Uskoro će biti 30 godina otkako je Freddie Mercury preminuo, a i dan danas milijuni obožavatelja tuguju za njim i dive se njegovoj karizmi i energiji koje je pokazivao sve do svoje smrti.

Posljednji trenuci njegovog života bit će i glavna tema dokumentarnog filma 'Freddie Mercury: Final Act' u kojem se pojavljuje njegova bliska prijateljica Anita Dobson. Ona je i supruga gitarista grupe Queen Briana Maya.

Anita je ispričala da se pjevač šest mjeseci pripremao za smrt u svojoj kući u Zapadnom Londonu koja se dogodila 24. studenog 1991. 'Kada više neću moći pjevati, dragi, onda ću umrijeti. Past ću mrtav', jedna je od njegovih posljednjih rečenica, koju je rekao svojim prijateljima.

Freddie Mercury
Profimedia 

Imao je 45 godina, a o njegovom razdoblju pred smrt je progovorio i njegov asistent Peter Freestone i otkrio kako se brinuo za njega. Rekao je da je Freddie posljednja dva tjedna odbijao lijekove koji su ga održavali na životu.

'Jedino što bi uzeo bile su tablete protiv bolova, ali polako je sve puštao. Prijatelj me je nazvao oko 5.30 ujutro i Freddie je tada zapravo pao u komu. Vidjeli smo da se malo pomaknuo, a onda dok smo mu mijenjali majicu, samo smo pogledali i vidjeli da se prestao micati', prisjetio se Peter.

Objasnio je i da je smrt glumca Rocka Hudsona 1985. jako utjecala na pjevača. 'To ga je natjeralo da se suoči sa činjenicama i umjesto toga da se smatra besmrtnim i mišljenja da se to događa nekom drugom, da prihvati stvarnost. Nekoliko Freddiejevih prijatelja je zapravo umrlo, najbliži je bio iz New Yorka', rekao je Freestone.

Freddiejeva sestra Kashmira Cooke otkrila je da joj je rekao da ima neizlječivu krvnu bolest.

'Znala sam da je AIDS, ali on nije želio pričati o tome. Iako ga je tijelo iznevjerilo, glas mu je i dalje bio jak. Kada bi Freddie gledao svoje snimke, komentirao bi: 'Tada sam bio zgodan' i to je bilo jako teško jer je znao kroz što prolazi. Ja sam mislila da je moj brat zgodan još uvijek', ispričala je Kashmira.

Freddie Mercury
YouTube Freddie Mercury

Pjevač je tek dan prije smrti objavio svijetu da ima AIDS. 'To je bilo najavljeno prIJe nego što umre jer nije želio biti predmet sažaljenja ili ispitivanja i u roku od 24 sata je nestao. Vjerovatno je to bio savršen trenutak. Prokleto dobar potez', rekao je bubnjar grupe Queen Roger Taylor.

Vijest o njegovoj smrti je prvo javio Eltonu Johnu jer je znao da je upućen u sve.

Inače, uz glazbu, Freddieja Mercuryja obilježio je i buran ljubavni život. Iako je bio homoseksua­lac, njegova prava ljubav i žena koju je uistinu volio bila je Mary Austin. Upoznao ju je dolaskom u London, a ona je radila u trgovini s neobičnim odjevnim predmetima. Odbila ga je za prvi izlazak, ali pet mjeseci kasnije već su živjeli zajedno.

'Love of My Life' posvetio je njoj. Uselili su u novi, veći stan na Božić 1973. godine, a Mary je dočekao poklon - zaručnički prsten.

Međutim, s rastom slave Queena mijenjao se i sam Freddie. U javnosti nitko nije ništa sumnjao, no Mary je bilo jasno da nešto nije u redu. Freddie se vraćao kući sve kasnije i izbjegavao razgovor s njom. Nakon šest godina zajedničkog života Mary je posumnjala da je Freddie vara s drugom ženom. U žaru svađe priznao joj je svoju biseksualnost.

'Nakon svega, osjećala sam se vrlo dobro kada mi je napokon sve priznao', priznala je Mary koja je nastavila surađivati s njim i biti mu potpora i prijateljica.

Freddie Mercury
Profimedia 

'Svi moji ljubavnici ispitivali su me zašto ne mogu zamijeniti Mary, ali to je jednostavno nemoguće. Jedina osoba koja mi je iskreni prijatelj je Mary i ne želim nikoga drugog, ona je moja srodna duša', izjavio je Mercury.

'Kada je umro, osjećala sam se kao da sam izgubila muža. Bili smo zajedno u siromaštvu, u bogatstvu, u bolesti i zdravlju. Jedini način da se razdvojimo bila je smrt, a čak je i njoj to bilo teško', kazala je shrvana Austin.

Dočekala ju je potom oporuka koja je zaprepastila cijeli svijet. Freddie Mercury ostavio joj je imanje vrijedno 20 milijuna funti te ušteđevinu od 10 milijuna funti, zatraživši od nje samo jedno: da bude kremiran i da svijet nikad ne sazna gdje se nalaze njegovi ostaci.