Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dolazi u službeni posjet Hrvatskoj 8. rujna, a tom će prilikom posjetiti Zagreb i Sisak.

S njim će doći i njegova supruga Emine Erdogan, prva dama Turske, s kojom je predsjednik u braku već 44 godne i s kojom ima četvero djece, sinove Ahmeta Buraka i Necmettina Bilala te kćeri Esru i Sumeyye.

62-godišnja Emine arapskog je porijekla i jedina kći u obitelji s petero djece. Poznato je da je pohađala umjetničku školu Mithat Pasa Aksam od koje je navodno odustala prije mature. S 15 godina joj je, pisalo se, jedan od starije braće zabranio da napušta kuću jer to 'ne priliči djevojkama njezine dobi', no majka joj je ipak dozvolila da se te zabrane, koja je mladoj Emine teško padala, ne pridržava previše strogo.

Mlada Emine je tako ipak imala priliku upoznavati svijet oko sebe, umjesto da bude skrivena između svoja četiri zida, a kad je upoznala tursku spisateljicu Sule Yuksel Senler, doživjela je prekretnicu. Sule je bila revolucionarka po pitanju uloge žene muslimanke u Turskoj i svijetu, a bila je i osnivačica 'Idealističke ženske udruge' čiji je član Emine postala.

Emine Erdogan i Recep Tayyip Erdogan u braku su 44 godine
Profimedia 

Kad je 1977. Erdogan došao držati govor na jednom sastanku stranke, zagledao se u Emine, a njih dvoje su se brzo zaljubili. Vjenčali su se 4. srpnja 1978. godine. Emine svog supruga prati u stopu i podržava ga u njegovim političkim ciljevima, a pozornost javnosti često privlači jer uvijek nosi hidžab što je neuobičajeno za žene političara. 

Emine je velika podrška svom suprugu, barem takav dojam ostavlja u javnosti, iako su šuškanja da ona zapravo vodi glavnu riječ sve glasnija. 

Zanimljivo je da neki turski, ali i svjetski mediji imaju posve različitu sliku prve dame. Naime, dok je oni skloniji Erdoganu prikazuju kao skromnu ženu, predanu obitelji što je išlo toliko daleko da su pisali da ona čuva čak i koru jabuke kako bi se od nje spravljao ocat, oni skloniji opoziciji je predstavljaju kao rastrošnu i ovisnu o shoppingu. Dok ona u javnosti brižljivo gradi imidž humanitarke koja je posvećena socijalnim problemima i bori se protiv dječjih brakova i diskriminacije, promiče prava invalidnih osoba i pomaže žrtvama prirodnih katastrofa, mediji se često više bave njenim raskošnim životom.

Emine Erdogan je navodno jako rastrošna
Profimedia 

Pisalo se tako da je u Japanu pokazala torbicu vrijednu pedesetak tisuća dolara što je otprilike iznos koji 11 njenih sunarodnjaka može zaraditi u jednoj godini ako su na minimalnoj plaći.

Drugi slučaj luksuza kojeg živi žena turskog predsjednika je njezino šopingiranje tijekom pregovora o zaustavljanju migrantske krize. Dok je kupovala u Bruxellesu po luksuznim dućanima, zaustavila je gradski promet na sat vremena. U Varšavi je pak na sajmu antikviteta u jedno poslijepodne potrošila 300 tisuća kuna (37 tisuća funti).

Nadalje, u Grčkoj je kupila sedam pari cipela i platila ih 850 eura, na popustu. Tijekom ranijeg posjeta Hrvatskoj je viđena na samoborskoj tržnici. Kupila je 30 jaja, 30 kilograma pilića, paški sir i puno voća i povrća.

Emine Erdogan voli kupovati
Profimedia 

Mediji su objavili kako Emine voli poseban bijeli čaj koji košta nevjerojatnih 1500 dolara po kilogramu koji pije iz zlatnih čaša, no Erdoganovi su odvjetnici to demantirali.

Osim svojom ekstravagancijom, Emine izaziva pozornost i svojim izjavama.

Izjavila je tako jednom prilikom kako su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život.

Erdogan je inače jedan od najplaćenijih svjetskih dužnosnika, a bogatstvo je stekao ulaganjem u dionice i svojim nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i nogometnog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku. Magazin 'People with money' nedavno ga je stavio na prvo mjesto liste najplaćenijih političara procjenjujući njegove prihode na 58 milijuna dolara.

Puno se, također, pisalo o njegovom luksuznom domu, službenoj rezidenciji koja je bila izgrađena u glavnom gradu Turske, Ankari, s namjenom da služi kao zgrada premijera, no Erdogan, kad je 2014. došao na vlast, je odlučio da će biti predsjednička palača i uredio je za sebe, naravno na račun poreznih obveznika. 

deo

Ak Saray, u prijevodu Bijela palača, nalazi se na brdu iznad grada i, prema pisanju Daily Maila, ima nevjerojatnih 1100 soba od kojih se, navode, čak 250 njih koristi samo za Erdogana i njegovu najbližu obitelj.

Uređena je po njegovom ukusu, s mramornim podovima, zlatnim cijevima i bogatim sagovima, a triput je puta veća od Bijele kuće u Washingtonu te se smatra najvećom palačom izgrađenom u posljednjih stotinu godina.

Navodno je 8 milijuna dolara potrošeno samo na raskošne sagove, još 5,7 na 400 duplih vrata visokih 3 metra. Svilene tapete koštale su 2,300 dolara po roli, a predsjednik i njegovi gosti piju iz čaša vrijednih oko 300 dolara po komadu.

U sklopu palače se nalaze i brojni za čije se grijanje svake zime troše vrtoglave svote.