Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODUSTAJANJE NIJE BILO OPCIJA: Ove poznate žene su se borile protiv raka dojke kao lavice, među njima su i dvije Hrvatice

Mjesec listopad je u znaku borbe protiv raka dojke, a mi vam donosimo inspirativne priče poznatih žena koje su se borile s ovom opakom bolešću.

Josipa Pavičić i Ankica Dobrić Izvor: Instagram

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke se u Hrvatskoj svake godine obilježava 7. listopada.

Pod geslom Sačuvajmo zdrave dojke dm-drogerie markt, P.I.N.K. - life i Story već treću godinu zaredom nastavljaju sveobuhvatnu akciju Pink Ribbon radi kontinuiranog osvještavanja važnosti borbe protiv raka dojke, što je prepoznala i šira javnost. Projektom se prikupljaju financijska sredstva za kupnju opreme zdravstvenim ustanovama u svrhu poboljšanja dijagnostike, liječenja i rehabilitacije oboljelih i operiranih žena od karcinoma dojke, kao i za rad udruge P.I.N.K. - life u pogledu provođenja edukativnih programa i psihološkog savjetovanja. Ovogodišnjom donacijom predviđena je otplata ultrazvučnog uređaja na Odjelu onkologije KBC-a Rebro – Petrova bolnica.

Povezane vijesti

U dobrotvornu akciju mogu se uključiti i svi građani, i to kupnjom određenih proizvoda jer tako pridonose skupljanju sredstava za rad Udruge i ostvarenju krajnjeg cilja inicijative. Naime, tijekom listopada u prodavaonicama dm-a diljem Hrvatske moći će se pronaći posebno označeni proizvodi, a za svaki prodani proizvod dm donira jednu kunu za spomenuti cilj. Uz vlastite dm marke - Balea i Alverde - akciji su se priključili i partneri: Biobaza, Bionsen, Melem, Nacomi, Immortella, Lavera, L’Angelica, CL, Borboleta i La Piel.

Brend Story obilježava ove godine i jubilej – čak deset godina sveobuhvatnih medijskih aktivnosti kroz humanitarne, ružičasto obojene projekte, prepoznatljivo Story Pink izdanje tjednika i suradnju s organizacijama koje pomažu oboljelima od ove zloćudne bolesti, kao što je udruga P.I.N.K. - life.

Petra Bosnar, Adria Media Zagreb, Lana Jurčević, Nives Moric, predsjednica Udruge P.I.N.K. – life, ambasadorica Leonarda Lončar, Marina Živković, brend menadžerica Adria Media Zagreb, Emina Pršić Izvor: Story

Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći. Rak dojke je u Hrvatskoj najčešće tip raka u žena, od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka.

Brojne slavne žene svoje su borbe protiv ove zloćudne bolesti podijelile s javnošću, neke odmah na početku, a neke kasnije. Donosimo vam njihove inspirativne priče i savjete kojima se trude podignuti svijest o borbi protiv raka dojke.

josipa pavičić Izvor: Instagram

Josipa Pavičić

Spisateljica i voditeljica Josipa Pavičić prije nekoliko godina dobila je dijagnozu koja joj je promijenila život – oboljela je od raka dojke. Danas je zdrava, a bolest ju je navela da apelira na žene da redovito rade ultrazvuk i mamogram grudi. Josipa uvijek napominje da je najvažnije uvijek imati na umu da je ozdravljenje moguće.
'Kao papiga ponavljam svim ženama: molim vas, pregledajte se. Jednom godišnje možete odvojiti pola sata i otići na ultrazvuk. Zašto to radim? Zato što sam jako, jako svjesna toga i uvjerena da je razlog tome što sam još uvijek tu, taj što sam na pregled došla na vrijeme.'

ankica dobrić Izvor: Robert Gašpert

Ankica Dobrić

Vedar duh i borbenost i snažan oslonac koji je pronašla u prijateljima i obitelji bili su glavni saveznici glumice Ankice Dobrić u borbi s rakom dojke. Glumica kazališta Gavella nakon liječenja i za nju mukotrpnih šesnaest kemoterapija i tretmana vratila se svom poslu, a na najteži period u njenom životu sad ju podsjeća samo kratka kosa. Priznala je da ju je dijagnoza karcinoma dojke šokirala, no od početka je bila spremna na borbu.

Osim kemoterapija, 58-godišnja glumica koristila je kombinaciju raznih biljaka i ayurvedskih pripravaka, ali i kanabisovo ulje koje joj je jako pomoglo da uopće može spavati jer su ju kemoterapije vrlo iscrpile. Snažna glumica savjetuje svima, i zdravima i bolesnima da se spoje ponovo sami sa sobom. I ona sama je u psihičkom smislu radila na sebi. 'Puno sam bila sama sa sobom, puno sam se trudila da dođem do sebe, svoje duše, da se vratim sebi. Tijelo nam je vrlo pametno pa će nam davati signale pa prepoznajemo što nam treba. Nisam odustala ni od posla, ne smije se ostati sam i vrtjeti film u glavi nego treba raditi. Gluma me je održala.'

julia louis-dreyfus Izvor: Profimedia

Julia Louis-Dreyfus

Poznata glumica 2017. saznala je da boluje od ove strašne bolesti. Priznala je da je bila iznimno prestrašena kad je dobila dijagnozu te da od tad ima potpuno drugačiji pogled na život. Prošla je kroz 6 tretmana kemoterapije i operaciju dvostruke mastektomije. Iako je pobijedila bolest, Louis-Dreyfus priznaje da je ‘strah uvijek prisutan da će se rak vratiti’, ali posao ju kao I mnoge druge kolegice spašava i tjera na borbu dalje.

christina applegate Izvor: Profimedia

Christina Applegate

Američkoj glumici rak dojke dijagnosticiran je 2008. kad je imala 36 godina. Njen prvi instinct bio je da nikome na kaže istinu o bolesti, ali priznala je da je takav način života, u tišini, bio iznimno težak za nju dok pet tjedana nije nikome govorila što se događa. I ona se odlučila na dvostruku mastektomiju, iako je rak otkriven vrlo rano. 2017. kako bi što više spriječila nastajanje stanica karcinoma u svom organizmu, išla je i na operaciju histerektomije, odstranjivanja maternice i jajnika. ‘Na ovaj način sad sve imam pod kontrolom i to je veliko olakšanje.’

Cynthia Nixon Izvor: Story

Cynthia Nixon

Majka zvijezde serije ‘Seks i grad’majka je pobijedila rak dojke kad je glumica imala 12 godina. Cynthia se tako od rane dobi pomirila s činjenicom da postoji velika mogućnost da i ona nekad u životu dobije takvu dijagnozu. To se nažalost i dogodilo, 2006., a Cynthia je bila spremna na borbu od početka, pogotovo zato što je rak otkriven u vrlo ranoj fazi.
Cynthia je rak pobijedila, a danas je i glasnogovornica za Susan G. Komen, najveću američku organizaciju koja se bavi borbom protiv raka dojke. Glumica upozorava da je najvažnije da su pregledi mamograma redoviti.

shannen doherty Izvor: Profimedia

Shannen Doherty

Shannen Doherty već se godinama bori protiv agresivnog i uznapredovalog stadija raka dojke, o čemu je još 2015. prvi put progovorila za časopis People.

Iako je rak s kojim se godinama bori ušao u terminalnu fazu, glumica Shannen Doherty ne odustaje od borbe i ne gubi volju za životom. Ne želim se ponašati kao da umirem, ne želim križati stvari s popisa koje moram obaviti jer se želim boriti da ostanem živa', Iako je svjesna svog stanja, ne dopušta da upravo to preuzme kontrolu nad njezinim životom.

Povezane vijesti

Magazin

Royals