Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOVU JU ČUDOVIŠTEM KOJEMU NIŠTA NIJE SVETO: Tko je kontroverzna Ruskinja koja zarađuje milijune na lažima?

Autor Mia Elliot

Olga Skabeyeva jedna je od najkontroverznijih osoba iz ruske javnosti, a sa suprugom je izgradila nevjerojatno bogatstvo.

 Olga Skabeyeva Izvor: Profimedia

Otkako je krenula ruska invazija na Ukrajinu, ne može se ne primijetiti cijelu četu TV propagandista koji su tjerali Kremlj na razgovore o ratu, no jedna je osoba privukla posebnu pozornost zapadnih medija, a riječ je o Olgi Skabeyevoj.

'Glavni propagandist', 'snaga za specijalne operacije' ruske državne TV i 'Putinova željezna lutka' samo su neki od brojnih nadimaka koje je Olga Skabeyeva zaradila u posljednje vrijeme, grmeći o borbama ruske vojske na ukrajinskom teritoriju, izmišljajući tvrdnje o zapadnim čelnicima i šireći neutemeljene teorije zavjere kako je ukrajinska vojska odgovorna za masakr stotina civila u Buchi.

Olga je samo jedan od mnogih glasova u ruskim državnim medijima koji redovito iskrivljuju činjenice i obmanjuju javnost o ratu u Ukrajini, a za njezinu retoriku vodeći stručnjaci vjeruju kako otkriva mnogo o onome što Rusija planira u budućnosti. Sarah Oates, profesorica i viša znanstvenica na Fakultetu za novinarstvo Philip Merrill Sveučilišta Maryland, vjeruje kako njezine izjave mogu pomoći u otkrivanju koliko će daleko Kremlj ići u inat zapadu ne bi li ostvario svoje ciljeve u Ukrajini.

Ono što je privuklo posebnu pozornost bilo je Olgino referiranje na Treći svjetski rat, a što je, kako smatra Sarah, važno iz dva razloga. S jedne strane, pozivanje na Drugi svjetski rat kao na 'važnu referentnu točku za ruski nacionalizam' insinuira kako se Rusija smatra moralno superiornom te time opravdava sve svoje poteze, a s druge je strane pozivanje na Treći svjetski rat iznimno problematično budući da je Putin zaprijetio nuklearnim oružjem, a nitko zapravo ne zna gdje prestaje njegova ambicija.

Tko je doista Olga, žena koju mnogi nazivaju 'čudovištem'?

Olga je zajedno sa svojim suprugom Yevgenyjem Popovim godinama vodila politički talk show '60 minuta' na Rusiji-1, a iza nje je duga povijest u ruskim medijima koju je ispisala kao šovinistička, domoljubna, provladina, nekritička i skandalozna figura.

Postala je jedna od najistaknutijih osoba ruske državne televizije nakon godina ponavljanja stavova koje je Kremlj podržavao o aktualnim događajima i modernim društvenim pitanjima, a poznata je po pretjerano dramatičnim i uljepšanim izjavama i postupcima. Jednom se prilikom čak i fizički obračunala s njemačkim novinarom koji je objavio vijest o ruskom dopinškom skandalu pod pokroviteljstvom države, zahtijevajući od njega da otkrije svoje izvore, a zatim ga optužujući da ju je napao.

 Olga Skabeyeva je izgradila svoju karijeru tijekom posljednjih 15 godina pod Putinovim režimom Izvor: Profimedia

Namjerno pretjerana i provokativna, u jednom posebno bizarnom izvještaju o homoseksualnim brakovima u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, lagala je gledateljima rekavši kako 40 posto djece koju odgajaju istospolni parovi ima spolne bolesti.

Lik i djelo Olge Skabeyeve privukli su između ostalog i pozornost kritičara Kremlja - Alexeija Navalnyovog, čija je Zaklada za borbu protiv korupcije objavila istraživački dokumentarac u kojem se tvrdi kako Olga i njezin suprug posjeduju nekretnine u Moskvi vrijedne 4 milijuna dolara. Ove su tvrdnje kod kontroverznog paraizazvale bijes, a njihov je komentar bio samo kako je 'sve laž, kako nisu toliko plaćeni i kako se to općenito nikoga ne tiče'.

'The Insider' je pak izvijestio kako i Olga i njezin suprug zarađuju godišnju plaću od 12,8 milijuna rubalja, a što otprilike iznosi160.000 dolara.

 Olga Skabeyeva i njezin suprug oboje zarađuju 160 000 dolara godišnje Izvor: Profimedia

I dok jedni vjeruju svemu što kaže, mnogi Rusi, a osobito oni mlađi koji vijesti prate iz različitih izvora - ne vole je i ne vjeruju joj. Olga, koja je izgradila svoju karijeru tijekom posljednjih 15 godina pod Putinovim režimom, često se javno žali na razvrat i pretjeranost zapadnih nacija, dok istovremeno prikazuje Rusiju kao njihovog moralno superiornog, ali žalosno maltretiranog protivnika.

'Postojeća ruska propaganda učinkovita je uglavnom zato što ohrabruje određene gledatelje, nudeći nalete nacionalizma s kojima se mogu poistovjetiti i iz kojeg mogu izvući osjećaj ponosa', vjeruje Sarah Oates dodajući kako će se te propagandne poruke u konačnici srušiti kada publika počne osjećati sumnje ili strah u pogledu svoje budućnosti, ili kada brojni Rusi počnu doživljavati strašne ekonomske posljedice rata. 'Potpuno poricanje i u osnovi oslanjanje na antinacističku retoriku iz 40-ih neće dugoročno funkcionirati. Jednostavno neće! Rusi nisu idioti.', zaključila je.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image