Najuspješnija hrvatska skijašica, Janica Kostelić, u srijedu slavi svoj 40. rođendan. Na skije je prvi put stala kada je imala tri godine, a skijanje je počela trenirati kada je imala deset godina. Vrlo brzo svima je postalo očito da je rođena pobjednica.

Nakon što je osvojila sve u dječjim natjecanjima sljedeći korak bile su FIS utrke. Prvu pobjedu ostvarila je u svojoj devetoj utrci. U superveleslalomskoj utrci u austrijskom Gerlitzenu startala je kao 83., a završila prva.

Iste, 1998. godine nastupala je i na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu. Sa 16 godina bila je najmlađa alpska skijašica, a najbolji rezultat bio joj je 8. mjesto u kombinaciji. To je do tada bilo najveće postignuće hrvatskog skijanja na olimpijskim igrama.

Janica je tijekom svoje bogate karijere tri puta osvojila svjetski kup, 2001., 2003. i 2006. godine. Dana 15. siječnja 2006. godine postala je tek treća skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kup koja je pobjeđivala u utrkama u Svjetskom kupu u svih pet skijaških disciplina. Također, 5. veljače 2006. godine je postala druga skijašica koja je pobijedila u svih pet disciplina u jednoj sezoni.

Janica Kostelić je u Salt Lake Cityju osvojila tri zlata i jednu srebrnu medalju
Željko LukuniĆ/PIXSELL 

Na Zimskim olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine osvojila je tri zlata i jednu srebrnu medalju te postala najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara. Uz to je i peterostruka svjetska prvakinja, a medalje je osvajala u St. Moritzu i Bormiju.

Iz skijanja se potpuno povukla 2007. godine, glavni razlog te odluke bile su njezine brojne ozljede koje je imala u skijaškoj karijeri.

U Vladi premijera Tihomira Oreškovića obnašala je dužnost pomoćnice ministra sporta, a u Vladi premijera Andreja Plenkovića, 10. studenog 2016. godine imenovana je državnom tajnicom za sport. Na toj dužnosti je ostala do kraja studenog 2019. godine kada je razriješena na osobni zahtjev.

Krajem listopada 2018. godine javnost je saznala da je trudna. Sina Oskara rodila je carskim rezom 1. siječnja 2019. godine, ali do danas nije otkrila ime oca.

Janica Kostelić je sina Oskara rodila 1. siječnja 2019. godine
Ivo Cagalj/PIXSELL 

Javnost je često zanimao njezin ljubavni život, ali ona o tome nikada nije htjela govoriti. Prvi njezin dečko o kojem se pisalo je bio meksički nogometaš Raul Palomares, a domaći mediji su otkrili da ga je upoznala na rehabilitaciji u Selcu 2003. godine. Navodno je on to i potvrdio rekavši da su se brzo sprijateljili dok su liječili svoje sportske ozljede te je istaknuo da se dobro razumiju i uzajamno poštuju.

Nakon toga Janica je četiri godine bila u vezi s roniocem Borisom Ivančićem. Živjeli su skupa u Rijeci gdje je bivša skijašica otvorila beauty salon 2007. i službeno rekla zbogom sportu. Činilo se da će par uskoro zasnovati i obitelj, ali su prekinuli.

Poslije je godinu i pol dana ljubila Švicarca Daniela Haimerlea, a navodno ih je spojio njegov posao u Međunarodnom skijaškom savezu. Početkom 2018. je procurila vijest da je Janica u vezi sa Zvonimirom Barišićem (38) u čijem je zagrljaju snimljena na zagrebačkom adventu u siječnju.

Međutim, ona je sve te godine izbjegavala komentirati svoj privatni život i posvetila se sinu Oskaru, a kako su pisali domaći mediji, našla je novi posao i pomaže u treninzima najboljih hrvatskih skijašica.

Pogledajte u galeriji kako se Janica mijenjala.

Story Janica Kostelić kroz godine