Mnoge je iznenadila vijest o iznenadnom vjenčanju Jennifer Lopez i Bena Afflecka. Iako je bilo jasno da će do toga doći, nitko se nije nadao tajnom vjenčanju u Las Vegasu. Iako, kako im zamjeriti?

Ipak, ono što je dodatno iznenadilo Jenine obožavatelje bila je njezina promjena prezimena. O tome je u svojoj kolumni pisala i Vlatka Pokos. Ovako ona na to gleda.

Jennifer Lopez i Ben Affleck vjenčali su se u Las Vegasu
Profimedia 

'Posljednje veliko DA jedne od najvećih i najdugovječnijih zvijezda današnjice Jennifer Lopez izazvalo je veliko zanimanje javnosti.

Nije to nimalo neobično jer je njezin ljubavni život oduvijek bio u fokusu medija i publike, izložen zlobnim pogledima i komentarima, dok je Jenny from the Block tražila ljubav svog života. U tom procesu je relativno brzopleto i lako ulazila u brakove, čak tri puta, i još lakše izlazila iz njih uporno izjavljujući da - ‘vjeruje u brak’. No, budimo iskreni, da smo svi ulazili u brakove s ljudima s kojima smo proveli nekoliko mjeseci, ljubavna biografija većine bi izgledala drukčije. Stoga ne treba suditi i maliciozno procjenjivati njezine motive, čemu je svijet toliko sklon.

Ova se priča može promatrati iz nekoliko kutova. Onog romantičnog o jednoj, velikoj i neponovljivoj ljubavi našeg života o kojoj svi maštamo, a koja se za Jennifer realizirala u liku povremeno posrnule holivudske zvijezde Bena Afflecka s kojim je zamalo završila pred oltarom prije dvadesetak godina. Otada su oboje proživjeli cijeli jedan život i brakove s drugim osobama.

Vlatka Pokos o promjeni prezimena Jennifer Lopez
Goran Čižmešija 

Njihova obnovljena ljubav u zrelim godinama upalila je romantičan žar i nadu u mnogim ženskim srdašcima diljem svijeta, ali i ljutnju i nevjericu u onim nešto emancipiranijim i realističnijim. A sve zbog jednog ‘detalja’ - moćna i uspješna J.Lo promijenila je prezime prvi put u svojim zrelim godinama da bi dokazala ljubav jednom muškarcu (?). Doista, mora li se žena odreći sebe i svoga identiteta zbog ljubavi?

I tu priča postaje vrlo ozbiljna i duboka za mnoge žene koje su ovaj njezin potez doživjele kao izdaju i poraz ženske emancipacije. Osobito u vrlo delikatnom (američkom) i svjetskom trenutku u kojem se javljaju mizogine aveti iz ne tako davne prošlosti koje žene pokušavaju podjarmiti i uskratiti im njihova elementarna prava poput prava na izbor.

U tome su u SAD-u u velikoj mjeri i uspjeli, zabranom prava na pobačaj i adekvatnu medicinsku skrb u većini saveznih država. U tako delikatnom i važnom povijesnom trenutku za žene, potez novopečene gospođe Affleck ima veliku težinu, odgovornost i simboliku. A granica između njezina prava na privatnost i njezine odgovornosti kao simbola snažne i emancipirane žene se briše. Njezin je potez u najmanju ruku licemjeran i patetičan.

Uzimanje muževa prezimena duboko je ukorijenjeno u patrijarhalnom društvenom sustavu u kojem se žena odriče svoga imena i identiteta i u kojem je praktički vlasništvo muškarca. Bez ikakvih prava ili imovine žene su do prije samo stotinjak godina bile potpuno podređene svom suprugu i svaki aspekt njihova života bio je kontroliran, a za svaku ‘pogrešku’ su ih pravni sustav i društvo strogo kažnjavali. (Primjerice, žena je zbog preljuba mogla završiti u strogom zatvoru, muškarac, naravno, ne!) Zvuči poznato? Ove krasne običaje neke kulture i zemlje njeguju i danas, u dvadeset prvom stoljeću.

Promjena prezimena u doba kad je muškarac bio jedini hranitelj obitelji imalo je nekog smisla, no u modernom društvu u kojem žene žive i privređuju samostalno, nema više nikakvog, osim naglašavanja važnosti, moći i statusa muškarca. Iako danas žene imaju izbor zadržavanja vlastitog prezimena, mali postotak njih to doista i čini, zbog pritiska patrijarhalnog sustava i mentaliteta kojeg se teško rješavaju i razvijena društva. Pa čak i emancipirane i snažne žene poput J.Lo.

Anketa

Što mislite o promjeni prezimena Jennifer Lopez?

STAVOVI IZNESENI U KOLUMNI NE MORAJU ODGOVARATI STAVOVIMA REDAKCIJE NITI IZDAVAČKE KUĆE