Uznemirujući prizori iz Afganistana i Haitija potresli su i vojvodu i vojvotkinju od Sussexa koji su službenoj stranici njihove zaklade Archewell Foundation objavili priopćenje. Progovorili su o 'iznimno krhkom' stanju u svijetu zbog talibanskog preuzimanja Afganistana i humanitarne krize. 

'Osjećamo mnoge slojeve boli zbog situacije u Afganistanu, ostali smo bez riječi. Dok gledamo rastuću humanitarnu katastrofu na Haitiju koja prijeti pogoršanjem nakon potresa, srca su nam slomljena. Dok svi svjedočimo nastavku globalne zdravstvene krize koju pogoršavaju novi slojevi i konstantne krive informacije, prestrašeni smo', napisali su princ Harry i Meghan Markle. 

Princ Harry služio je vojnu službu u Australiji 2015.
Profimedia Princ Harry služio je vojnu službu u Australiji 2015.

'Kad bilo koja osoba ili zajednica pati, djelić svakog od nas pati s njima, shvatili mi to ili ne. Pa iako nismo rođeni da bismo živjeli u patnji, mi, kao ljudi, učimo je prihvatiti', dodali su.

Harry i Meghan pozvali su ljude da podrže Svjetsku centralnu kuhinju na Haitiju u suradnji s Vax Liveom i Global Citizenom, Afghanaid, Zakladu Invictus Games i druge. 

'Pozivamo pojedince na položaju s globalnim utjecajem da pridonesu ubrzanju humanitarnog dijaloga koji bi se trebali održati ove jeseni na multilateralnim sastancima poput Generalne skupštine UN-a i summita čelnika G20. Odluke koje će međunarodna zajednica sada donijeti, kako bi ublažila patnje onih koje poznajemo i onih koje možda nikada nećemo, bit će dokaz naše humanosti', poručili su Sussexi.