Princeza Haya bint Hussein (48) izbjegava pojavljivanja u javnosti, no napravila je iznimku za ispraćaj kraljice Elizabete II.

Došla je u društvu svog brata, princa Hamzaha bin Husseina od Jordana na službu u kapeli svetog Jurja u dvorcu Windsor, no ne i na glavni događaj, državni ispraćaj.

Haya je tako odlučila jer se na sahrani pojavio njezin bivši suprug, šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum (73) s kojim je i dalje u lošim odnosima. Bojala se da bi vladar Dubaija mogao pokušati doći u kontakt s njom pa je propustila sahranu kraljice koja ju je štitila od moćnika.

Princeza Haya na ispraćaju kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Naime, poznato je da je princeza potražila azil od Elizabete II., a kako su pisali strani mediji, šeik je netom prije ispraćaja došao nepozvan kod kralja Charlesa III. i tražio sastanak. To je uplašilo Hayju koja ne zna hoće li imati zaštitu od novopečenog kralja kao nekad od njegove majke.

Inače, princeza je prošle godine na Visokom sudu u Londonu dobila skrbništvo nad dvoje djece koje je dobila sa šeikom. To je bila njezina pobjeda nakon duge brakorazvodne parnice.

Haya je tada dobila i 554 milijuna funti kao dio alimentacije koje koristi za skrb o djeci. Poznato je i kako je princeza bila bliska prijateljica Elizabete II. koja ju je zaštitila kada je pobjegla iz Dubaija u Veliku Britaniju od šeika.

Muhamed bin Rašid Al Maktum na ispraćaju kraljice Elizabete II.
Profimedia 

Dok neki tvrde kako je njezin bivši suprug romantičan muškarac koji piše poeziju i javno je objavljuje, drugi ističu da je uz Haya uz njega vodila 'zarobljenički život'. Muhameda, koji je pisao pjesme i o krahu ljubavi s bivšom suprugom, jako je pogodio njezin bijeg. Ona je bila najeksponiranija i naljepša od njegovih šest supruga za koje javnost zna.

No očito je da život s muškarcem koji ima bogatstvo od četiri milijarde dolara, nije bajan. Haya je njegova treća supruga koja je pobjegla od njega. Potražila je utočište u Velikoj Britaniji gdje je tražila politički azil, a zatim razvod.

Princeza Haya i šeik na vjenčanju
Profimedia 

Od šeika su bježale i dvije njegove kćeri, Latifa (36) i Šamsa (41), no uhvaćene su prije nego su stigle u inozemstvo. Sada su zarobljene u Dubaiju i pomno ih se motri.

Podsjetimo, princeza Haya je kći pokojnog jordanskog kralja Husseina I., a školovala se u privatnim, britanskim školama. Završila je studij politike, filozofije i ekonomije na Oxfordu. Bila je uspješna i u sporu pa je nastupila za Jordan na Olimpijskim igrama 2000. u jahanju s preponama.

Princeza Haya je bila bliska prijateljica kraljice Elizabete
Profimedia 

Navodno se upravo zbog ljubavi prema konjima zbližila s kraljicom Elizabetom. Često su se susretale i jer je princeza bila predsjednica Međunarodne konjičke federacije.

Kako su pisali britanski mediji, kraljica je pomogla Hayji da se razvede od šeika koji nije želio okončati brak i zahvaljujući njoj je dobila skrbništvo nad djecom. Bez njezine intervencije vjerojatno bi se to teško ostvarilo zbog moći koju ima vladar Dubaija.

Više fotografija princeze pogledajte u galeriji.

Profimedia Princeza Haya pobjegla je od šeika, a bila je bliska prijateljica kraljice Elizabete II.