Lijes kraljice Elizabete II. premješten je iz Buckinghamske palače u Westminstersku opatiju.

Povorka s tijelom najdugovječnije monarhinje trajala je 38 minuta i predvodio ju je kralj Charles III. sa sestrom, princezom Anne i braćom, prinčevima Andrewom i Edwardom.

Sudjelovali su i kraljičini unuci, prinčevi William i Harry koji su zbog smrti svoje bake nakratko zaboravili međusobne razmirice. Na ulaz u Westminter su stigle i kraljica supruga Camilla, grofica od Wessexa Sophie, princeza od Walesa Kate Middleton i vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle.

Povorka s lijesom kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Lijes kraljice Elizabete II. bit će u Westminsterskoj opatiji pet dana i svi će imati mogućnost odati joj počast.

Mnoge je prizor Williama i Harryja iza lijesa njihove bake podsjetio na ispraćaj njihove majke, pokojne princeze Diane. Tada su 15-godišnji William i 12-godišnji Harry također hodali u povorci što je bio jedan od najtežih trenutaka u njihovom životu.

Kate Middleton i Meghan Markle u Westminsterskoj opatiji
Profimedia 

Meghan i Kate nosile su crne haljine i šešire s mrežicom. 

Inače, kraljica Elizabeta će biti pokopana u kapeli svetog Jurja u Windsoru u ponedjeljak, 19. rujna u lijesu obloženom olovom. Posljednji ispraćaj bi trebao početi u podne po srednjoeuropskom vremenu u Westminsterskoj opatiji u Londonu.

Očekuje se da će milijuni ispratiti najdugovječniju monarhiju, a među državnicima iz cijelog svijeta bit će i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Više fotografija kraljevske povorke pogledajte u našoj galeriji. 

Profimedia Lijes kraljice Elizabete II. stigao u Westminster