Prva dama Hrvatske, Sanja Musić Milanović, uporna je i uspješna žena. Ona je supruga predsjednika Republike Hrvatske, Zorana Milanovića. Na njezino životno iskustvo i karijeru malo tko može ostati ravnodušan.

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završila je međunarodni poslijediplomski studij 'Master in Public Health Methodology', gdje je stekla zvanje magistra znanosti. Doktorirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu 'Demografske, bihevioralne i socio-ekonomske odrednice debljine odraslih u Hrvatskoj'. U svojem profesionalnom radu bavi se epidemiologijom i promicanjem zdravlja.  Profesorica je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica je Službe za promicanje zdravlja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Referentnog centra ministarstva zdravstva za promicanje zdravlja.

Danas obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Za Story.hr Sanja Musić Milanović odgovorila je na pitanja o borbi protiv nasilja nad ženama, smatra li da su žene u današnjem društvu ravnopravne s muškarcima, kako komentira što se novinarka Hadley Gamble odjenula izazovno ispred predsjednika Rusije te je li teško biti prva dama Hrvatske.

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović
Profimedia 

Story: Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Kako biste Vi komentirali ovu temu?

Tema suzbijanja nasilja nad ženama je nešto o čemu trebamo govoriti i čime se trebamo baviti svakodnevno, i izvan prigodnih obilježavanja, jer se radi o društvenom problemu koji se ne odnosi samo na žene nego i na društvo kao cjelinu. Društvo treba prepoznati svaki oblik nasilja nad ženama kao tešku povredu temeljnih ljudskih prava i dostojanstva. U skladu sa svojim dosadašnjim radom, kao liječnica i sveučilišna profesorica, zalažem se za prevenciju još u najranijoj fazi, stvaranjem okruženja koja jamče ravnopravno ostvarivanje ljudskih prava i to promicanjem nenasilja i jednakosti spolova općenito u javnom i društvenom diskursu, a pogotovo u području obrazovanja, sporta i kulture. Ne smijemo zaboraviti da diskriminacija, odnosno nasilje, nije izbor pojedinca, nego je rezultat okruženja u kojem se nalazi.

Story: Vi ste vrlo hrabra, uporna i uspješna žena. Prije svega ste majka, liječnica, sveučilišna profesorica i supruga. Svakodnevno djelujete na raznim životnim poljima. Otkrijte nam je li ponekad teško biti Sanja Musić Milanović?

Nije. Volim svoj posao i vjerujem da ta razina posvećenosti uvijek rezultira uspjehom. Veliko mi je zadovoljstvo kada vidim koliko su mladim ljudima s kojima radim, studentice i studenti, vrijedni i angažirani. Sretna sam zbog njihovih uspjeha i smatram da ulaganje u obrazovanje i znanje mladih treba biti naš prioritet. Bavim se i promicanjem zdravlja, o kojem ljudi često ne promišljaju dok god ga ne izgube. Mislim da mi moja trenutna uloga supruge predsjednika pomaže u promicanju očuvanja zdravlja naših ljudi. Istina je da mi često nedostaje sati u danu za sve što bih željela napraviti, ali to je tako jer me sve moje životne uloge vesele.

Sanja Musić Milanović i Michelle Obama
Profimedia 

Story: Smatrate li da su žene u današnjem društvu ravnopravne s muškarcima? Je li Vam se ikad dogodilo da nešto niste uspjeli ostvariti zato što ste žena?

Kad razmišljam o svojem dosadašnjem radu i rezultatima iz perspektive spola, baš nikad nisam osjetila da nešto ne mogu jer sam žena. Možda nešto i nisam uspjela u životu napraviti zato što sam žena, ali nikada to nisam osjetila. Međutim, ono što primjećujem da nas žene stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce, jest izostanak institucionalne socijalne podrške u određenim trenutcima, odnosno dijelovima života, kao što su porodiljni, dojenje, bolest djece.
Smatram da je, baš kao i u mom poslu promicanja zdravlja, i za ravnopravnost spolova nužno kreirati podržavajuće društvene okruženje.

Story: Koje je Vaše mišljenje da se novinarka Hadley Gamble odjenula previše izazovno ispred predsjednika Rusije, Vladimira Putina. Smatrate li da je jedna žena zaslužila seksističke komentare na račun odijevanja?

Moje mišljenje je da se treba baviti sadržajem, a ne formom. Kod žena koje su zbog zanimanja kojim se bave izložene javnosti često se prelazi sa sadržaja na formu, primjerice na to kako su odjevene. Jednom prilikom na stručnom skupu predstavljala sam rezultate istraživanja o debljini djece. Međutim, glavna vijest s ovog skupa bile su moje cipele koje su zasjenile ne samo moje predavanje, nego cijeli stručni skup, što je u meni izazvalo nelagodu prema mojim kolegama. Kakvo nam to dobro čini?

Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović
Profimedia 

Story: Slažete li se da je svijetu potrebno više liderica?

Vjerujem da je dobra „liderica“ u današnjem društvu osoba koja ima viziju, sposobnost vođenja, usmjeren fokus i visoku razinu intrinzične motivacije. Mislim da to već dugo nema veze s tim kojeg je ta „liderica“ ili „lider“ spola.

Story: Budući da je žena ta koja provede više vremena obavljajući poslove za koje nije plaćena kao npr. briga o djeci i kućanski poslovi, upravo takav primjer dovodi do financijske neravnopravnosti. Kakvo je Vaše mišljenje i smatrate li da postoji šansa za napredak?

Smatram da postoji šansa za napredak i smatram da joj svjedočimo. U posljednje vrijeme se sve više muškaraca uključuje u uloge koje smo tradicionalno pripisivali ženama.

U galeriji pogledajte ostale fotografije Sanje Musić Milanović i Zorana Milanovića: 

Story, Profimedia Sanja Musić Milanović i Zoran Milanović