Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠKRTI I POHLEPNI: Pet sinova najbogatijeg čovjeka su nastradali, a prokletstvo i dalje prati slavnu obitelj

Autor Lucija Živković

Jedna od najbogatijih obitelji svih vremena, obitelj Getty je navodno prokleta, a njihova priča doslovno ledi krv u žilama.

 John Paul Getty bio je naftni tajkun i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Izvor: Profimedia

Možda mislite da su milijarde dolara na računu i život u blagostanju pravi blagoslov, ali nažalost priča nije uvijek takva.

U slučaju obitelji Getty, jedne od najbogatijih obitelji svih vremena, slava, novac, zlato i bogatstvo donijeli su im sve osim sreće.

Naftni tajkun John Paul Getty možda je vađenjem nafte na Bliskom istoku osigurao milijarde dolara, ali toliki novac imao je visoku cijenu, zbog čega se i dalje priča o 'prokletstvu obitelji Getty'.

Smrti, tragedije i razaranja prate ih na svakom koraku, a prošle godine priče o zloj naravi ponovno oživjele kada je John Gilbert Getty pronađen mrtav u luksuznom hotelu Emma u centru San Antonija.

Umirovljeni detektivi istaknuli su da su detalji njegove smrti vrlo brzo zakopani te da su se obitelj i nadležni pobrinuli da javnost o tome ne zna ništa osim osnovnih činjenica.

Obiteljska izjava kaže: 'Bio je talentiran glazbenik koji je volio rock and roll. Jako će nam nedostajati.'

John Gilbert bio je dugokosi, tetovirani unuk naftnog magnata Johna Paula Gettyja i nasljednik bogatstva od 5 milijardi dolara, a preminuo je u 52. godini, samo dva mjeseca nakon majčine smrti i pet godina nakon bolne smrti svog starijeg brata Andrewa.

Andrew Getty je pronađen mrtav 31. ožujka 2015. u svom domu u Beverly Hillsu, a pronašla ga je njegova bivša djevojka, golog od struka, okruženog lokvicom krvi. Bolest srca i upotreba droga navode se kao uzrok smrti.

 Andrew Getty koristio je drogu i pronađen je mrtav u svojem domu Izvor: Profimedia

Da stvar bude bizarnija, Andrew je posljednjih 15 godina svog života proveo radeći na horor filmu 'Zlo u meni' koji je objavljen nakon njegove smrti. Protagonist u filmu brutalno ubija sve koje voli, a obiteljski prijatelj istaknuo je kako se realizacija temelji na 'moćnim, bolesnim, izopačenim snovima' koje je Andrew imao kao dječak.

The Evil Within (Zlo u meni) je film na kojem je Andrew Getty radio
Izvor: YouTube

Inače, Johnova kći Ivy se prije nekoliko mjeseci oglasila se na Instagramu uz riječi: 'Tata, ne mogu vjerovati da je prošlo godinu dana otkako si nas fizički napustio. Volim te. Nedostaješ mi.'

Krenimo od samog početka. 

Osim Ivy, John Paul Getty je imao više od 40 potomaka, a svi su mu praunuci. Između ostalih, tu su i neka prepoznatljiva imena: holivudski stilist August Getty (26), glazbenica Isabel Getty (25) i dizajnerica Natalija Getty.

Iako je od obitelji Getty napravio ovo što je danas, slovio je za iznimno škrtog čovjeka, a tijekom jednog intervjua čak je rekao: 'Nikad nikome ne dajem novac, to je loše i pogrešno'.

Ni nakon smrti nije svoje prazne milijarde prepustio obitelji pa čak ni bolesnom unuku, već je sve prepustio nekoliko zaklada od kojih je dio posvećen njegovom omiljenom hobiju – prikupljanju umjetnina.

U trenutku smrti 1976. godine bio je 'težak' sa šest milijardi dolara, što je prema današnjoj vrijednosti čak 21 milijarda.

Imao je petero djece i ženio se pet puta. Njegov najmlađi sin Timothy preminuo je od tumora na mozgu kada je imao samo 12 godina. Njegov najstariji sin George ubo se vilicom dok je bio pod utjecajem droga i alkohola. Drugi sin, John Paul Getty II, postao je ovisan o heroinu, baš kao i njegova druga supruga Talitha, koja je umrla od predoziranja.

 John Paul Getty je poznat po tome da je škrt Izvor: Profimedia

John Paul Getty je od malih nogu bio veliki zaljubljenik u umjetnička djela, ali i na glasu kao veliki ženskar. Pričalo se da je s bilo kojom ženom uvijek spreman za krevet, a svoje ljubavnice rijetko je odbijao.

Kad je imao 25 ​​godina, tužila ga je ljubavnica Elsie Ekstrom tvrdeći da je on otac njezine kćeri Paule. Elsie je tada istaknula da je s njim izgubila nevinost, a te su optužbe na sudu odbačene jer su Gettyjevi odvjetnici tvrdili da je oduvijek bila promiskuitetna žena. Getty je Elsie dao 10.000 dolara, nakon čega je pobjegla iz grada.

Odbio je platiti otkup

Javnosti je poznata i tragična priča njegovog unuka kojeg je talijanska mafija otela 1973. godine, kada je imao samo 16 godina. John Paul Getty odbio je platiti cifru od 2,2 milijuna dolara, a na to je pristao tek kada su mu poslali dio unuka.

 John Paul Getty je na kraju platio otkupninu za svog sina Izvor: Profimedia

Nakon gotovo četiri mjeseca zatočeništva, u talijanske dnevne novine stigla je omotnica s odsječenim unukovim uhom. Otmičari, koji sada traže 3,2 milijuna dolara, napisali su: 'Ovo je njegovo uho. Ako ne dobijemo novac za 10 dana, stići će još jedno uho. Drugim riječima, stići će u manjim dijelovima.'

Sin vraćao otkup u ratama

Getty je pristao pomoći i platiti 2,9 milijuna. Prvo je uštedio 2,2 milijuna jer je to bio maksimalni iznos koji se mogao odbiti od poreza. Ostatak iznosa posudio je sinu koji je novac morao vratiti s 4% kamata.

Mafija ga je nakon toga pustila na slobodu, ali on tu traumu nikada nije prebolio te je završio kao narkoman. Godine 1981. doživio je moždani udar, ostao je slijep, nepokretan i nijem, te je ostao prikovan za invalidska kolica sve do svoje smrti 2011. u dobi od 54 godine.

Imao je samo jedno dijete - Balthazara Gettyja (45) koji je jedan od najuspješnijih Gettyjevih potomaka sa svojim ujakom Markom Gettyjem (60) koji je osnivač fotografske agencije Getty Images. 

Nats, odnosno Natalia Getty, jedna je od rijetkih s prezimenom Getty iz nove generacije potomaka koja je dospjela u javnost zbog šokantnih detalja. S druge strane, mnogi tvrde da je inspirativna i hrabra te da je netko tko je uspio pobijediti svoje demone.

Nats se prije nekoliko godina udala za transrodnu YouTubericu Gigi Gorgeous, ističući da joj je ljubav s ovim Kanađankom spasila život.

Inače, Nats je nedavno objavila zastrašujuće fotografije iz svoje prošlosti kada je zbog anoreksije imala samo 36 kilograma. Tada je bila na rubu smrti.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image