Britanci su Elizabetu zvali 'voljena baka', a svijet ju je sedamdeset godina poznavao kao kraljicu. Kakva je zaista bila Elizabeta II.? Mnogi bi rekli 'poslušna' kao kći, ali i kao kraljica. Osoba koja je znala balansirati u životu, osoba koja je imala mjeru u svemu...

Kraljica Elizabeta voljela je gin
Shutterstock 

Kad je pred čitavom nacijom rekla: 'Izjavljujem pred svima da će cijeli moj život, bio on dug ili kratak, biti posvećen službi vama', ona je to i mislila.

Nije abdicirala jer je shvatila da je biti 'kraljica' posao za cijeli život. No, biti kraljica nije bilo lako i nije bilo odmora. Imala je samo 2 slobodna dana godišnje. To je bilo za Božić i Uskrs.

Kraljica Elizabeta bila je slobodna na Božić i Uskrs
Profimedia 

Dani su joj ponekad bili dugi i često naporni, ali uvijek je imala osoblje i udobnost rutine koja se rijetko mijenjala.

Svakog dana u 8 ujutro služavka bi tiho pokucala na kraljičina vrata, ušla i zatim stavila pladanj na pomoćni stolić pokraj njezinog kreveta. Zatim je razmaknula zastora, upalila radio i pustila stanicu BBC-a. Prema kraljevskim izvorima bila je velika obožavateljica Johna Humphrysa i slušala je njegovu emisiju svako jutro prije nego je otišao u mirovinu 2019. godine.

Kraljičina rutina je bila toliko specifična da dok je ona uživala u svojoj prvoj šalici čaja njezina je služavka počela organizirati jutarnje kupanje.

Kraljica Elizabeta II. voljela je korgije
Profimedia 

Kupka je morala imati određenu temperaturu i svima je naređeno da to provjere drvenim termometrom kako ne bi bila prevruća.Kraljevsko osoblje koje je nekoliko desetljeća radilo u palači potvrdilo je da Njezino Visočanstvom ne voli kada dubina vode bude preko 17 centimetra.

Dok je kraljica Elizabeta bila u kupaonici, njezina stilistica Angela Kelly pripremala joj je odjeću za nadolazeći dan u susjednoj garderobi. Ta garderoba je posebno spektakularna jer ima ogledala od poda do stropa tako da je kraljica mogla procijeniti svaki kut svoje odjeće.

Kraljica Elizabeta II. imala je stilisticu
Profimedia 

Jedna stvar u vezi s kraljevskom obitelji je da mijenjaju odjeću za svaki kraljevski angažman. Tako da je Angela morala donijeti do pet odijela kraljici da isproba kako bi vidjela treba li unijeti bilo kakve izmjene tijekom dana.

Doručak je bio skroman: žitarice (koje je jela iz plastične zdjelice), komad tosta i sloj marmelade. U deset sati započeo je dnevni posao: došla bi njezina privatna sekretarica, razmatrale su se prepiske, skenirani državni papiri, ako je bilo jutro za prijem ambasadora ili dan investiture, proučavala je materijale za brifing.

Kraljica Elizabeta ll bila je na tronu 70 godina
Profimedia 

U jedan sat, prije laganog ručka (nije bila izbirljiva oko hrane), počastila bi se - do svoje 96. godine kada je prema savjetu doktora odustala od alkohola, odnosno gina.

U 14.30 prošetala bi korgije, a u 17 bi opet popila čaj. U 18 sati, ponovno bi stigao poslužavnik s pićem i tada bi si dozvolila umjereni gin s tonikom. U 20.15 bilo je vrijeme za večeru.

Ranijih dana, kraljica i princ Philip dijelili bi sve ili neke od svojih obroka - ali nikako svaki dan. Njihovi interesi i obaveze često su ih vodili u različitim pravcima. Mnogo prije smrti princa Philipa, navikla se na večere u samoći. Gledala je televiziju, rješavala križaljke i davala korgijima kasnu večeru te telefonirala s menadžerom.

Kraljica Elizabeta i princ Philip bili su u braku 73 godine
Profimedia 

Prema Soniji Berry, možda njezinoj najbližoj prijateljici iz djetinjstva, kraljica 'nikada ne bi izabrala biti kraljica. Radije bi živjela na selu s konjima i psima te bila domaćica'.

Kraljica je bila netko tko nije podnosio psovke, ali je obožavao dobru šalu. Kada se pojavila na otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine rame uz rame s Danielom Craigom svi su zanijemili. Kraljica je lagano, bez ponavljanja odigrala svoju ulogu. Zanimljivo je kako nitko od kraljevske obitelji nije znao će se na ovaj način pojaviti na otvaranju Olimpijade.

Prijatelji je pamte kao osobu koja je u mlađim danima sjedila opušteno u sofi do krasno u noć, pričajući i uživajući. Čak i bliskim ljudima nije bilo lako ponašati se prema njoj kao da je obična žena, jer ona je bila kraljica.

Tražila je ono najbolje u ljudima i nadala se najboljem od njih i za njih. Iako je teško povjerovati, osobe bliske njoj tvrde da je kraljica uvijek oklijevala miješati se u privatan život svoje obitelji.

Više fotografija kraljice Elizabete i princa Philipa pogledajte u galeriji. 

Profimedia Kraljica Elizabeta provela je u braku s princom Philipom 73 godine, iako se šuškalo da joj je nevjeran.