Svako kraljevsko vjenčanje u svijetu poprati se s posebnom pozornošću, iako u tome ipak prednjači britanska kraljevska obitelj koja je oduvijek .

Ali ovoga puta odlazimo malo istočnije, točnije do Bruneja gdje vlada jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, 75-godišnji sultan Hassanal Bolkiah. Naime, upravo se tamo nedavno održala svadba njegove kćeri, 36-godišnje princeze Fadzillah Lubabul i njezinog izabranika Awanga Abdullaha Nabila Mahmouda Al-Hashimija.

Sultan je kći dobio sa svojom drugom suprugom, Mariam Abdul Aziz, bivšom stjuardesom. Naime, ceremonija vjenčanja trajala je tjedan dana, a raskoš je malena riječ za ono što je ova kontroverzna obitelj priredila.

Inače, Fadzillah je diplomirala na Sveučilištu Kingston, deveta je od dvanaestero sultanove djece te je poznata aktivistkinja zdravstvenih organizacija. Ipak, njezin suprug nije toliko poznat javnosti.

Svadbeni je maraton krenuo 16. siječnja ceremonijom u kojoj je sultan formalno dao svoj blagoslov paru. 

Potom, kao posljednja proslava, održana je ceremonija u velikoj, pozlaćenoj sali u kraljevskoj palači.

Naime, na Bruneju su dozvoljeni poligamni brakovi, a sultan se oženio tri puta. Sa svojim je suprugama dobio dvanaestero djece, a svima koji su se vjenčali platio je milijunske svadbe od po nekoliko dana.

Za vjenčanje svoje najstarije kćeri, princeze Rashidah, poslao je 1996. godine avion po Whitney Houston kako bi pjevala za uzvanike, što ga je koštalo 10 milijuna dolara. Ma, sitnica, kada čujete da je sultanova vrijednost oko 20 milijardi dolara. Odakle sve to dolazi? Naravno, nafta.

Ipak, ništa nije nadmašilo njegovu proslavu 50. rođendana 1996. godine. Proslava je trajala dva tjedna, a na nju je utrošeno gotovo 40 milijuna dolara. Tijekom slavlja, Michael Jackson pjevao je čak tri puta i zaradio gotovo 26 milijuna dolara.

Brunejski sultan Hassanal Bolkiah ženio se tri puta
Profimedia 

Inače, sultan Hassanal poznat je kao iznimno kontroverzna ličnost, a 2019. je godine pokušao donijeti jedan od najrigoroznijih zakona prema kojem bi se lopovi kažnjavali odsijecanjem ruku, bičevali bi se muslimani koji piju alkohol, dok bi pripadnike LGBT zajednice kamenovali do smrti.

Tada se javnost probudila, a mnoge poznate osobe krenule su ga prozivati. Tako je George Clooney pozvao na bojkot sultanovih hotela, uključujući 'Dorchester' u Londonu i 'Beverly Hills' u Los Angelesu. Pridružile su mu se i druge zvijezde kao što su Jay Leno, Ellen DeGeneres, Sharon Osbourne, Richard Branson i Clive Davis. I vlasnik Virgin Airlinesa, Richard Branson,  također se pridružio protestu kada je Virgin Australia otkazala ugovor o putovanju njihovog osoblja s nacionalnom zrakoplovnom tvrtkom Brunei.

Brunejski sultan Hassanal Bolkiah oženio se tri puta
Profimedia 

Ipak, nakon međunarodnog negodovanja, svoje prilično stravične zakone nikada nije proveo u djelo.