Meghan Markle (40) i princ Harry (37) pojavili su se kao počasni gosti na dodjeli nagrada NAACP Image. 

Supružnicima je uručena 'Predsjednikova nagrada' u znak zahvale za njihov rad i postignuća u afroameričkoj zajednici. Meghan i Harry su pomagali skloništu za žene u Teksasu, promicali važnost cijepljenja i doprinijeli organiziranju centara za pomoć.

Princ Harry i Meghan Markle primili su Predsjednikovu nagradu za svoju pomoć afroameričkoj zajednici
Profimedia 

Par je bio dirnut nagradom, a princ se na pozornici prvo osvrnuo na stanje u Ukrajini. 'Željeli bismo odati priznanje narodu Ukrajine koji hitno treba našu neprekidnu potporu kao globalne zajednice', rekao je.

Zahvalio se na nagradi i naglasio kako je cilj njemu i supruzi Meghan, koja ima drukčiji životni put od njega, pomagati drugima.

'Sa sigurnošću se može reći da imam potpuno drukčiju životnu priču od svoje nevjerojatne supruge, ali su se naši životi spojili s razlogom. Dijelimo predanost pomaganju drugima, odgovornost u borbi protiv nepravde i uvjerenje da je ono što se najčešće zanemaruje najvažnije slušati', ispričao je Harry.

'Ne mogu biti ponosnija na činjenicu da suprug i ja ovo radimo skupa. Preselili smo se u Kaliforniju, moj rodni kraj, nedugo prije ubojstva Georgea Floyda. Za crnu Ameriku, tih devet minuta i 29 sekundi nadmašilo je to vrijeme i prizvalo stoljeća naših nezacijeljenih rana. U mjesecima nakon toga, moj suprug i ja razgovarali smo s udrugama za građanska prava, posvetili smo se i našoj organizaciji Archewell kako bismo stavili naglasak na one koji promiču rasnu pravdu i napredak', nadovezala se Markle na govor princa.

Princ Harry i Meghan Markle su dali podršku Ukrajini
Profimedia 

Predsjednik i izvršni direktor NAACP-a Derrick Johnson, koji je predao nagradu supružnicima, objasnio je značaj njihovog humanitarnog rada.

'Vojvoda i vojvotkinja su primjer drugima i odlučili su nadahnuti sljedeću generaciju aktivista kroz nagradu NAACP-Archewell za ljudska prava osiguravajući potporu i priznanje budućim generacijama vođa', rekao je.

Inače, par se ranije oglašavao oko važnih pitanja poput cijepljenja protiv koronavirusa i isticao da se mora dati mogućnost ljudima u nerazvijenim zemljama da prime cjepivo. Podržali su i pokret Black Lives Matter, a Meghan je u studenom prošle godine kontaktirala američke senatorice kako bi lobirala za plaćeni porodiljni dopust za očeve.

Markle i suprug su ranije na stranicama svoje zaklade Archewell objavili priopćenje u kojem su iznijeli svoj stav o ruskom napadu na Ukrajinu.

'Princ Harry i Meghan, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa te svi mi u Archewellu stojimo uz narod Ukrajine protiv ovog kršenja međunarodnog i humanitarnog prava te ohrabrujemo globalnu zajednicu i njezine vođe da učine isto', napisali su u izjavi koja se brzo proširila društvenim mrežama.