Kraljica Elizabeta II. preminula je 8. rujna u 97. godini života u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Državni ispraćaj dogodio se u Londonu, 19. rujna i kraljica je ispraćena na vječni počinak. Bila je najdugovječniji britanski monarh, a kroz nebrojne javne događaje u 70 godina kao kraljica, Elizabeta je upoznala mnoge važne ljude uključujući glumce, svjetske vođe i poslovne ljude u svijetu.

Kraljica Elizabeta II. tijekom života susrela je brojne poznate osobe
Profimedia 

Jedna od njih bila je holivudska zvijezda Marilyn Monroe, a ona i Elizabeta bile su vršnjakinje. Naime, obje su rođene 1926. godine. Kultni susret kraljice filmskog platna i britanske kraljice ušao je u povijest. Godine 1956. Monroe je provela četiri mjeseca u Velikoj Britaniji gdje je snimala svoj film 'The Prince and the Showgirl' s Laurenceom Olivierom u glavnoj ulozi. Glumici je društvo pravio suprug Arthur Miller. 

Marilyn Monroe željela je upoznati kraljicu Elizabetu
Profimedia 

Kada je stigla bilo je jasno kako legendarna glumica ima još jedan cilj, a to je susreti se s kraljicom. 

Trenutak kada su se dvije legendarne žene konačno suočile licem u lice opisan je u i knjizi 'Kad je Marilyn upoznala kraljicu' koja je objavljena 2020. godine. Prema autorici knjige, Michelle Morgan, glumičina fascinacija kraljicom rasla je tijekom njezina boravka u Englefield Greenu, koji je udaljen samo četiri kilometra od dvorca Windsor.

'Njen san je bio popiti čaj u Buckinghamskoj palači, a publicist Alan Arnold našao je taj zahtjev na svom dnevnom popisu obaveza', piše u knjizi.

Iako nikada nije pijuckala čaj s kraljicom Elizabetom, Monroe ju je ipak dobila priliku upoznati je na kraju svog putovanja 29. listopada 1956., kada je pozvana da prisustvuje predstavi Royal Command u kazalištu Empire na londonskom Leicester Squareu zajedno s nekima najpoznatijih filmskih zvijezda svog vremena.

Na dan predstave Monroe je provela sate pripremajući se. Dok je kasnije te večeri izlazila iz svog automobila ispred kina, kamere su počele škljocati dok su obožavatelji koji su se redali duž ulice galamili ugledavši američku zvijezdu.

Marilyn Monroe i Arthur Miller u Londonu
Profimedia 

Nakon što je ušla u kino, Monroe se pridružila ostalim glumcima u redu za prijem dok su čekali kraljičin dolazak.

'Red je bio dugačak, a Marilyn je bila na njegovoj polovici. Glumica je s vremena na vrijeme zurila ispred sebe, nervozno čekajući svoj red, ali kako se kraljica približavala, vidjelo se kako Marilyn viri, a zatim uzbuđeno čavrlja s glumcem Victorom Matureom', napisala je Morgan.

Kada je kraljica stigla do Monroe, glumica je uzela kraljičinu ruku i napravila savršen naklon.

Kraljica Elizabeta i Marilyn Monroe bile su vršnjakinje
Profimedia 

'Njih dvije su zatim razgovarale nekoliko minuta o temama kao što su susjedi i kraljičin voljeni Windsor. 'Sviđa nam se', rekla je Marilyn. 'Budući da imamo dozvolu, moj suprug i ja idemo na vožnju biciklom u Veliki park', opisala je autorica.

Kasnije te večeri, Monroe je bila ispunjena uzbuđenjem kad je napustila kazalište. Dok je prilazila svom automobilu koji je čekao, novinari su je pitali što misli o monarhu.

'Kraljica je vrlo srdačna', rekla je Marilyn. 'Ona zrači slatkoćom', dodala je.

Što se tiče onoga što kraljica misli o filmskoj zvijezdi, članak koji se pojavio u jednom britanskom časopisu 1961. detaljno je opisao razmišljanja Njezina Veličanstva koja je prepričao neimenovani 'prijatelj'.

'U članku je stajalo da je nakon predstave Kraljevskog zapovjedništva 1956. kraljica postala fascinirana Marilyn i gledala svaki njezin film', piše Morgan. 'Navodno je rekla prijateljici: 'Mislila sam da je gospođica Monroe vrlo draga osoba. Bilo mi ju je žao jer je bila toliko nervozna da je polizala sav svoj ruž.'

Čini se da snimka događaja to potvrđuje, budući da se Marilyn može vidjeti kako oblizuje usne dok je čekala kraljicu.

U galeriji pogledajte više fotografija kraljice Elizabete II.

Profimedia, BBC Kako se kraljica Elizabeta mijenjala kroz godine