ne mogu dolaziti tako kasno. Svađali smo se zbog toga - ispričao je jednom prilikom Tupac koji je odrastajući mislio da je njegov otac ili mrtav ili da jednostavno nema želju vidjeti ga, što je detaljno opisao u mnogim pjesmama.

Očinsku figuru pronašao je u Mutulu, također revolucionaru i akupunkturistu koji se vjenčao s Afeni nakon Lumumbine smrti. Bio je jako prisan s Pacom, a zajedno su 1992. napisali ‘Code Of Thug Life’, set pravila koji osuđuje ničim izazvano nasilje među bandama. S Mu­tulom je Afeni dobila treće dijete, kćer Sekyiwu. No obiteljski život bio je daleko od idiličnog. Afeni je uglavnom sama odgajala djecu, a kako nije mogla naći posao, obitelj je završila pod nadzorom centra za socijalnu skrb. Navod­no joj je upravo njezin angažman u Crnim panterama znatno otežao traženje zaposlenja.

- Propustio sam mnogo toga i ne mogu uvijek imati ono što želim ili čak stvari koje mislim da trebam imati. No znam bogate ljude, dobrostojeće, koji su izgubljeni. Stoga osjećam da je moja majka u životu donijela puno dobrih odluka. Mogla je odabrati da ide na fakultet i stekne diplomu, ali odlučila se posvetiti društvu, boriti se, pokušati popraviti situaciju. Ovo je rezultat toga. Ona uvijek govori da smo zato sestra i ja odrasli u dobre ljude, spremne pridonijeti zajednici. No jednostavno nismo imali novca. A siromaštvo je loše, mrzim ga - priznao je Tupac koji se 1984. s obitelji preselio u Baltimore, gdje je završio osmi razred i zatim se upisao u srednju školu Paul Laurence Dunbar.

Izvor: Profimedia


- Otišli smo iz New Yorka zbog odluka koje je moje majka donosila u mladosti. Zbog svojih prijašnjih izbora, činjenice da je bila pripadnica Crnih pantera, nije mogla naći posao. To je razdoblje bilo iza nje, ali kada bi shvatili tko je ona, dali bi joj otkaz. To bi trebalo biti nezakonito. I, naravno, više nismo imali izbora. Tada smo otišli u Baltimore - ispričao je Tupac koji se ni ondje nije dobro snašao.

- Baltimore je grad neukih ljudi. Uzrujava me i samo razgovor o tome. Baltimore ima najvišu stopu tinejdžerske trudnoće, najvišu stopu AIDS-a u crnačkoj zajednici, najveći broj tinejdžera koji ubijaju tinejdžere, najveću stopu samoubojstva tinejdžera, ali i najveći broj crnaca koji ubijaju druge crnce. I tu smo odlučili živjeti. Čim sam došao, rekao sam: “Ne, promijenit ću to”. Stoga sam počeo kampanju kojoj je cilj bio zaustaviti ubijanja, propagirati siguran seks i prevenciju AIDS-a - istaknuo je.

Nezadovoljan školom i atmosferom u novoj sredini odlučio je prebaciti se u drugu srednju školu, Baltimore School for the Arts, gdje je učio glumu, poeziju, jazz i balet. Nastupao je u Shakespeareovim dramama, plesao u ‘Orašaru’ te je proglašen najboljim reperom u školi. Ondje se sprijateljio s još jednom zvijezdom, tada običnom djevojkom Jadom Pinkett Smith, s kojom je razvio posebnu vezu. Njihovo prijateljstvo trajalo je cijeli njegov života, čak i kada je Jada prohodala s Willom Smithom. Ona je u intervjuu 2015. rekla da je to bio isključivo prijateljski odnos te da se nikada nisu fizički privlačili, iako su se jedanput poljubili.

- Taj je poljubac bio odvratan i meni i njemu. Mi smo bili dvoje mladih koji imaju vrlo snažne osjećaje, ali između nas uopće nije bilo kemije, ni s moje ni s njegove strane - rekla je.

Tupac je u to vrijeme navodno bio u vezi s kćeri čelnika lokalnog ogranka američke komunističke stranke, iako je otkrio kako djevojkama i nije bio pretjerano privlačan.

- Sviđala mi se jedna djevojka u srednjoj školi, bio sam pristojan prema njoj, pravi gospodin. Rekla mi je da sam previše drag i da to među nama ne bi uspjelo. Nisam mogao vjerovati. Kao da me netko odalamio po leđima. No moj je plan bio nastaviti ponavljati djevojkama da ne smiju dopuštati dečkima da ih zovu pogrdnim imenima. Ako često to ponovim, shvatit će i više neće dopustiti takvima da im budu dečki. Onda će htjeti mene. Dakle, bit ću žrtveno janje, ali nema veze, važno je da to dovede do nekih promjena u društvu - objasnio je Tupac koji je cijelo školovanje gorljivo zagovarao te promjene, ali nemogućnost da se one dogode, a i siromaštvo u kojem je odrastao samo su još više u njemu izazivali ogorčenost.


- Škola je važna, ali prestala je biti alat za učenje. Mislim da bi u svakoj četvrti trebao biti drukčiji kurikulum, da bi nas trebali pripremiti za današnji svijet. No to ne rade, učim na ulici. Važno je naučiti čitati, pisati, računati. Ali to je to, zatim vas ponovno uče čitanju, pisanju, računanju... Trebalo bi uvesti predmet o drogama, spolni odgoj. Trebala bi postojati nastava o kriminalu, vjerskim kultovima, o policijskoj brutalnosti, o apartheidu, o rasizmu, o tome zašto su neki ljudi gladni, a drugi nisu. Što će mi učenje francuskog, španjolskog i njemačkog jezika? Kad ću uopće otići u Njemačku? Ne mogu si priuštiti ni stanarinu u Americi, kako da dođem do Njemačke? - rekao je i objasnio da je sve što zna naučio na ulici i od majke.
No s obzirom na to da se njegova majka još u vrijeme dok su živjeli u New Yorku navukla na crack, Tupac je odlučio na neko vrijeme maknuti se od nje. Stoga je 1988. otišao u kalifornijski grad Marine, gdje je završio srednju školu. Glumio je u brojnim predstavama te ondje našao i prvi posao, i to u pizzeriji u kojoj je dao otkaz kada ga nisu pustili da ode na intervju za školske novine.
- Osjećao sam da je taj intervju važan, važniji od posluživanja pizze. A i bilo je dovoljno drugog osoblja. Smatrao sam da bi oni s obzirom na to što sam glumac trebali razumjeti, trebali bi mi to dopustiti, ali nisu. Jednom sam bio prehlađen, a tjerali su me da radim u hladnjači. Ne volim kada me ne poštuju. Dao sam otkaz, a poslovođa mi je rekao da ne mogu dati otkaz. Zbog toga sam bio još ljući pa sam u trenutku najveće gužve u pizzeriji uzeo jaknu, pred njim zapalio cigaretu i izišao. Danas imam posao, baš sam dobio plaću, u džepu imam novac za koji sam radio. I to je najbolji osjećaj, ali i dalje sam siromašan. Moja je obitelj siromašna. I dalje živim u siromašnoj četvrti, i dalje viđam ljude koji su siromašni - rekao je Tupac koji 1989. upisao satove poezije kod Leile Steinberg.
Ona nije bila samo njegova mentorica, dopustila mu je da se useli k njoj i njezinoj obitelji, a ubrzo je postala i njegova menadžerica. Or­ganizirala je prvi koncert za Shakura i njegovu rap skupinu Strictly Dope, a zatim je uspjela uvjeriti Atrona Gregoryja, menadžera rap grupe Digital Underground, da Tupaca uzme pod svoje okrilje. On mu je dodijelio ulogu rezervnog plesača skupine na čijem je singlu ‘Same Song’ napokon u siječnju 1991. debitirao kao reper. Tada se počeo koristiti umjetničkim imenom 2Pac. Ubrzo potom snimio je singl za film ‘Samo nevolja’ s Chevyjem Chaseom u kojem je imao manju ulogu. U studenome 1991. objavio je debitantski samostalni album ‘2Pacalypse Now’ za Interscope Records koji je odmah postigao zlatnu nakladu. Malo u usporedbi s uspjehom njegovih kasnijih albuma, ali i više nego dovoljno da ga pozicionira u sam vrh rap scene. Njegova karijera odjednom je dobila uzlet kojemu se ni sam nije nadao. Već 1992. dobio je prvu glavnu ulogu u kriminalističkom trileru ‘Juice’, koji je u New Yorku snimao s Omarom Eppsom, Samuelom L. Jacksonom i Queen Latifah, a 1993. objavio je drugi album ‘Strictly 4 My N. I. G. A. Z’ koji je postigao platinastu nakladu. Iste te godine glumio je uz Janet Jackson u romantičnoj drami ‘Poetska pravda’. Navodno je odmah pao na Janetinu ljepotu, ali ona nije bila nimalo zainteresirana.

Izvor: Profimedia


- Ne znam je li to bila njezina ideja, ali iznenada su htjeli da zbog ljubavne scene napravim test na sidu. Rekao sam: “Ako stvarno budem vodio ljubav s Janet Jackson, napravit ću četiri testa. No ako ćemo samo snimati ljubavnu scenu, ne dolazi u obzir” - ispričao je poslije i otkrio da mu je Janet na kraju snimanja dala broj telefona koji više nije bio u funkciji.
No zato njegovu šarmu nisu mogle odoljeti neke druge poznate dame, a jedna od njih je pjevačica Madonna. Upoznali su se 1993. na dodjeli nagrada Soul Train, a u vezi su bili otprilike godinu dana. Portal TMZ je 2017. objavio pismo koje joj je napisao Tupac, a iz kojeg se može iščitati da su prekinuli jer je ona bjelkinja. “Možeš li to razumjeti? Da te vide s crncem, to ne bi ni na koji način ugrozilo tvoju karijeru, ali ja bih iznevjerio barem polovicu ljudi koji su me učinili onim što sam mislio da jesam. Nikad te nisam htio povrijediti”, stoji u pismu.
Kratku aferu s Tupacom navodno je imala i Whitney Houston, i to dok je bila u braku s Bobbyjem Brownom. Tu je informaciju javnosti otkrio sam Bobby koji osim činjenice da ga je supruga prevarila nije otkrio više detalja. S obzirom na to da je bio jedan od najprodavanijih hip-hop umjetnika na svijetu i filmska zvijezda u usponu, mogao je imati gotovo bilo koju ženu pa je mnoge iznenadila vijest da je optužen za seksualno zlostavljanje.
Naime, u studenome 1993. u noćnom klubu Nell’s na Manhattanu upoznao je djevojku Ayannu Jackson koja ga je oralno zadovoljila u mračnom kutku. Zatim su svratili u njegov hotel gdje su proveli noć zajedno. Nekoliko dana nakon tog susreta, 18. studenoga 1993., Ayanna je ponovno svratila u Tupacov hotelski apartman, ali ovaj put nije bio sam. Ondje su bili i njegov menadžer Charles Man Man Fuller, promotor Jacques Haitian Jack Agnant i Jackov prijatelj koji je ostao neidentificiran. Ayanna je tvrdila da su ju muškarci prisilili da Tupacu priušti oralni seks, a za to ju je vrijeme Jack svlačio. Zatim je bila prisiljena oralno zadovoljiti neimenovanog prijatelja. Tupac je tvrdio da je izišao iz sobe kada su ušli drugi muškarci i nije vidio što se događalo, ali uhićen je zajedno s Jackom i Fullerom.
Tupac i Fuller optuženi su za prvostupanjsko seksualno zlostavljanje, sodomiju i ilegalno posjedovanje vatrenog oružja, jer je policija pronašla dva pištolja u hotelskoj sobi. Točno tri tjedna prije toga Tupac je u Atlanti pucao na dvojicu policajaca koji nisu bili na dužnosti jer ih je čuo kako koriste pogrdne, rasističke izraze.
Suđenje za oba slučaja Tupacu je počelo u studenome 1994. godine i trajalo godinu dana. Netom prije toga, u ljeto 1994., u New Yorku je upoznao tada 20-godišnju Keishu Morris koja će mu uskoro postati supruga. Ona je pohađala John Jay College of Criminal Justice i radila kao savjetnica, a on je snimao novi album ‘Me Against The World’ i bio je usred velike pravne drame - čekala su ga dva spomenuta suđenja.
- Bili smo u klubu, bilo je puno ljudi. Vidjela sam Wesleyja Snipesa, Paca… Čim sam ga ugledala, rekla sam prijateljici Jamie: “Drži moju torbu, idem plesati s Tupacom”. Prišla sam mu, zgrabila ga i rekla: “Hajde, idemo!” Plesali smo uz Wu-Tangovu pjesmu “C.R.E.A.M.” Pjevao je pa sam ga pitala: “To nije tvoja pjesma, zašto to pjevaš?” Nasmijao se, a onda je prišla još jedna djevojka. Pokušavala je privući njegovu pozornost pa sam se jednostavno udaljila. Izgledao je kao da želi razgovarati, ali ja sam se samo udaljila. Otišla sam kući. Srela sam ga mjesec dana kasnije u noćnom klubu Tunel, krenuo je prema meni. Sjetio se tko sam i rekao je: “Zar nisi ti djevojka koja je imala crnu haljinu i razgovarala sa mnom otprilike pet minuta? Tražim te već mjesec dana. Svaki dan razmišljam o tebi” - ispričala je poslije Ayana koja je s Tupacom počela vezu.
Kada je bio u New Yorku, često bi umjesto u hotelu spavao kod nje, ali nije joj bio pretjerano vjeran.
- Znala sam za druge djevojke. Bili smo otvoreni, a i ispitivala sam ga. Svađali smo se kao i ostali parovi. Pregledala bih mu džepove čim bi došao kući. Bila sam istražitelj. Ja sam, pak, morala preklinjati i moliti za izlaske, nisam nikamo išla. Pitao bi: “Kamo ideš? S kim? Zašto ideš?” Odgovorila bih da idem na večeru, a on bi rekao: “U redu, ali moraš se vratiti do deset sati.” A bilo je već devet pa bi rekao: “Dobro, ponoć” - kaže Keisha.

Izvor: Profimedia


Tupac je u prosincu 1994. osuđen na četiri i pol godine zatvora, a 29. travnja 1995. u kaznionici se i vjenčao Keishom.
- Razgovarali smo o braku i prije nego što je završio u zatvoru. Jednog dana u rujnu došao je kući i pitao me: “Keish, vidiš li nešto novo na mom prstu?” Rekla sam: “Što? Bio si na manikuri?” Rekao je: “Ne, imam novi nakit. Vidiš li moj prsten?” Rekla sam: “Izgleda kao i svi drugi koje imaš na prstima”, a on je uzvratio: “A da? Pa dat ću ti ono što sam kupio za tebe”. U maloj baršunastoj vrećici bila je kutija, a u njoj platinasti prsten sa 42 dijamanta. Rekao je: “Sad ti to dajem. Možda se vjenčamo oko tvog rođendana, 10. studenoga”. No studeni je bio težak mjesec. Suđenje, pucnjava, snimanje u studiju. Nisam željela vršiti pritisak na njega - kaže Keisha koja kada spominje pucnjavu misli na pokušaj atentata na njega u studiju na Manhattanu za što je poslije optužio Seana Combsa, poznatog kao P. Diddyja, i Christophera Georgea Latore Wallacea, odnosno Notorius B.I.G.-a.
Tupac je iz zatvora izašao za samo deset mjeseci jer je za njega plaćena jamčevina u iznosu od 1,4 milijuna dolara. Čim se našao na slobodi, poništen je njegov brak s Keishom.
- Bilo je lakše poništiti ga zbog poreza. U tom razdoblju bio je jako frustriran. Svaki dan bih si govorila: “Znam da on to ne misli. To je zbog jako loše, teške situacije”. Često smo se svađali. On je bio frustriran, ja sam bila frustrirana - priznaje Keisha i dodaje kako je na kraju ispalo da mu je služila samo kao utjeha kada je bio u zatvoru.
A čim je izišao, kao da je opet bio na vrhu svijeta. Njegov treći album objavljen 1995., ‘Me Against the World’, zasjeo je na prvo mjesto ljestvica, prodan je u više od tri milijuna primjeraka i postao prvi album u povijesti koji je zabilježio toliki uspjeh, a objavio ga je umjetnik koji je u zatvoru. Tupacu nije nedostajalo ni žena. Naime, prije nego što je završio u zatvoru, u klubu je upoznao Kidadu Jones, kćer glumca Quincyja Jonesa, u koju se već na trećem sastanku potpuno zaljubio. “Volim je. Bit će mi supruga, rodit će mi djecu“, navodno je tada rekao svojoj majci. Nakon što je odslužio zatvorsku kaznu i kada je poništen brak s Keishom, Tupac je počeo živjeti s Kidadom u gradiću Calabasasu u Kaliforniji.
- Tupac je bio ljubav mog života. Živjeli smo zajedno četiri mjeseca, a zatim je ubijen u Las Vegasu. To je bilo najstrašnije što mi se dogodila - objasnila je poslije Kidada.

Povezane vijesti


Iako je u trenutku njegove smrti službeno bila njegova djevojka, Tupac ni njoj nije bio pretjerano vjeran. Kada je 1996. snimao spot za pjesmu ‘How Do You Want It’, kontaktirao je repericu i pornoglumicu Heather Hunter i pitao je bi li htjela biti u videu. Iako je u početku oklijevala, ipak je pristala. Poslije je rekla da su imali ‘duhovan’ odnos, ali nagađa se da je ipak više bila riječ o seksualnoj vezi, a u kontaktu su ostali gotovo do njegove smrti. Još jedna reperica s kojom je održavao ‘romantičnu’ vezu do smrti bila je Yo-Yo koju je upoznao početkom 90-ih u studiju. U početku su bili samo prijatelji, a navodno je to poslije preraslo u intiman odnos. S njim je u kontaktu sve do dana njegova ubojstva ostala i Keisha, koja ga je posljednji put vidjela nekoliko tjedana prije atentata u rujnu 1996. u Las Vegasu.
- Došao je u New York. Čula sam da je ovdje, ali nisam pokušavala doći do njega. Ostavio mi je poruku i rekao: “Keisha, u New Yorku sam. Nazovi me. U hotelu Nikko sam. Želim da dođeš”. Vidjeli smo se i prije toga, ali tada sam ga zadnji put vidjela živog i zdravog. Razgovarali smo pola sata na telefonu. Rekla sam: “Ali zašto? Razveli smo se. Nemamo ništa”. A on je rekao: “Uvijek ćeš biti gospođa Shakur”. Nakon puno nagovaranja nakon dodjele MTV nagrada otišla sam u hotel. Bilo je čudno. Nismo govorili. Kao da je samo htio da legnem pokraj njega. I zaspao je. Nije bilo intimnosti, ništa slično. Ustala sam ujutro; još je spavao kad sam otišla. Sljedeće što sam čula bila je vijest da je ustrijeljen u Vegasu. Čuli smo se još nakon što je iz New Yorka otišao u Los Angeles. Rekao mi je: “Zašto me nisi probudila prije odlaska?” Odgovorila sam mu: “Ne, spavao si tako mirno i željela sam da se odmoriš”. I to je bilo to - ispričala je Keisha.
Nekoliko dana poslije Tupac je ubijen. Tragedija se dogodila 7. rujna 1996. tijekom boksačkog meča Mikea Tysona i Brucea Seldona na kojem je bio. Shakur i ljudi u njegovoj pratnji sukobili su se u predvorju hotela MGM Grand s muškarcem koji je poslije identificiran kao član ulične bande Bloods iz Los Angelesa. Nekoliko sati poslije Shakur se vozio automobilom Mariona Sugea Knighta, šefa Death Row Recordsa, kada se pokraj njih na semaforu na ulici Flamingo Road zaustavio bijeli Cadillac iz kojeg su zapucali. Ispaljeno je najmanje 12 hitaca od kojih su četiri pogodila Shakura, a jedan je okrznuo Sugeovu glavu. Hitna operacija te mu je noći spasila život. Međutim, 13. rujna podlegao je ozljedama. Šest mjeseci poslije njegov rap rival Notorius B.I.G. ubijen je u sličnim okolnostima u Los Angelesu.
Do danas nitko nije uhićen zbog tih ubojstava, a sasvim je sigurno kako je riječ o posljedicama sukoba Istočne obale protiv Zapadne obale, što je i definiralo hip-hop scenu devedesetih.

Tagovi

Izbor Urednika

Royals