S obzirom da se kraljevska obitelj vratila normalnijem rasporedu nakon 2020. godine, princeza Anne proglašena je najvrijednijom osobom iz kraljevske obitelji 2021. godine, a odmah iza nje je njezin brat princ Charles.

Princeza Anne prilikom jednog angažmana
Profimedia 

Kraljevska princeza (71) preuzela je krunu s 387 službenih angažmana 2021., samo dva ispred Charlesa (73), koji je obavio 385.

Braća i sestre su se angažirali kako bi preuzeli veću odgovornost posljednjih godina, jer su kraljica i pokojni vojvoda od Edinburgha uzimajući u obzir njihove godine, počeli smanjivati svoje obaveze.

Nakon princa i princeze slijede vojvoda od Cambridgea, princ William, s 235 službenih dužnosti, vojvoda od Wessexa (204) i vojvotkinja od Wessexa (194).

U dobi od 95 godina, kraljica ima 184 angažmana, od kojih je većina obavljena putem telefona ili video veze, što joj je omogućilo da ostane u dvorcu Windsor veći dio godine.

Kraljica Elizabeta II tijekom video poziva
Profimedia 

2019. godine kraljica Elizabeta obavila je 195 angažmana, što dokazuje trajnu predanostmonarhinje svojoj ulozi, unatoč njezinim godinama i dubokom osobnom gubitku nakon smrti princa Philipa u travnju.

Rad obitelji prati kraljevski promatrač Tim O'Donovan, koji forenzički prati vrstu i broj angažmana koje svaki član obavlja. Prvi put ti podaci objavljeni su u The Timesu.

Anne je dugo bila poznata kao najvrijednija kraljevska osoba, iako je Charles zauzeo prvo mjesto 2019. i 2020. godine.

Princeza Anne i kraljica Elizabeta II izlaze iz auta
Profimedia 

Oboje su obavili više angažmana nego 2020. godine kada su blokade i globalna ograničenja putovanja ograničila posao koji su mogli obavljati osobno.

Međutim, brojke su još uvijek daleko manje nego 2019. godine, kada je princ Charles skupio 521 angažman, a princeza Anne 506.

Te godine vojvoda i vojvotkinja od Wessexa imali su ukupno 308, odnosno 236.

Službeni posjeti često su prepuni angažmana, što povećava ukupan broj na kraju godine. Vojvotkinja od Wessexa bila je posebno angažirana u tjednima nakon smrti vojvode od Edinburgha.

Uz kćer Lady Louise Windsor, posjetila je osoblje palače i dirljivo govorila o praznini koju je smrt princa Philipa ostavila u njihovim životima.

Vojvotkinja od Wessexa na božićnom crkvenom događaju
Profimedia 

U prilikama kada bi kraljica izašla u javnost, često je bila u društvu nekog člana njezine obitelji, princa Charlesa, vojvotkinje od Cornwalla, princeze Anne, princa Williama i vojvotkinje od Cambridgea, koji su joj se pridružili u posjetima.

Kraljica je također davala prioritet važnim prilikama. U lipnju je otputovala u Cornwall kako bi se sastala s čelnicima na summitu G7. U listopadu je priredila prijem povodom Globalnog investicijskog samita u dvorcu Windsor.

Međutim, bilo je i zabrinutosti za zdravlje i dobrobit kraljice u drugoj polovici godine.

Između 19. listopada i 17. studenoga kraljica se povukla iz nekoliko angažmana, uključujući nacionalnu skupštinu Engleske crkve i obilježavanje Dana sjećanja u Cenotafu.

Tim O'Donovan iz Berkshirea koristi se Dvorskom okružnicom — službenim dnevnim popisom kraljevskih angažmana — kako bi sastavio popis svake pojedine dužnosti koju je preuzeo svaki član obitelji, bilo da se radi o kraljici koja otvara parlament ili vojvotkinji od Gloucestera na izložba pletenja košara.

On ih sve bilježi, stvarajući tromjesečni zbroj. Na kraju godine, O’Donovan izrađuje godišnju tablicu rezultata, koju zatim šalje uredniku The Timesa.

Neki angažmani mogu uključivati nešto više od pojavljivanja; drugi zahtijevaju mnogo priprema, a da ne spominjemo dugo putovanje.

Dvorska okružnica ne spominje bolest, trudnoću, crvene kutije ili papirologiju i privatne sastanke koji ispunjavaju svaki kraljevski dnevnik.

U galeriji pogledajte više fotografija kraljevske obitelji.

Profimedia Kraljevska obitelj kroz različita razdoblja