Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPREMA SE SPEKTAKL

Nikša Kušelj: 'Arsen je bio genije. I moja kći danas sluša njegove pjesme'

Autor Karmen Miletić
Autor Karmen Miletić

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 3. srpnja sprema večer posvećenu umjetniku Arsenu Dediću, pod nazivom 'Arsenal ljetne noći', a mi smo razgovarali s glumcem koji je inicirao čitav projekt

Izvor: Mara Bratoš

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Muzička akademija, Pravni fakultet i kultni Kavkaz, mjesta su koja su obilježila bogat život Arsena Dedića. Upravo ispred tih arsenala njegova života, zagrebački HNK u suradnji s glazbenikom Antom Gelom i Arsenovom udovicom Gabi Novak priređuje večer Arsenu u čast. Kakva nas večer očekuje za Story.hr ispričao je glumac Nikša Kušelj na čiji je život veliki kantautor također ostavio neizbrisiv trag. 

Vi ste inicijator 'Arsenala ljetne noć', večeri posvećene Arsenu Dediću. Kako ste došli na tu ideju i kako su vaše kolege reagirale kada ste je podijelili s njima?

Dogodila se zanimljiva konstelacija zvijezda u pravom smislu riječi. Gabi Novak, Matej Dedić, Ante Gelo i Hrvatsko narodno kazalište odvest će nas na plovidbu broda s Arsenovim imenom. Na "doku" Republike Hrvatske, otisnut će se ovaj veliki žuti brod s Arsenalom glumaca iz HNK kao posadom. Svi jako dobro poznajemo i volimo cjelokupni rad velikoga Arsena Dedića. On je neraskidivo vezan za kazalište, film i sve bliže i dalje umjetnosti. Njegova glazba, njegove riječi odjekivat će u ljetnoj noći u počast najvećem kantautoru s ovih prostora.

Koliko vama osobno znači Arsen?

Samim tim što je ostvario u svom iznimnom umjetničkom opusu kao kantautor, pjesnik, skladatelj filmske i kazališne glazbe. Govorimo o ne samo jednoj, već i o tri iznimne karijere, to su praktički tri života, a on je to napravio u jednom - dakle bio je genije. Uza sve to imao je nevjerojatnu osobnost.

Izvor: Mara Bratoš

Postoji li neka pjesma uz koju ste posebno vezani? Zašto?

Nije se lako odlučiti, to je bilo jedno dugo putovanje. Prvo preko serije: Vlak u snijegu, Jelenko, Pakleni otok, Prosjaci i sinovi, Registratura.... Onda je krenulo s pločama: Arsen pjeva djeci (što danas moja kći Pavla sluša i pjeva). Od svoje 15. godine sam slušao kantautora pa sve do zadnje antologije Dobrotvorovog doma. Volio sam slušati različite vrste glazbe od opere i klasike do Metallice. Jedine dvije konstante su Arsen i Oliver.

Jeste li ga osobno poznavali, surađivali, koje situacije s njime posebno pamtite?

Pamtim kada sam ga prvi put vidio uživo. Bio sam student , a u HNK se radila predstava Potopljena zvona za koju je on radio glazbu. Slučajno sam se zatekao tamo, a on je iz gledališta koordinirao glazbu za predstavu. Malo je reći da je glazba bila izuzetna, a sam taj njegov način rada je toliko zanimljiv da mi je to izgledalo kao predstava u predstavi. Ostao sam u gledalištu i taj dan nisam išao na Akademiju, bio sam zadivljen.

Ovih dana traju intenzivne probe. Je li vam naporno, što biste izdvojili?

Izdvojio bio veliku četvorku: Dragan Despot, Goran Grgić, Slavko Juraga i Zijad Gračić i čistu peticu: Alma Prica, Mirta Zečević, Ana Begić, Tesa Litvan i Iva Jerković. Tu su još mladi lavovi glumci s gitarama i glasom: Igor Kovač i Iva Colarić. Sve žice u rukama drži Ante Gelo.

Što će publika ispred HNK u subotu navečer moći od vas čuti? Kakvu večer priželjkujete?

Bit će to u pravom smislu riječi Arsenal iz svih oružja iz glumačke i glazbene vještine. Priželjkujem puna jedra, dobar plov i zvjezdanu noć.

Izbor Urednika

Royals