Kad je Tomislav Tomašević postao gradonačelnik Zagreba, u prvi plan je došla i njegova samozatajna supruga Iva.

Zgodnu Ivu, usprkos tome što je prva dama hrvatske metropole, ne viđamo često. te se o njoj u javnosti ne zna puno. Supruga je za vrijeme kampanje bodrila iz sjene, a nakon pobjede se ipak nije ustručavala da ga snažno zagrli pred kamerama.

Iva Mertić Tomašević je instruktorica joge, a ima diplomu iz komparativne književnosti i fonetike. Supruga je upoznala 2008. preko zajedničkih prijatelja.

Tomislav Tomašević i Iva Mertić Tomašević zajedno su od 2008.
Igor Kralj / PIXSELL 

U braku su nešto manje od šest godina, ali u vezi su puno dulje, 13 godina. Zaručili su se 2015. godine, a vjenčali se godinu dana kasnije.

Oboje su vrlo aktivni i dijele ljubav prema aktivizmu i avanturizmu, pa su tako i medeni mjesec proveli u Nepalu, a Tomašević nije propustio u jednom intervjuu napomenuti da im je i tamo bio prisutan aktivizam.

Prije pet godina medeni smo mjesec žena i ja proveli na Annapurni. Išli smo do nekih pet tisuća metara nadmorske visine, sve je trajalo nekih dva-tri tjedna. I baš su tada za vrijeme tog našeg medenog mjeseca u Hrvatskoj bili oni prosvjedi Hrvatska može bolje pa smo onda u nekom selu jedva našli papir i marker te napravili neki transparent, fotkali se, našli neki internet i poslali odatle, iz Nepala, podršku prosvjedu. Eto, aktivizam je bio prisutan čak i na medenom mjesecu’, rekao je za Večernji list.

Tomislav Tomašević i Iva Mertić Tomašević na medenom mjesecu u Nepalu
Facebook 

 U istom je intervjuu otkrio da mu je podrška supruge vrlo bitna, te da osim zajedničkih hobija kao što su planinarenje, trčanje i druženje s njihovim udomljenim psom Boškom, dijele i ista politička i životna uvjerenja.

‘Supruga Iva i ja još uvijek nemamo djece. Jako se dugo znamo, u braku smo pet godina, ali smo u vezi 12 godina. I ona je principijelna, dijelimo iste vrijednosti. Ne samo da me podržava u svemu što radim već je i zajedno sa mnom u tome. Članica je i Zagreb je naš i Možemo!, dijelimo iste političke vrijednosti i njezina mi je potpora jako bitna’, rekao je tad.

Iva Mertić Tomašević voli ležeran stil odijevanja
Marko Lukunić/PIXSELL 

Iva niti ne izgleda kao tipična supruga političara, te se u svojim rijetkim pojavljivanjima u javnosti uvijek drži ležernog stila i jednostavne garderobe. Tako se prošle jeseni na premijeri jednog filma pojavila u običnoj crnoj majici i jednostavnim hlačama na pruge, a na nogama je imala tenisice.

Još fotografija Tomislava i Ive možete pogledati u našoj galeriji. 

Igor Kralj/PIXSELL, Sanjin Strukic/PIXSELL Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i supruga Iva Mertić Tomašević