Nakon smrti kraljice Elizabete II. kraljevsku obitelj čekaju brojne promjene.

Najočitija od njih se već dogodila, princ Charles postao je kralj Charles III., a njegov sin princ William će uskoro biti proglašen princem od Walesa koju tradicionalno dobiva svaki prijestolonasljednik.

Od Charlesa je naslijedio i titulu vojvode od Cornwalla što su on i Kate već potvrdili na svom službenom Instagram profile. Također, njegova djeca prinčevi George i Louis te princeza Charlotte pomaknut će se na drugo, treće i četvrto mjesto u nasljednom nizu za prijestolje.

Kate Middleton i princ William s djecom
Profimedia 

Iza njih dolazi princ Harry koji još uvijek može postati kralj iako se odrekao počasti iako se odrekao kraljevskih dužnosti, a nakon njega dolaze njegova djeca Archie i Lilibet. Zapravo, najveću promjenu doživjeli su maleni Archie i Lilibet koji su kraljičinom smrću od praunuke vladarice postali unuci vladara što znači da automatski dobivaju titule princa i princeze, bez obzira na to koristili njihovi roditelji svoje titule ili ne. Ovo je pravilo uspostavio još kralj George V., djed kraljice Elizabete II. 1917. godine.

Podsjetimo, u zloglasnom intervjuu koji su Meghan i Harry dali Oprah, ona je opisivala svoju bol zbog toga što će njenom sinčiću biti uskraćena titula princa i optužila Buckinghamsku palaču da mu uskraćuju zaštitu.

Meghan Markle kod Oprah je iznijela brojne optužbe na račun kraljevske obitelji
Profimedia 

Kad ju je Oprah pitala je li za nju bitno da se Archieja naziva princem, Meghan je skromno uzvratila da nju ne zanima uznositost i službene titule, no da je brine ‘ideja da naš sin neće biti siguran, kao i ideja da prvi član kraljevske obitelj koji će biti dio crne rase neće imati istu titulu kao što će je imati drugi kraljevski unuci’.

Prošle godine se pisalo da Charles namjerava, kako bi ograničio broj ključnih članova kraljevske obitelji, kad postane kralj, spriječiti da Archie postane princ, ali da bi to učinio morao bi izdati neku vrstu kraljevske povelje kojom bi promijenio Archiejevo pravo da postane princ i Lilibethino pravo da postane princeza.

Djeca Meghan Markle i princa Harryja postat će princ i princeza
Profimedia 

Dok se to eventualno ne dogodi, Archie i Lilibeth imaju titulu princa i princeze bez obzira na titule njihovih roditelja.

Meghan je u intervjuu tvrdila da je Archieju uskraćena titula princa zbog njegove boje kože, no u to vrijeme Archie je bio sedmi u redu za prijestolje i predaleko u nizu da bi se to ostvarilo. Iako je bio praunuk vladarice, nije bio prvorođeni sin budućeg kralja koji bi automatski mogao dobiti titulu princa.

Tad je mogao dobiti titulu grofa od Dumbartona ili biti lord Archie Mountbatten-Windsor, no Harry i Meghan su to odbili.

Više fotografija Harryjeve i Meghanine obitelji pogledajte u galeriji: 

Profimedia Princ Harry i Meghan Markle imaju sina Archieja i kći Lilibet